28.7.2015
Kategorie: Společnost

Dva odstíny korupce

Sdílejte článek:

ANTONÍN BERDYCH 28|07|2015

Představme si následující situaci: píše se rok 2012, renomovaná novinářka informuje o důkazech ve velké korupční kauze. Policie ví, že konkrétní firma uplácela ve státním podniku s cílem získat lukrativní zakázky. Existují odposlechy i svědecké výpovědi. Věc je výbušná proto, že v čele soukromé firmy, která úplatky asi dávala, byl stávající první místopředseda silné vládní strany.

[ad#hornisiroka]

Jasně si představuji velký protikorupční hon ze strany médií, různých aktivistů a samozřejmě i opozice. Takový tlak by buď vedl k tomu, že by daný politik opustil své funkce, nebo by mu to o hlavu otřel každý, s kým by se pak mediálně prezentoval.

Bohužel, žijeme o tři roky později. Když je v roce 2015 vyšetřováno důvodné podezření, že jedna z divizí Agrofertu získává zakázky České pošty pomocí úplatků, nic se nestane. Šlo o firmu, kterou vedl J. Faltýnek, 1. místopředseda ANO a stále ještě člen představenstva Agrofertu (!). Reakce na odhalení S. Slonkové je vlažná, nikdo nemá zájem věc větrat. Důkazy o tom, že šlo o koordinovaný a zavedený postup, o kterém vedení firmy vědělo, vyšumí. Neříkám, že jsem to nečekal, ale vadí mi to. Je na místě položit si řečnické otázky:

399508-top_foto1-muiyw

Co dělají svobodná média a média veřejnosprávní? Kromě několika článků věc nikdo dále neřeší. Proč? Média patřící Agrofertu pochopitelně dělají, jako by se nic nestalo. Lidové noviny vytahují jinou kauzu, neškodné odposlechy v otázce GIBS; ty ale žádnou velkou relevanci nemají.

Co dělají demokratické politické strany? Bylo by velmi vhodné, aby opozice celou věc nenechala padnout pod stůl. Je za hlídání vlády z peněz nás všech placena, tak ať se navzdory letní okurkové sezóně snaží. Očekávat reakci dalších koaličních stran je pochopitelně bláhové, doba neuzrála na to, aby na sebe vytahovaly umazané prádlo.

[ad#velkadolni]

A třetí apel je na různé protikorupční aktivisty. Zejména na ty, kteří před volbami vědomě či omylem dodávali Babišovi a jeho straně auru bojovníků s neřády. Jak to, že teď mlčí? S Jaroslavem Faltýnkem se scházeli, aby domlouvali protikorupční legislativu. Když nyní mohou lépe tušit, s kým to vlastně jednali, necítí se poněkud trapně?

Je nutné kauzu s uplácením v České poště dále sledovat. A doufat, že od určité meze o ní mlčet prostě nepůjde.

ZDROJ: Antonín Berdych

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...