7.5.2023
Kategorie: Ekonomika

Pokřivený trh

Sdílejte článek:

JANA MARKOVÁ

Už dlouho tvrdím, že ochrana vlastního trhu je naprosto zásadní věc. Toho s potravinami obzvlášť.
Má to několik důvodů. Za prvé, žádný volný trh neexistuje, a tedy ani nic nevyřeší, jak se nám tu snažili roky namluvit. Za druhé, pokud váš trh není ve vašich rukou, tak ho taky nikterak neovlivníte a musíte se nechat prachsprostě vydírat, když to nějaký nadnárodní řetězec uzná za vhodné. Za třetí, co je doma, to se počítá, a co doma není, tak s tím holt počítat nemůžete, když se někdo na druhém konci světa rozhodne jinak. Je to velmi snadné.

A poslední týdny nám toho budiž důkazem, kdy dle informací výrobců a členů České agrární komory, dochází k masivnímu nahrazování našich kvalitních výrobků jejich privátními značkami. A jsme hned u toho vydírání. Buď nám dáš svůj výrobek za cenu, kterou si nadiktujeme, nebo ho tu prostě mít nebudeš.

A nebo budeš, ale budou proti těm našim, kvalitativně sice jiným, ale vyráběným za zlomek ceny, mnohdy ještě řádně dotované, neprodejné. Na první pohled se samozřejmě budou tvářit velmi podobně. Takže budeš vypadat jako nenasytný vydřiduch a skončíš stejně.

Nejvíce viditelně se to podle těchto dodavatelů děje u značek K-Jarmark od Kaufland Česká republika, Pilos od Lidl Česká republika nebo Clever od BILLA Česká republika. No tak jasně. Co taky jiného by je mělo zajímat, než maximalizace zisku a odstranění našich výrobků z regálů, kdy až naši výrobci skončí, si s cenami těch svých budou dělat, co budou chtít. Dolů to nebude.

A co na to „naše“ vládnoucí elity? Ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) radí lidem, aby kvůli úspoře jezdili na nákupy do Polska. Prezident Pavel si tam s ochrankou jezdí sám. A vše pak v médiích obhajuje lobbista supermarketů Tomáš Prouza ze Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.
Jenže ne každý si může dovolit jezdit nakupovat do Polska. Ani nakupovat u malých prodejen, které stejně už ty řetězce dávno zválcovaly.

A hlavně, proč by lidé sakra měli? Proč tu není z našich politiků nikdo, kdo by chtěl ochránit náš trh tak, aby se to v České republice nedělo? A ještě se hloupě vymlouvají a dělají z nás pitomce, že to nejde? Protože to žádní naši politici nejsou. Jsou to politici zahraničních lobby a evropští poskoci. Nic jiného. Kdyby chtěli, tak by to totiž samozřejmě šlo.

 

Jana Marková

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,96 out of 5)
Loading...
14 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)