15.5.2023
Kategorie: Politika

Vazalský týden

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Přátelé, tento týden jde do sněmovny smlouva o obranné spolupráci s USA. Už jsme ji tady nakousli, hned jak se zveřejnila. Teď se má schvalovat v poslanecké sněmovně. Nebyl jsem sám, kdo řekl, že to není smlouva spojenecká, ale vazalská. A nebyl jsem sám, kdo řekl, že nám zase ubírá kus suverenity, ale tentokrát ne ve prospěch nějaké nadnárodní organizace, ale normálně ve prospěch cizího státu. Většina bodů ve smlouvě je definovaná velmi vágně a může mít pro naší zemi dalekosáhlé důsledky. Za sebe říkám, že tato smlouva je mnohem horší, než byl svého času americký radar v Brdech. A je velkými médii mnohem více vymlčená.

Chci proto vyzvat všechny influencery, blogery a tvůrce mediálního obsahu, aby se tento týden věnovali právě tomuto tématu. Už dlouho tu nebylo něco, co vypadá tak neškodně, ale bude to mít tak dalekosáhlé důsledky. Z postoje k této smlouvě se nikdo nevyvleče a z odpovědnosti za její schválení také ne. Zároveň celá věc ještě není ztracená. Smlouva jde do prvního čtení. Ještě je tam prostor pro nějaké ty procesní kroky.

Minulý týden jsem seděl se Zdeňkem Koudelkou, který mě upozornil na totéž, co už psal třeba Tomáš Tyl a další právníci. Podle ústavy je třeba každé omezení české suverenity schválit ústavní většinou. Američtí vojáci pod americkou jurisdikcí a ne naší, to je značné omezení suverenity. Tento bod byl samozřejmě při tvorbě ústavy myšlen především ve vztahu ke světové obchodní organizaci a dalším podobným subjektům. Nikdo tehdy nepřemýšlel o tom, že bychom se mohli vzdát suverenity ve prospěch nějakého státu. Tahle věc není vyjasněná. Vláda samozřejmě bude chtít, aby se smlouva schválila prostou většinou, protože to mají v kapse…

První na co se ve sněmovně budou dívat, jestli se této věci někdo chopí a nastolí ji. Já vím, že Rychteský není na naší straně, ale minimálně by stálo za to donutit Ústavní soud aby pěkně a jasně řekl, že americké zákony na našem území nejsou omezením naší suverenity. Ať za to pěkně také mají odpovědnost.

SPD deklarovala, že je jasně proti této smlouvě, tak doufám, že to nenechají ležet. Že pěkně nastolí otázku schvalování ústavní většinou. Mělo by být v zájmu SPD, postavit celou věc tak, aby se do ní muselo namočit i ANO. Kdyby dosáhli schvalování ústavní většinou, tak bez ohledu na výsledek, na tom politicky ohromně vydělají. Pokud se smlouva neschválí, tak díky Okamurově zásahu na poslední chvíli a pokud se schválí, tak s podporou ANO a to hodně jejich voličů prostě nevydýchá. Pevně tedy doufám, že Samuraj má něco připraveného.

Zbytek je na nás…

Jestliže se v této zemi nezvedne odpor proti schválení této smlouvy, tak prostě bude schválena. Nemyslete si, ona ta pětikolka není moc pevná v kramflecích. Oni se také bojí důsledků svých činů. Také sledují ty poklesy preferencí. Jen se zatím ještě nebojí dost. Je na nás, jestli se o této smlouvě bude mluvit a jestli dokážeme vyjádřit, co si o ní myslíme, alespoň tak silně, jako to zarezonovalo ohledně daně na tichá vína. Je na nás, jestli si to prosadí na krev a s odporem, nebo naprosto v klidu.

Strana PRO už se proti omezení naší suverenity postavila. Nepochybuji o tom, že této příležitosti také využijí a řeknou k tomu svoje. Tato smlouva má totiž stejnou sílu jako covid. Nasvítí celou naší politickou scénu velice zřetelně a stane se argumentem pro všechny příští volby. Bude to argument silný, jednoduchý a nevyvratitelný a bude se používat dlouhá léta.

Svým způsobem je tato smlouva především pastí na hnutí ANO. Oni jsou pořád ta „strana všech“ a mají voliče z obou táborů. Proamerické i protiamerické. A v obou případech platí, že voliči hnutí ANO nejsou srdcaři. Hnutí ANO nemá žádné silné jádro. Postoj ke smlouvě jednu či druhou půlku znechutí. Je to trochu podobné jako s Jourovou. Do Brusele jí vyslalo hnutí ANO, ona se tam utrhla z řetězu a Babišovi se to pořád vrací jako bumerang a bere mu to hlasy. Tato smlouva bude něco podobného. Na nás teď záleží, jestli dokážeme udělat tak hlasitý bugr, že si toho Veľký Bocian všimne a řekne si, že raději oželí ty proamerické voliče, protože jich je méně. Postoj hnutí ANO o této smlouvě dost určí jeho budoucí volební výsledek. Vím, že oni tam velmi pečlivě sledují průzkumy veřejného mínění a mají k dispozici nejlepší data. Zároveň si Babiš neplatí poradce, aby mu mazali med kolem huby, ale aby mu dobře poradili. Sám tedy budu velmi zvědavý, jak se ke smlouvě postaví, protože podle toho se já postavím k hnutí ANO. 

Vládní pětikolka samozřejmě udělá všechno, aby se smlouva schválila. Mají na to většinu ve sněmovně i senátu, mají na to prezidenta i ústavní soud. Těžko jim v tom zabráníme. Ale je třeba bojovat tak, abychom mohli bojovat i zítra. Měli bychom se alespoň pokusit, aby každý pěkně musel přijmout odpovědnost, aby každý pěkně nahlas a na kameru řekl, kde stojí. Měli bychom se postarat, aby ta smlouva skutečně byla argumentem pro příští volby. Jasným a nezpochybnitelným.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 4,45 out of 5)
Loading...
30 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)