18.2.2023
Kategorie: Politika

Že by Fiala s Rakušanem zaskočili k hrobu Václava Havla odříkat pár pokorných otčenášů? Ale kdeže

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Vláda ČR zrušila pozici vrchního cenzora Michala Klímy. Po otevřeném dopisu Unie vydavatelů, která poukazovala na nejednoznačnost definice dezinformace a tedy možnou svévoli úředního molochu zasahovat do svobody tisku. Můžeme slavit? Fiala se zalekl vlastního nadšení pro umlčování a spolu s Rakušanem zaskočili k hrobu Václava Havla odříkat pár pokorných otčenášů? Ale kdeže. Cirkus se rozjel a léčba těch našich vrchních dezinformátorů z vlády ještě nebyla ani zahájena.

S Michalem Klímou jsme měli na očích jasnou a zářivou hvězdu začínajícího rozpadu svobodné společnosti. Byl to takový Koniáš, na kterého se soustředila pozornost i kritika a který zosobňoval onu vládní zvůli. Teď se do ní převtělil dalších duch padesátých let, Tomáš Pojar. Poradce premiéra Mazače Fialy pro otázky národní bezpečnosti a hybridních hrozeb, který jako hrozba dříve působil na pozici ředitele Člověka v tísni, ideologicky pokřivené neziskovky, která vedle mnoha jistě přínosných činností vykonává i ty méně přínosné (jako je převýchova dětí ve školách).

Funkce pro Tomáše Pojara byla vytvořena v lednu hlasováním celého vládního pětispolku pro švihání bičem nad českou krajinou. Tomáš Pojar stanul ve funkci poradce působícího při Úřadu vlády. Má být nadresortním koordinátorem pro záležitosti hybridních hrozeb, dezinformací a dalších závažných bezpečnostních problematik. Jinak řečeno, koordinátor pro zavádění cenzury Klíma byl vyměněn, jeho agenda přetrvala. Přebral ji Pojar. Oslava není na místě. Jede se dál, jen Pojar bude více v zákrytu. Nemluvě pak o aktivitách Víta Rakušana, ministra pro policejní šikanu. Ten si ve skrytu Klímova obludného vyjadřování budoval své vlastní portfolio represivních složek. Jeho Krizový informační tým Ministerstva vnitra je zaměřen na co? No na dezinformace. Mimo jiného.

Vždyť v pondělí, vlastně den před odvoláním Klímy a jeho pozice, Petr Fiala, tohoto času stále člověk roku a ofukovač Bidenova příčesku na pohřbech monarchů, prohlásil, že chce pro státní moloch vytvořit zákonný nástroj, který by mu dovoloval vypínat takzvané dezinfoweby, jak informovala iDnes. Onen v budoucnu zákonný nástroj je nyní samozřejmě vyloučen, protože by narážel právě na zákony, které to nedovolují. Což Petra Fialu nikterak netíží. On má stoosmičku a nadšení pro věc. Otčenáš u hrobu Václava Havla se odkládá na neurčito. Svoboda slova? Proč? Na co? Vypustil Fiala odvoláním Klímy nějaký nosný signál? Nic takového, jen se zbavil viditelné tváře zavádění cenzury, která mu až podezřele koktala do médií vyložené nesmysly a dávala podezřením z chystané cenzury rámec skutečné cenzury.

Fascinující na prohlášení fialového premiéra je pak jeho tvrzení, že onen zákonný nástroj pro vypínání webu má dopadat pouze na dezinfoweby pod vlivem cizích mocností a sáhl by k němu jen v okamžiku národního ohrožení. Viz loňské únorové zablokování osmi webů. Mohl by pan premiér konečně laskavě ukázat přímé napojení cizí mocnosti na zablokované weby? Protože bez toho to pak může začít vypadat, že se prostě Fiala chová ve funkci premiéra svévolně jako monarcha. A to ve smyslu – já můžu, cokoliv mě napadne. Tedy mimo mantinely vytyčené zákony.

To, že Fialovi posloužila v tomto případě i justice, která výhrady některých ze zablokovaných webů smetla ze stolu, říká mnoho o naší justici, nikoliv o oprávněnosti zablokování oněch webů. Byla to prostě zvůle státu, který takové metody nesmí dovolit. Zákon mu to nedovoluje. A zákon je tu na ochranu práv společnosti, nikoliv pro ohýbání soudruhem Fialou, který fanaticky věří ve svou vizi. A je ochotný pro ni obětovat i svobodu společnosti, která jeho fanatismus ne ve všem následuje. Kdo nejde s námi, jde proti nám. V praxi a s ukázkami.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 4,96 out of 5)
Loading...
18 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)