28.5.2023
Kategorie: Historie

Kvalita potravin před 1989

Sdílejte článek:

DIF

Nejrozšířenější dezinformací z doby před rokem 1989 je vysoká kvalita potravin. Je tomu právě naopak! Za “kvalitu” potravin za komunistů by byl dnes kriminál.

V dokumentu České státní televize z roku 1987 s názvem: “Jsou naše potraviny závadné?”, se mluví o absenci normy na obsah vysoce karcinogenních PCB v potravinách. Podobně tomu bylo např. u benzenu, dusičnanů, dusitanů, kyseliny sírové, mykotoxinů, těžkých kovů, NPK a DDT (zakázán až v roce 1974, v potravinách přítomen dlouho poté), kdy normy buď nebyly, nebo se nedodržovaly. “Ve vyšších hladinách jsou v potravinách zjištěny některé toxické látky, které dokonce překračují přípustný denní příjem stanovený Světovou zdravotnickou organizací“, píše se ve zprávě ministerstva životního prostředí z března 1990.

Potraviny za komunistů obsahovaly chemické přísady (éčka), ale nebyla povinnost uvádět jejich obsah na obalu. U potravin, které nejvíce ohrožovaly zdraví, se uváděla poznámka ve smyslu: potraviny obsahují zdraví škodlivé látky a mohou vyvolávat alergické reakce, poznámka byla např. na trvanlivých salámech (nepamatuji si ji zcela přesně, děkuji, pokud si někdo vzpomenete na přesné znění).

Na nekvalitní potraviny upozorňovalo např. sdružení Brontosaurus, které v osmdesátých letech pořádalo série přednášek pro střední a vysoké školy o jedech v potravinách a varovalo před konzumací uzenin a mléčných výrobků dětmi. Nejhorší kvalitu měly uzeniny, ovoce a zelenina (více se užívala hnojiva oproti dnešku, 1989: 233,7 kg na hektar, 2010: 95,8 kg na hektar, 2018: 196,8 kg na hektar /řepka, ne pokrmové plodiny, ty jsou na stavu z 2010/), maso a mléčné výrobky, tz. skoro vše.

Když se dnes z trhu kvůli zdravotní závadnosti stahuje určitá potravina, pravidelně se v internetových diskusích objevují názory, že něco podobného by se dřív stát nemohlo. Opak je pravdou. Výskyt škodlivých látek se za komunistů tajil, výroba potravin byla pod násobně menší kontrolou jak dnes. Například ve státním podniku Fruta byly zkažené okurky zpracovány do čalamády, brigádníci mezi nahnilou zeleninu klidně rozemleli třeba mrtvou myš, nebo tenisku, nikdo to nekontroloval. V masokombinátech se říkalo první várce uzenin myšáci, protože semleli i hlodavce co se pohybovali uvnitř strojů.

Časté byly epidemie otrav z potravin, které komunistický režim tajil. Lidé se o nich dozvěděli například až poté, co byly vyhlašovány zdravotní prázdniny pro školy v postižené oblasti.

Bizarně zní kritika dnešních nejlevnějších potravin. Pokud si někdo kupuje salám v akci za Kč 16,- nemůže si stěžovat, že obsahuje jen 70 % masa (to odpovídá ceně v roce 1989 Kčs 1,-, nejlevnější salám přitom stál Kčs 3,10 a měl méně jak 70 % masa, za tuto cenu je dnes k dostání např. Schwarzwaldská šunka). Náhražky jako škrob nás nezabijí, ale karcinogenní jedy za komunistů ano.

Další bizarní argument, je argument chuti. Chuť si nelze pamatovat desítky let. Je zajímavé, že chuť před třiceti lety detailně popisují lidé, kteří si nepamatují kam dali včera klíče.

Potraviny za komunistů nejen, že nebyly k dostání v potřebném množství a sortimentu, byly násobně dražší než dnes, obsahovaly jedy, ale také zpravidla nikdy neobsahovaly to, co přikazovaly ČSSN, ČSN, SSN (Československé, České a Slovenské státní normy). O tom, jak se vše rozkradlo v našem seriálu zase příště.

PS: Při cestě do ČSSR byli západní turisté varováni před zdravotními riziku konzumace našich uzenin a mléčných výrobků, pamětníci argumentují smetanou na povrchu mléka, ta nemá nic společného s kvalitou, ale se zastaralým technologickým postupem, absencí homogenizace, kdy mléčný tuk není rovnoměrně rozprostřen v tekutině a stoupá na povrch, nebo tím, že z mléka udělali jogurt, ten udělají i z dnešního mléka, i z tzv. trvanlivého, takové mléko bylo k dostání i před rokem 1989, vyrábělo se tuším od roku 1987, jmenovalo se AB mléko a stálo 5,- Kčs (na dnešní 68,- Kč)

 

FB

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (52 votes, average: 1,85 out of 5)
Loading...
111 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)