4.6.2023
Kategorie: Ze světa

Ukrajinská protiofenzíva bude „krvavou lázní“

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Maďarský premiér Viktor Orbán varuje před tolik medializovanou operací kyjevských sil, která má „dobýt zpět Krym“.

„Je třeba udělat vše pro to, aby se zabránilo ukrajinské protiofenzívě proti ruským silám, protože to bude mít pro Kyjev zničující následky“, prohlásil maďarský premiér.

Během pátečního rozhovoru pro Kossuth Radio Orban prohlásil, že „dokonce i někdo jako já s rok a půl zkušeností z vojenské služby ví velmi dobře, že když zaútočím, ztratím třikrát více než ten, kdo se brání“.

Ukrajina má v současnosti pravděpodobně „někde mezi 20 až 30 miliony“obyvatel, což je „zlomek“ toho, co má Rusko, řekl. Podle údajů Federální statistické služby má Rusko více než 146 milionů obyvatel.

Zahájení velké protiofenzívy Kyjeva za takových podmínek „by byla krvavá lázeň,“ varoval maďarský vůdce.

“Ani v nejlepším případě [pro Kyjev] nebude možné dosáhnout lepšího výsledku… na bojišti, než jakého bylo možné dosáhnout vyjednáváním ještě před konfliktem,” řekl.

„Před zahájením protiofenzívy musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom přesvědčili strany, že příměří a mírové rozhovory jsou nezbytné,“ trval na svém Orbán.

Ukrajina už měsíce plánuje rozsáhlou protiofenzívu proti ruským silám a tvrdí, že Kyjevu umožní získat zpět všechna území ztracená Ruskem, včetně Krymu. Očekávalo se, že operace začne na jaře, ale při mnoha příležitostech byla odložena, protože ukrajinští představitelé si stěžovali na špatné počasí, nedostatek munice a neochotu Západu dodávat válečná letadla.

Maďarsko zaujalo neutrální přístup od vypuknutí konfliktu mezi Moskvou a Kyjevem v únoru 2022. Budapešť dodala Ukrajině humanitární pomoc, ale odmítla poslat zbraně vládě prezidenta Volodymyra Zelenského, na rozdíl od mnoha ostatních členských zemí EU. Maďarsko také soustavně vyzývá k mírovému urovnání krize a kritizuje sankce uvalené Bruselem na Moskvu s argumentem, že se jim nepodařilo dosáhnout svého cíle a poškozují EU více než Rusko.

Už víme, proč je Viktor Orbán neustále šikanován evropskou věrchuškou. Naposledy hlasovali mnozí europoslanci pro rezoluci, která má zabránit „zkorumpovanému Maďarsku“ převzít v polovině příštího roku předsednictví Evropské unie. Orbán je prostě „odporný Chcimír“.

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...
24 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)