9.1.2016
Kategorie: Společnost

Právo a spravedlnost nejdou spolu ruku v ruce

Sdílejte článek:

IGOR HRAZDIL 09|01|2016

Dále uvedený text je napsán čistě hypoteticky, nemá nic společného s žádným konkrétním případem.

Vžijte se do situace, že jste otec, máte dceru, která se vdala a má malou, šikovnou, roztomilou dcerku – vaši vnučku. Ten její se vám nikdy moc nezamlouval, zvláště poslední dobou jim to nějak neklapalo. Dcera se tím moc nechlubila, ale bylo to na ní poznat. Dokonce jste se doslechl od jiných, že má nějakou milenku, a že to není první případ.

[ad#clanek-respo]

Mladí – celá rodina odjedou do zahraničí na dovolenou – snad usmiřovací, kde vaše dcera i vnučka za podivných okolností zemře. Bulvár má žně, zeť je několik dnů v hlavních zprávách, téměř každý rozhovor s ním začíná oblíbeným “jak se cítíte?”. A vám je hrozně, ale nikdo se neptá. Vyšetřování se vleče, několik měsíců v zahraničí, poté několik let doma. Jelikož jste přišel o své potomky, smysl vašeho života je v jediném – najít a potrestat viníka.

Najmete si drahé, ale fakt dobré soukromé detektivy, kteří zjistí, že vraždil její manžel, váš zeť. Problém ale je, že důkazy nebyly pořízeny v souladu se zákonem, jsou tedy nelegální a pro soudní proces nepřípustné. Nakonec padne rozsudek – pro nedostatek důkazů – zproštěn obžaloby. CO BUDETE DĚLAT? Smíříte se s rozsudkem, díky ztrátě smyslu života spácháte sebevraždu, nebo vezmete spravedlnost (kterou právo nezná) do vlastních rukou?

Vžijte se do role soudce výše uvedeného případu. Nějakým způsobem se podařilo otci oběti seznámit vás s důkazy, které získal ilegálně. Ale vy je nesmíte použít. A důkazy, které máte, jsou nepřímé, navíc ty nejdůležitější byly zahraničními policisty a vyšetřovateli zčásti znehodnoceny (máte téměř jistotu, že záměrně). Snažíte se více jak rok v procesu obžalovaného usvědčit, ale jeho obhájce je fakt dobrý a využívá čehokoliv ke zpochybnění viny.

Nakonec musíte vynést rozsudek – podle práva, nikoliv podle spravedlnosti. CO BUDETE DĚLAT? Zprostíte obžalovaného viny s tím, že dle práva ji nelze dokázat, a že je lepší 9 vrahů na svobodě než jeden nevinný odsouzený? Nebo jej odsoudíte na základě nepřímých důkazů a budete doufat, že se třeba k odvolacímu soudu dostanou i důkazy nepřípustné?

[ad#clanek-respo]

Právo a spravedlnost nejdou spolu ruku v ruce. A jak říkával jeden můj bývalý spolužák po hodinové debatě: “všechno je jinak”…

Proto bývám opatrný, proto nesleduji bulvár (včetně “zpráv” v TV), který se rád vyžívá v lidském neštěstí, proto si nemyslím, že hlas lidu je víc, než soudce (i přes známou hlášku “každý přece ví, jak je na tom naše soudnictví”). Co když je opravdu všechno jinak, ale nemůžete to dokázat? Svět není spravedlivý. Jenom v pohádkách, a to ještě ne vždy…

ZDROJ: Igor Hrazdil

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,25 out of 5)
Loading...