21.2.2023
Kategorie: Společnost

Česká republika – čórky a rozkrádačky aneb Pojďme vzít konec spalovacích motorů jako příležitost

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Ostravská společnost H2 Global Group vyvinula kolo na vodíkový pohon. Prý to její vývojáři a technici zvládli za dva měsíce, což je bomba, šikovní jsou. Na jednu vodíkovou bombu prý ujede kolo až 150 kilometrů. Sláva na nebesích. Ale je tu jedna podivná věc. Dvě kola s vodíkovým pohonem si podle iDnes koupil úřad Moravskoslezského kraje. Za krásných 397 tisíc korun. A já se tak ptám – to je legální párty na účet daňového poplatníka? Prý ho bude zkoušet krajská turistická agentura Moravian-Silesian Tourism, kterou zřizuje kraj. Jezdit po kopcích, po lesích, po výmolech kraje.

A tak jsem radši hledal druhý zdroj informace, že Moravskoslezský kraj bude agentura Moravian-Silesian Tourism sjíždět na kole s vodíkem. Jenže nikde nebyl k nalezení. Jen noticka na iDnes ve znění: „Například za pouhá dvě kola na vodíkový pohon, která si nedávno pořídil Krajský úřad Moravskoslezského kraje, zaplatili daňoví poplatníci 397 tisíc korun. Na kolech budou jezdit zaměstnanci krajské destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism.“

Pro jistotu jsem se obrátil na samotnou agenturu a jejího jednatele Petra Koudelu. Ten mi napsal: „Dle mých informací je zatím nemá ani kraj (mají snad tento záměr), ale bližší info k případnému dodání zatím nemáme. Ani jaká společnost by měla případně dodávat.“ A k čemu mají obě kola sloužit? I tady mi pan Koudela odpověděl.

„Pokud je v budoucnu kraj opravdu pro pilotní odzkoušení získá a předá k pilotnímu užívání k nám, tak jak bylo medializováno, využije náš cyklokoordinátor: testovací provoz (v horském či městském provozu), využití při medializaci této vodíkové technologie, návštěvách či zájmu novinářů, blogerů, destinačních press tripech, publicitě tématu, vzdělávacích či jiných akcích, které realizujeme. Následně po pilotním odzkoušení, máme zatím představu, že bychom poté předali dál např. pořádkovým složkám,“ vyjmenoval Petr Koudela, jak agentura kola využije.

A teď je tu otázka. Je tohle role státu? Chápu, že první české (nikoliv první světové) kolo s vodíkovým pohonem je svým způsobem jakousi místní raritou a chloubou, kterou je třeba propagovat a dát jí jméno. Ale je na místě, aby kraj investoval bez mála 400 tisíc na rekreační pobavení svých úředníků a na pár ukázek inovačního přístupu k dopravě, kdy vznikne několik málo regionálních článků a jedna reportáž regionální televize? Přičemž krajská agentura, tedy agentura zřizovaná státem, bude propagovat výrobek soukromé společnosti, která nejenže za tuto propagaci nezaplatí patřičný obnos, ale navíc stát, potažmo peněženku daňového poplatníka, zkasíruje o 400 tisíc. To je podivné. Až to smrdí dobrým známým na dobrém místě na úřadu kraje. Což netvrdím, jen to tím páchne.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 4,91 out of 5)
Loading...
6 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)