10.7.2013
Kategorie: Ekonomika

Jeden příživník zrušil živnost a zaměstnal se

Sdílejte článek:

OD: MARTIN MAREK 10/07/2013

Příživník šel do sebe. Zavřel živnost a nastoupil na dvě směny do zaměstnání. Tak zemřel příživník a narodil se jako člověk.

 

[ad#hornisiroka]

 

“Takže jsi to zavřel ?”

“Jo. Už 14 dnů makám ve fabrice. Na montážích … normálka na pásu. No, ono to není tak úplně pás. Některá operace se dělá celou směnu, někdy se za směnu dělají ty operace dvě. Jak co se právě dělá. “

“No jo a dobré? Tys tu živnost měl ale taky někdy od revoluce ne?”

“Já to měl až od 96. roku. To už se ale fakt nedalo. Já bych vydržel do podzimu, ale hledej si práci potom! Raději jsem to zavřel hned, jak se naskytla příležitost. Si to vem. Dali mi ve fabrice 14.000,- čistého nástupní plat. Když si ktomu připočítám, kolik bych při takovém výdělu odváděl zdravotní a sociální … kde bych to asi tak na živnosti vydělal? Navíc zítra je státní svátek, to je placené! To normálně dostaneš zaplacené ! A taky mi dali montérky, boty, mýdlo, já nevím co ještě. A obědy? Polovinu mi platí!”

“Jen aby jsi tam vydržel haha hha”

“Hele měl jsem strach, co jako bude. Ale normálně mají dva měsíce na zaučení a já splňuji normu už po třech týdnech. Tam jsou tak měkké normy, jako za bolševika. Šel jsem za mistrem, co mám jako dále dělat, že mám hotové a měl mě za exota. Takže teď si udělám co mám a pak si čtu. Dyť já jinak naposledy četl na škole. Ti zaměstnanci, ti jsou tak rozmazlení, ti prostě dělat neumí.”

 

 

A tak skončil jeden známý s živností. Taky jsem se dověděl, že fabrika nabírala více lidí a skoro všechno to byli různí bývalí živnostníci. Většinou byl ten důvod ukončení činnosti druhotná platební neschopnost. Málo platné, že někdo něco umí …

 

Velké fabriky svým dodavatelům neplatí včas. Jejich náklady na energie jsou v nižší sazbě než u maloodběratelů. A vůbec mají nižší ceny vstupů. Tomu se stěží konkuruje. Vývoj je takový, drobní živnostníci často končí.

 

A v takovém pokřiveném světě žijeme – umřel příživník a narodil se člověk.

 

[ad#velkadolni]

 

ZDROJ:  Martin Marek

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...