16.2.2016
Kategorie: Politika

Jsem zmaten. Jak je to s těmi evropskými diktátory?

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL 16|02|2016

V Rusku už nějakou dobu vládne jistý Vladimir Vladimirovič Putin. Je to Rus jak poleno. Jeho politika je už asi po 17 let velice nezávislá, svébytná a hlavně ruská. Tedy taková, která směřuje k  posílování moci, prestiže, síly a vážnosti Ruska, bez ohledu na to, co si o tom myslí okolí. Nenechá si do toho zkrátka od nikoho  kecat a hlava nehlava prosazuje svou samostatnou velmocenskou linii.

[ad#clanek-respo]

Většina mainstreamových evropských politiků jej kvůli tomu označuje za diktátora. Někteří extrémní eurohujeři, jako je u nás třeba ta parta z TOP 09, jej dokonce neváhají pravidelně přirovnávat k Hitlerovi, neblahé paměti. No řekněte sami. Aby si Rus dělal Ruskou politiku pro Rusko a pro Rusy a nikoho se nezeptal, co si o tom myslí… to je přece skandální. To by se v naší demokratické, pokrokové a humanismem prosáklé  Evropě stát nemohlo, že?

My máme jiné, vyšší standarty. Tak například  vedení toho „našeho“ spolku má hned tři hlavní a (prý) demokraticky rozhodující orgány: Evropský parlament, Evropskou radu a Evropskou komisi. Předsedou parlamentu, pokud si na tu osobu ještě vzpomínáte, je Martin Schulz, předsedou Evropské rady je (občas zahlédnutelný) Donald Tusk a Evropské komisi šéfuje (no, vzpomeňte si, už jste ho taky kdysi viděli) jistý Jean-Claude Juncker. Tolik teorie.

A teď do reality. Vzpomínáte si ještě na vyjednávání o příměří na Ukrajině? Ano, jde o ty tak zvané minské dohody. Kdopak že to tam jezdil za EU?  Německá kancléřka a pak (pro formu) i francouzský president. Jeho úloha u rozhovorů byla asi taková, jakou zastávají fíkové listy na intimních partiích antických soch. Tedy cudně zakrýt něco, o čem sice všichni vědí, ale co by se nemělo veřejně ukazovat.

V zápětí, v červnu téhož roku,  se vyostřila tak zvaná řecká dluhová krize.  Kdo měl hlavní slovo u jednání s řeckou vládou a kdo tvrdě prosadil svou (tedy zájmy německých bank) je obecně známo.

A tak to šlo dál a dál, čím dál otevřeněji a zřetelněji, až k památnému zvacímu výroku o uprchlících ze Sýrie. Tehdy už i hluchoněmí slepci mezi evropskými občany pochopili, jaká hra se tu hraje. Německá kancléřka definitivně odložila rukavičky. Od té doby se už ani nesnaží předstírat, že by se na něčem domlouvala se svými demokraticky zvolenými kolegy z Unie. Neobtěžuje se ani , aby alespoň oznámovala své kroky oficiálním představitelům EU. A na názory „necivilizovaných východních barbarů“ už úplně kašle.

Jezdí na jednání do cizích zemí, tentokrát už sama, bez kašpárka, a jménem Unie slibuje miliardy, dohaduje počty osob k přesídlení do jiných států,  dojednává závazky…  A jednotlivé státy Unie, jakož i velevážená Unijní reprezentace, ano ty slavné Parlamenty, Rady a Komise,  k tomu mlčí, jako zařezané. Kdyby šlo o maličkost. Ale zaplavení Evropy dalšími stovkami tisíc muslimů, které si mají státy Unie letos „dobrovolně“ rozdělit? A nebo miliardy eur, které budou členské státy muset vyrvat svému vlastnímu, pracujícímu obyvatelstvu, aby je Angela s prosíkem složila k nohám jednoho vysmátého sultána? Kdo jí dal mandát? Kdo ji tím pověřil? Nevzpomínám si, že by se jí o to někdo prosil!

Korunu své velkopanské aroganci asi nasadila před několika dny, kdy její šafáři „vznesli dotazy“ na smysl a účel jednání států V4 v Praze. Vznesli je sice především v Budapešti, kde správně tuší gravitační centrum a tvrdé jádro V4, ale i v Praze se soudruzi  poptávali…

Všichni, kdo se o společenské dění zajímají, tak nějak tuší, co asi znamená takové „vznesení dotazu“ v mluvě diplomatů. Můžeme se sice (z neznalosti věci)  přít, je-li to hrozbička malá či výhrůžka střední, ale jasnou nelibost z toho cítí i amatér. Něco ve smyslu:  Co že si to tam vy nýmandi z východu chcete domlouvat? Bez svolení z Berlína?  Umíte si, vy nuly, vůbec představit, co by se stalo, kdyby ten váš plán zafungoval? Jak by to podrazilo naše předstírání a ohrozilo  plán islamizace?

A tak jsem zmaten. Kdo je to vlastně, tahle Angela Merkelová? Její jméno se nikde v unijních orgánech neobjevuje. Kdo jí tedy dal mandát zavazovat celou EU k věcem tak dalekosáhlého významu? Kdo jí dal mandát, nutit cizí státy, aby se podřizovaly jejím šíleným představám? Jakým právem vlastně mluví tahle Angela Merkelová za celou EU?

Buď je ta Evropská Unie demokratickým uskupením, s vlastními representativními orgány, buď je dobrovolným smluvním svazkem zemí, kde má hlas představitele jedné země, třeba německé kancléřsky úplně stejnou váhu, jako třeba hlas maďarského premiéra Orbána, či kohokoli jiného, anebo…? Jsem jaksi zmaten a tápu.

Uvidíme po středečním Bruselském summitu k uprchlické otázce. Země Visegradu prozatím odmítají její politiku kvót a „řízeného dovozu“ dalších muslimů z Turecka. Požadují uzavření vnějších hranic EU a fyzické přerušení migračních tras.  Na jejich stranu se v poslední době přiklání také Rakousko. I francouzský premiér Manuel Valls se v minulých dnech nechal slyšet, že je proti přijímání dalších uprchlíků. A pokud jde o postoj Británie, ten je už dlouhodobě konzistentní – žádnou společnou přistěhovaleckou politikou se nenechá  ovlivňovat. Má na to ostatně výjimku z Lisabonské smlouvy.

[ad#clanek-respo]

Jmenované země představují dohromady drtivou většinu obyvatelstva Unie. A ani zbytek osmadvacítky se nezdá jevit nějaké nadšení pro kancléřčinu politiku. Dánsko a Švédsko uzavírají hranice, další státy začínají s repatriací ekonomických migrantů…

Takže uvidíme za pár dní, zdali se prosadí diktát čím dál osamělejšího „kůlu v plotě“, nebo přesněji řečeno těch (velice mocných) sil, co za německou kancléřkou stojí a do pozice toho kůlu ji tlačí, a nebo zvítězí zdravý rozum a pud sebezáchovy.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,81 out of 5)
Loading...