22.12.2015
Kategorie: Společnost

Čím víc zákonů, tím větší chaos. V české právní džungli se už není schopen vyznat nikdo a odnáší to občané

Sdílejte článek:

COM 22|12|2015

Pro občany České republiky se stává nejhorší zprávou, že zasedá parlament a schvaluje další zákony. Máme jich už takové množství, že si nikdo nemůže být jistý dnem ani hodinou, neboť ve změti i navzájem si odporujících výplodů našich poslanců může být obviněn a kriminalizován téměř každý a téměř za cokoliv.

[ad#clanek-respo]

Na rostoucí džungli nadbytečných, nesrozumitelných a nepřehledných právních norem upozornil ve svém příspěvku na nedávné pražské odborné konferenci “Svoboda, soukromí, prosperita”, pořádané Stranou soukromníků ČR, advokát JUDr. Petr Toman.

„Zákonů přibývá, novelizace stíhá novelizaci, aby následně byla zrušena rekodifikací, a českému právnímu řádu již v tuto chvíli nerozumí nejen žádný laik, ale bohužel ani odborník. Občan, který se tím vším má řídit a který za porušení toho, co nezná, bývá postihován, je na tom úplně nejhůř,“ říká Petr Toman.

Existují zákony, o kterých už ani nikdo neví, ale které přesto nikdy nebyly zrušeny. Neexistuje totiž žádná oficiální sbírka platných právních předpisů. Dalším problémem je zbytečné rušení zažitých právních předpisů a jejich nahrazování novými, špatně napsanými zákony. Stejná právní problematika je upravována v různých druzích zákonů, týkajících se zcela odlišného oboru. Velmi špatné jsou nepřímé novelizace zákonů takzvanými přílepky.

[ad#clanek-respo]

Petr Toman navrhuje vychovávat už na právnických fakultách odborníky, kteří by znali legislativní proces, mluvili jednotnou terminologií, znali vzájemnou provázanost právního řádu, uměli psát srozumitelně a jasně, měli historickou paměť a byla to jejich celoživotní profese. Je třeba se vyhýbat opakovaným a příliš častým novelizacím zákonů. Vyzývá zákonodárce k přijetí závazku novelizovat zákon nejdříve po pěti letech od jeho přijetí či od poslední novelizace.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,93 out of 5)
Loading...