8.6.2023
Kategorie: Politika

Kam momentálně směřuje vyspělost Západu?

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

V době socialismu jsme částečně vzhlíželi k Západu a obdivovali jeho technickou vyspělost a demokracii. O Německu jsme si říkali, jak dobře na tom je, a srovnávali tehdejší mercedesy s našimi škodovkami. A o USA jsme věděli, že jsou o 20 let před obdivovaným Německem. Možná to byla i pravda, bohužel šlo o velmi povrchní analýzu, ze které však plno našich lidí stále žije.

Politici nám po roce 1989 slibovali, že Západ brzy doženeme. Ve skutečnosti ten hon za západní životní úrovní je jakýmsi falešným závodem. Velmi rychle se Češi dokázali posadit do nejdříve ojetých, později i nových BMW, mercedesů a audin, začali si stavět vcelku hezké domy, cestují po zajímavých destinacích a jejich dovolené příliš nezaostávají za úrovní těch zahraničních turistů. Dokonce už většinou naši soukmenovci necestují s konzervami a dokážou se pěkně finančně odvázat. V tom jsme Západ už dohnali, i když za skutečně vysokou cenu. Tou byl rozprodej všeho, co mělo nějakou hodnotu, vzdání se pozice průmyslového lídra v RVHP, a tím i ve Střední a Východní Evropě. Jistě, na Německo to nestačilo, ale mohli jsme být nyní na úrovni Holandska, Belgie či třeba Švédska. Místo toho jsme se posunuli do role závislé evropské země, o níž sami říkáme, že je montovnou a skladem Evropy. Nic nevytváříme, nebudujeme a nevyrábíme. Z kdysi hrdé Made in Czechoslovakia se vypařilo kouzlo a z českých výrobků už se dávno svět nijak na zadek neposadí. S výjimkou naší elektřiny, kterou Německo akutně potřebuje a za skvělou cenu i nakupuje, toho už moc světu nabídnout nemůžeme.

Uplynulo 34 let od tzv. Sametové revoluce a v řadě nám blízkých západních zemí většina lidí ani neví, že existujeme a kde se nacházíme. Donedávna úspěšné škodovky mají ve Francii za německé a Českou republiku si pletou s Čečenskem či Gruzií. Ve Velké Británii je to podobné a Němci nás berou jako své bývalé a budoucí území. Američané zase vnímají Evropu jako kolonii, ke které postupně přidali další státy s kdysi nepřátelské Varšavské smlouvy. Stát po státu si přivlastňují, a nakonec se chystají na Rusko. Současná situace na Ukrajině je toho důkazem a rozhodně nejde o ruskou agresi, ale o obrannou akci s výstrahou. Nedejte se zmást výkřiky Seznamu, proliberální Pětikolky a Mirky Němcové, Rusové vědí, co a proč dělají. Sice se téměř 80 let po skončení 2.světové války znovu učí válčit, možná to místy zadrhává, ale jsou vysoce efektivní a už nyní z nich musí mít USA válčící po celou svou historii respekt až strach. Především z raketového vojska a jaderného arzenálu. Navíc Rusové mají v čele dostatečně silnou osobnost, která možná s jistým vypětím sil dokáže udržet horké hlavy v klidu a zároveň si uvědomuje svou zodpovědnost vůči lidstvu. Ostatně je hlavou Slovanů, a tím i národa s největší územní působností na světě. I v tom Anglosasové zaostávají.

Vraťme se k té životní úrovni. Naše je někde na světovém průměru, o tom není třeba diskutovat. Za současné vlády klesá, což připisujeme tomu, že je stát rozprodán a rozkraden, takže už není z čeho brát a přecházíme na život na dluh. Jsme blízko Řecku, které i přes krásné moře a možnosti čerpat ve velkém z historie a turismu skončilo v područí německých bank. Problém je v tom, že svět se kolem nás mění a je více měřítek, které je třeba brát v úvahu. Západ manipuluje s myslí lidí a operuje s HDP na hlavu, ekonomickými grafy a technologickými vymoženostmi. USA byly dlouho vzorem pokroku. Je tomu ale opravdu tak? Srovnejme si americká, čínská a ruská velkoměsta. Čína udělala neskutečný pokrok a po městech mění i svůj dosud zaostalý venkov. Asijský smysl pro pořádek je momentálně úderným nástrojem a pracovitost zase způsobem, jak jít dopředu. Navíc státní represivní složky fungují a Číňané jsou drženi na uzdě. Díky tomu dokážou zachovat jistou úroveň a pořádek i mezi plebsem. Demokracie v Číně neexistuje, ale jinak to tam funguje a důležitost Číny je pro svět evidentní.

Oproti tomu Rusové se teprve zvedají. Kontrast mezi venkovem a městy je markantní. Demokracie je větší než v Číně, ovšem zase ne taková, aby si každý dělal, co ho napadne. Technologie z Ruska nejsou většinou tak nažehlené, ovšem jsou tvořeny tak, aby vydržely drsné podmínky a zacházení. Rusové mají obrovské zásoby zdrojů, takže co nemají, to si koupí. Po nástupu Putina se však mění a jeho spojení z Čínou po stránce technologické a ekonomické může válcovat zbytek světa a především Evropu. Ta se Green Dealem a sankcemi vůči Rusku beztak dostala na pokraj sebezničení. Pokud jde o USA, tedy nejzadluženější stát světa, porovnejte si velká města a život v nich. Čína technologicky USA předčila díky moderní výstavbě a pořádku. Ani Moskva či Petrohrad nezaostávají, byť jde o historicky starší lokace. Stačí vnímat rozdíly mezi newyorským a moskevským metrem, jeho vzhledem a čistotou. Přidejte londýnské či pařížské, to abyste pochopili, kde je větší míra lidské inteligence a schopnosti nechovat se jako prase. Na nejvyšší úrovni mohou Rusové připadat měně ,,vychovaní“, což je dojem vytvářený záměrně, spíše jsou drsnější a přímější. V nižších vrstvách hledat rozdíl mezi americkou spodinou (narkomani, bezdomovci a ghetta různých národnost) a ruskými mužiky držícími láhev s vodkou je už složitější a jisté je, že tam v množství problematických lidí vedou Spojené státy.

Tvrdit tedy, že svět je na tom pořád tak, že USA jsou navždy lídrem a Rusko a Čína je budou stále jen dohánět, je naprostý omyl. Blíží se bod zlomu. Bude zajímavé sledovat vývoj a můžeme jen doufat, že nejsme na špatné straně. Respektive asi jsme nepoučitelní a přechod k vysněnému Západu se uskutečnil v době, kdy tento začíná kolabovat. Socializace rozvinutého kapitalismu je omyl, které ho se Západ dopouští. A my bohužel s ním. Evropa míří do úpadku a svět k válce. Rusko války neprohrává. Nenechme si tedy věšet bulíky na nos.

Jindřich Kulhavý

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,97 out of 5)
Loading...
34 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)