24.6.2013
Kategorie: Politika

Až Svobodní sestaví vládu

Sdílejte článek:

PETR MACH 24/06/2013

Článek pro mé příznivce i odpůrce. Jak by to vypadalo, kdyby Svobodní sestavovali vládu. Udělejme si malý myšlenkový experiment.

 

[ad#hornisiroka]

 

Květen 2014: Strana svobodných občanů uspěje ve volbách s nečekaně dobrým výsledkem, který umožní nejen vstup do parlamentu, ale i sestavení většinové vlády.

Červen 2014: Nová vláda získává od Poslanecké sněmovny důvěru s programovým prohlášením, ve kterém se zavazuje předložit ústavní zákon o omezení politické moci. Podle něj už politici nebudou moci zadlužovat zemi a zvyšovat daňové zatížení a každý nový zákon půjde před nabytím platnosti zrušit lidovým vetem v případě, že odpůrci zákona shromáždí petici s daným počtem podpisů za vypsání referenda o zákonu. Vláda se zavazuje vyrovnat státní rozpočet do dvou let, zrušit desítky nepotřebných úřadů a vyhlásit referendum o vystoupení z Evropské unie.

Červen 2014: Na prvním zasedání vlády dostávají všichni ministři od premiéra za úkol do příštího zasedání předložit seznam podřízených úřadů. Ty, jejichž smysl ministři neobhájí, budou zrušeny. Na příštím zasedání vlády je odsouhlaseno zrušení České plemenářské inspekce, Vinařského fondu, Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, agentur Czechinvest, CzechTourism a CzechTrade, Státního fondu rozvoje bydlení a desítek dalších úřadů.

Červenec 2014: Ministři dostali od premiéra za úkol připravit do jednoho měsíce zákony, které ruší přimíchávání biopaliv do benzínu, a zákony o zrušení daně z elektřiny, daně z plynu, daně z uhlí a daně dědické. Zákony schvaluje sněmovna na letním zasedání s účinností od října 2014. Zemědělci už nezasévají na příští rok tolik řepky.

Parlament schvaluje zákon o referendu o vystoupení z EU. Referendum se bude konat spolu s volbami do Senátu 2016. Zákon o referendu zakazuje jakékoliv ovlivňování hlasování vládou a státními médii. Zákon současně ruší i státní finanční příspěvky politickým stranám. Stát už nesmí nijak zneužívat peníze daňových poplatníků k ovlivňování výsledku demokratického rozhodování.

Září 2014: Vláda schvaluje dvouletou strategii k zastavení zadlužování. Na rok 2015 bude naplánován rozpočet s deficitem jen 55 miliard a na rok 2016 již vyrovnaný rozpočet.

Součástí strategie vyrovnání rozpočtu je uvolnění trhu s bydlením a pracovního trhu, aby klesla nezaměstnanost, snížily se výdaje na sociální dávky a zvýšily vládní příjmy. Vláda předkládá parlamentu zákony, které ruší podporu stavebního spoření a současně ruší daň z převodu nemovitostí. Lidé se tak budou moci snadněji stěhovat za prací a prodávat nebo pronajímat byty. Ruší se i daň z pronájmu a daň z úroků a dividend. Je to první krok ke kompletnímu zrušení daně z příjmu fyzických osob.

Vláda ruší dotace na rekvalifikační kurzy, které beztak nepřispívají ke snížení nezaměstnanosti, legalizuje švarcsystém a ruší zákon o minimální mzdě, aby i lidé bez kvalifikace mohli najít práci.

Vláda současně odstraňuje nerovnost mezi živnostníky a zaměstnanci, když srovnává platbu zdravotního pojištění pro zaměstnance na úroveň částky, kterou platí živnostníci. Pojistné přestává být procentuální daní a stává se skutečným pojištěním. Zároveň se zdravotním pojišťovnám umožňuje konkurovat si výší pojištění. Pojišťovny se poprvé ocitají pod konkurenčním tlakem a začínají více kontrolovat, jestli byly úkony fakturované nemocnicemi opravdu poskytnuty. Díky konkurenci a zvýšené efektivitě pojišťovny začínají nabízet nižší pojistné.

 

Březen 2015: Vláda poprvé nezavádí letní čas. Lidé si už nemusí přeřizovat hodinky.

2016: V eurozóně pokračuje hluboká krize. V České republice se ale díky politice uvolnění otěží obnovuje hospodářský růst a nezaměstnanost klesá. Díky vyrovnanému rozpočtu jsou úroky z českých vládních dluhopisů rekordně nízko, což umožňuje levně refinancovat staré dluhy a dále tak snížit státní výdaje. Vláda schvaluje sjednocení DPH na 15 % a zrušení daně z příjmu fyzických osob od ledna 2017. Česká republika začíná být považována za daňový ráj a směřuje do ní mnoho nových zahraničních investic. Hospodářský růst se zvyšuje a lidem rostou mzdy.

Říjen 2016: Lidé v referendu schvalují vystoupení z Evropské unie. Premiér s potěšením oznamuje rozhodnutí České republiky vystoupit z EU na nejbližším setkání Evropské rady. Dojednává vystoupení z EU s účinností od ledna 2018. Česká republika zůstane součástí Schengenské dohody o pohybu lidí přes hranice bez kontrol a součástí Evropského hospodářského prostoru – dohody o bezcelním obchodu.

Leden 2018: Česká republika přestává platit čtyřicetimiliardový příspěvek do EU a ekonomika přestává být kažena evropskými dotacemi. Zrušení dotací a celkové snížení státních výdajů snižuje korupci na minimum a lidé začínají být na svou zemi opět hrdí.

 

Publikováno s laskavým svolením autora: Petr Mach je předsedou Svobodných. Vyučuje ekonomii na VŠEM a VŠFS.

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,93 out of 5)
Loading...