10.7.2015
Kategorie: Společnost

Europarlament navýšil finance agenturám EU pro migranty o téměř 70 mil. eur

Sdílejte článek:

RED/KV 10|07|2015

Evropský parlament (EP) podpořil 7.7.2015 návrh Evropské komise na zvýšení letošního rozpočtu pro tři agentury EU zabývající se řízením migračních toků a pro dva fondy EU pro migraci. Navýšení představuje částku ve výši 69,6 milionů eur. 

[ad#hornisiroka]
Vyčlenění dodatečných prostředků, které se mimo jiné použijí na přijetí nových zaměstnanců, žádali europoslanci v důsledku dubnových tragédií ve Středozemním moři, které si vyžádaly životy kolem 1.200 migrantů. Příslušný návrh komise poslanci odsouhlasili během plenárního zasedání EP ve Štrasburku.Navýšení rozpočtu o 75,7 milionu eur v oblasti závazků EU a 69,6 milionu eur v oblasti výdajů bude financováno převážně z původního rozpočtu evropského satelitního navigačního systému Galileo, který chtějí poslanci doplnit v roce 2016.euprlament

Na základě dnešního hlasování se rozpočet Agentury EU pro ochranu vnějších hranic (FRONTEX) zvýší o 26,8 milionu eur, v důsledku čehož se ztrojnásobí finance na operace Triton a Poseidon.

Evropský podpůrný úřad pro otázky (EASO) a Evropský policejní úřad (Europol) získají v rámci těchto opatření posilu v podobě nových zaměstnanců.

Dva hlavní zdroje financování opatření souvisejících s migrací – Fond pro azyl, migraci a integraci (AMIF) a Fond pro vnitřní bezpečnost (ISF) – dostanou dodatečné prostředky v objemu 57 milionů eur (AMIF) či 5 milionů eur (ISF) v podobě závazků a 45,6 milionu eur (AMIF) či 4 miliony eur (ISF) v podobě plateb.

[ad#velkadolni]

Ministři vnitra členských zemí EU schválili zvýšení rozpočtů tří agentur a dvou fondů již 19. června. Parlament návrh podpořil poměrem hlasů 592 ku 75, hlasování se zdrželo 41 europoslanců.

Otázkou zůstává, co se za ty peníze vlastně děje a jaké jsou konkrétní výsledky práce všech těch eurozaměstnanců?

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...