30.4.2023
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

S našinci za hranice všedních dnů

Sdílejte článek:

JIŘÍ MACKŮ

Deset dní potřebného klidu až v Asii, tedy nezbytně daleko od domácího neklidu, si svou první velkou zahraniční cestou dopřál dočasný ministerský předseda PETR FIALA.

Postupně navštívil Filipíny, Indonésii a Singapur, tvrdě komunistický Vietnam (leč opomenul sousední Barmu, o jejíž ženy projevuje takovou starost jeho desítkami miliónů futrovaná neziskovka Centrum pro studium demokracie a kultury), a závěrem i dvě postsovětské republiky Kazachstán a Uzbekistán.

Pomůžeme Vietnamu zbraněmi zachovat komunistický režim

S nejvyššími představiteli jednal o prohloubení vzájemné spolupráce zejména v oblasti obchodu, obranné spolupráce, dopravy, vědy, výzkumu a inovací.

Některé spolupráce budou zvláště revoluční, jako ta ve Vietnamu, kde mají slavné a oblíbené české automobily značky Schade obdivovaného německého koncernu WV vznikat revolučním způsobem, údajně skládáním dílů vozů vyráběných v Indii.

Neověřené jsou ovšem i další zprávy. Nad projektem výstavby nového hlavního města Indonésie uprostřed džungle ostrova Borneo údajně Fiala na základě domácích zkušeností upozornil prezidenta Widoda na možné nebezpečí, že se na ostrově jednoho krásného dne vylodí piráti a v rozestaveném městě začnou bezohledně budovat cyklostezky.

Ve Vietnamu se zase na nejvyšší úrovni jednalo mj. o spolupráci v oblasti obranného průmyslu. České zbrojařské firmy by tak svými výrobky, denně úspěšně prověřovanými v bojích na Ukrajině, mohly garantovat obranu a tím i další existenci zdárně prosperujícího a kupodivu nezahnívajícího komunistického režimu. K čemuž nám dopomáhej i sám Petr a Pavel, amen.

Cesta premiéra Fialy prý měla suma-sumárum doslova celosvětový význam: navštívil totiž státy, které mohou do jisté míry vytvářet protiváhu čínské dominanci, která je zjevná, proto se jí musíme v celé Evropě zbavovat a vytvářet si alternativní trhy, jelikož tak je to správné a tak to má být. Našince by jistě v této souvislosti zajímalo, zda náš vrcholný představitel vytknul vrcholným představitelům konkrétně Indonésie a Kazachstánu jejich choutky rozšířit počet ekonomicky silných členů stále mohutnějšího protizápadního bloku BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika), organizaci tak nebezpečné právě stagnující a chřadnoucí Evropské unii.

V Africe začínáme honit bycha

Do světa se z nedávno dočasně okupovaného Předsednictva vlády vydala i jedna z pravých rukou premiéra, dočasný ministr vnitra VÍT RAKUŠAN, milujícím prostým lidem důvěrně nazývaný Kolínský Vítek. A rovněž pěkně daleko od hlučícího davu, jak o tom kdysi psal Thomas Hardy a dnes hřímá Jindřich Rajchl. Dokonce až tak daleko, že tam není vidět ani ze střechy jeho letenské kachlíkárny.

Cílem cesty se staly tři země černého kontinentu Senegal, Ghana a Rwanda, „Pokud jde o bezpečnostní výzvy či migrační situaci, tak se musíme bavit právě s Afrikou a snažit se dosáhnout shody či spolupráce. Z pohledu bezpečnosti a migrace je pro Českou republiku a Evropskou unii tento region naprosto klíčový,“ stručně logicky shrnul Rakušan, současně si však neodpustil aktuální obavy trápící eurounionisty:

„Nemůžeme popřít ani fakt, že o tento kontinent se dlouhodobě zajímá Čína a Rusko.“ Ano, členem již zmíněné organizace BRICS je Jižní Afrika, a o členství (tady pozor: o partnerství s Ruskem a Čínou!) projevily zájem i další státy černého kontinentu Alžírsko, Nigérie, Senegal a Egypt.

Závěrem ještě neověřená zpráva o utajeném odskočení samotného ministra do jedné sousedící země za účelem čerpání zkušeností. Cílem bylo ověření, zda se skutečně může současná společnost obejít bez služeb tak rozbujelé a státní rozpočet vysávající instituce jakou je pošta. V tomto nejmenovaném státu, známém odchovem hrochů, se totiž například zprávy včetně telegramů předávají pomocí kouřových signálů, a korespondenční hlasování zde s úspěchem nahradilo víření tam-tamů.

Když už všichni, tak i já

A to všechno ještě zdaleka není všechno! Aby byla bilance našeho papalášského zájezdování komplet, vyrazil si do světa i dočasný prez. PETR PAVEL. Tedy do světa… Pouhý kus za humna kdysi naší Podkarpatské Rusi. Ostatně bylo na čase, už se v Kyjevu poklonili skoro všichni, kteří něco znamenají, včetně těch, kteří jinde neznamenají skoro vůbec nic.

Žádná dlouhá trasa to tedy nebyla, navíc už hrdiny a kaskadéry ze všech politických končin dobře prošlápnutá. Podél jedné dodnes kvetou pietně udržované fialky. Ono totiž – podle neověřené zprávy – by s. Pavlová stejně s. Pavla nepustila se s. Čaputovou příliš daleko z očí. Třeba do Thajska, že…

Tentokrát to však nebylo kašírované dobrodružné představení za zvuků programově puštěných sirén, tentokrát to tam lítalo navostro nad hlavami, až z toho byl organizovaný úprk do krytu. Tam v podzemí se (podle neověřené zprávy, ale od jiného informátora, než ta první) prezidentka strachy přitulila k prezidentovi a obdivně špitla: „Vy sa máte, Petrík, že ste si, pre všetky prípady, tiež v Prahe zriadili ten KRIT.“

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...
60 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)