3.2.2016
Kategorie: Společnost

Chléb a hry

Sdílejte článek:

TOMÁŠ REKTOR 03|02|2016

V demokracii nelze předpokládat, že se budou lidé chovat správně. Dokonce je obtížné rozhodnout, jaké chování správné je. Evoluční biologové již dávno vědí, že hejno mírumilovných hrdliček je stejně nepravděpodobné jako hejno krvežíznivých jestřábů. A díky Fridrichu von Hayekovi jsem si uvědomil, že charakterové rysy člověka, který uspěje v politice, nejspíš nebudou běloskvoucí.

[ad#clanek-respo]

Jinými slovy, pokud doufáme, že nám budou vládnout básníci, filosofové a vědci, musíme si uvědomit, že jim pravděpodobně nebudeme stát za to, aby se kvůli nám brodili bahnem, které pro změnu nevadí lidem bažící po moci, penězích a slávě. A jak znám některé básníky, filosofy a vědce, možná je to dobře. (Spíše na vládce promítáme naše touhy po dokonalém otci, abych se trochu držel svého kopyta.)

Není tedy nic překvapivého, pokud se v politickém světě občas objeví populista. A není nic zvláštního ani na tom, že mu na to lidi skáčou. Poroto mu taky říkáme populista, že. Protože tvrdí, někdy i dělá, po čem prostý lid touží. A očekávat, že prostý lid budou moudrý a uvážlivý je podobně absurdní jako si myslit, že bude moudrá a uvážlivá vláda. Vlastně mě občas překvapuje, že populisté se nerodí častěji a že jim na to neskáčeme ochotněji. Což může být samozřejmě dáno i mou vlastní slepotou k populistům jistého druhu.

Jednou z mála obran, kterou proti populistům máme, je nazývat věci pravými jmény. Odhalovat je. Člověku obecně, a lidu zvlášť, je sice milé uspokojení krátkodobých přání a potřeb, jenže to neznamená, že ignoruje potřeby svých děti a vnoučat a hlavně nemá rád, když z něj někdo dělá blbce.

Uvěřit lze kde čemu. Třeba že v KSČ byl někdo jen proto, že mu to poradila matka. Že s StB nespolupracoval, a pokud ano, tak o tom nevěděl, a pokud by tomu tak bylo, tak by to byla ta hodná StB. Že skoupil nejsilnější deníky jen a jen proto, že je to prima business, protože, na to nezapomínejme, on není politik. On maká. Zkrátka a dobře, že to myslí upřímně. Třeba je to i pravda. A nakonec, kdo je bez viny …

Jenže pak přijde krok, který ignorovat nelze.

Nepřísluší mi jakkoliv se vyjadřovat k elektronické evidenci tržeb. Nejsem rád, když mě stát buzeruje a šmíruje, pohled do zemí, kde byl tento systém zaveden mě nepřesvědčuje o jeho ekonomickém přínosu, ba naopak. Ale nejsem ekonom a snadno mohu být sveden na scestí.

Rozuměl bych tomu, že moudrý vládce, když už sáhne k bolestivému opatření, jinde lidu uleví. A chápal bych, že zlevnit čepované pivo je rozumný způsob, jak pomoci hospodám, které bude EET hodně bolet, protože pivo se přeci točí všude. Jenže mě napadá, že je to taky známka populismu nejnižší cenové skupiny.

Jsme zem, kde již po generace platí, že vláda, která  zdraží pivo, padne. Čím si tu lze národ koupit lépe než pivem. Určitě ne koblihami.

A hlavně, jsem lékař. Psychiatr. Žiji v zemi, kde chlastá minimálně desetina populace. Ačkoliv netuším, jak se k tomu číslu přišlo, dennodenně se s jeho následky setkávám. Samozřejmě ne s alkoholiky, protože ti, jak známo, s alkoholem problém nemají. Ale s jejich partnery, partnerkami, dětmi. S lidmi, kteří roky zápasí s psychickými a fysickými neduhy a nejsou s to pochopit, že tři čtyři piva či půlka sedmičky po práci můžou znamenat problém. A možná o tom ani nevědí, protože skutečně netuší, kolik toho pijí.

Měl jsem dojem, že daněmi se stát mimo jiné snaží lid vychovávat. Nebudu komentovat, jestli si myslím, že to dělat má, ale když už to dělá, podívejme se jak. Zlevní léky, aby nezatížil nemocné. Zlevní pleny, aby podpořil rodiče s malými dětmi a případně porodnost. Zlevní knihy, aby lidi více četli. A zlevní pivo?

Dobře vím, že alkoholik raději zemře hlady, (a jeho bližní s ním), než by přestal chlastat. Ale přesunutím piva do kategorie léky – knihy – pleny vysílá stát signál, který si jednoduše nemůže dovolit. Mimochodem, očekával bych, zatím marně, velmi hlasitou reakci ministra zdravotnictví.

[ad#clanek-respo]

Možná Andrejovi křivdím, třeba i tento krok myslí upřímně, prostě to vše vnímá jen jako ekonom. V tom případě bychom si měli uvědomit, že je naprosto nezpůsobilý stát se premiérem, u nějž by schopnost vnímat širší souvislost měla být samozřejmostí. A že není způsobilý být ministrem financí, protože pak by věděl, že alkohol zřejmě náš stát ročně připraví o víc peněz, než jaký byl loňský schodek rozpočtu.

ZDROJ: Tomáš Rektor

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4,78 out of 5)
Loading...