13.2.2023
Kategorie: Ze světa

Nepřítel kam se podíváš

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Myslím, že nikomu neunikla informace o článku amerického novináře Seymoura Hersche, který přišel s tvrzením, že Nordstrýmy odpálili Američané za vydatné pomoci Norska. Seymour Hersch není žádné novinářské ořezávátko, navíc je to už velmi starý pán, kterému už nikdo nemá co udělat. Brzy se už bude zpovídat před Pánembohem, takže si může dovolit říct na plnou hubu dezinformaci, za kterou by tady na nás posílali policajty a vyhrožovali prokurátorem.

Není divu že u nás zavládlo významné mlčení, média se o této věci, která pokud se potvrdí, tak má potenciál shodit americkou vládu, raději ani moc nezmiňovala. Vzniklo pár suchých článků, které vesměs upozorňovaly na to, že se americký novinář nejspíš mýlí a určitě nebude schopen svá tvrzení doložit.

Řekněme, že je to pravda. Řekněme, že Američané byli ti, kteří proti Nordstrýmům vystupovali a dělali politicky všechno pro to, aby se nic takového nestavělo. Američané několikrát řekli, že v případě konfliktu s Ruskem, Nordstrým „ukončí“. Američanům poděkoval bývalý polský ministr zahraničí Sikorski a spousta dalších prostořekých a bojovných východoevropských politiků. Američané z odpálení Nordstrýmů nejvíc profitovali a jejich zničením torpédovalo německé snahy o zastavení války, protože plyn tak jako tak už neměl kudy přijít. Když něco kváká jako kachna, chodí to jako kachna a vypadá to jako kachna, tak to nejspíš bude kachna.

Řekněme, že je to pravda a náš transatlantický spojenec se ve jménu svých zájmů dopustil teroristického útoku na jedné z nejvýznamnějších kritických infrastruktur v Evropě a zcela bezotyšně poškodil své partnery. Já vím, velmoc nemá přátele, jen zájmy, ale tohle je silné kafe, které bylo v našich kruzích hojně propírané. Jsou Američané naši přátelé a spojenci, nebo jsou stejní nepřátelé, jako Rusové? Možná dokonce větší, protože Rusové by s chutí dál posílali plyn, inkasovali dolary a obsazovali osamocenou bezmocnou Ukrajinu. V tomto ohledu by Putin byl naprosto pragmatický a vůbec by mu nevadilo, kdyby Němci hlasitě mluvili o ruské agresi, ale potichu by platili za dohodnuté dodávky. Američané byli ti, kteří zařídili, že veškeré výzvy o míru se staly zbytečnými a začalo být zbytečné mluvit o vyjednávání s Ruskem o plyn. Američané zařídili, aby se vysoké ceny energií staly trvalou a téměř nevratnou záležitostí. Američané zařídili, že jsme díky inflaci přišli o čtvrtinu úspor, které vzápětí zahučely ve víru války.

Původně jsem chtěl Američany ještě víc proprat. Být na ně naštvaný, vynadat jim, vysmát se našim politikům, kteří se paktují s největšími teroristy, kteří na ně vůbec neberou žádný ohled. Chtěl jsem Fialovi připomenout, jak vypadaly poslední dny afghánské vlády a jak se prchalo na podvozcích letadel… Ale pak mi došlo, že to nejsou jen Američané.

Vždyť my máme nepřátele, kam se podíváme.

Rusové vzdali jakoukoliv snahu se s EU dohodnout. A jestli na Ukrajinu dorazí Leopardy, tak to bude definitivní konec vztahů s Německem, protože jestli něco nažene Rusy pod Putinova křídla, tak jsou to německé tanky proti Rusku.

Turecko má klíče od arabské migrace. Erdogan se netají svým přezíravým postojem k EU a nechává si za zdrženlivost královsky platit. Němečtí a rakouští záchranáři sice pomáhají v regionech zasažených zemětřesením, ale před místními je musí chránit armáda.

Afrika se odvrací od Evropy… mise v Mali je toho nejlepším důkazem. Francouzský vliv končí, nastává vliv ruský a po bílých sáhibech zůstává jen pachuť a zdvižený prostředníček směrem k Evropě.

Arméni nás nenávidí, protože jsme jim proti Azerbajdžánu nijak nepomohli.

Izraelci úplně klidně mluví o tom, jak Boris Johnson zazdil jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou. Také to nevypadá, že by si z nás něco dělali.

Poláci se tetelí blahem, že jejich spojenec odpálil trubky jinému spojenci. Norové se na tom bez problémů podíleli.

Britové odešli z EU a vrátili se ke své tisícileté politice rozesírání kontinentu.

Vždyť my už jsme obklopeni samými nepřáteli. Všude. Některé už máme i uvnitř. Na summitech se sice tleská Zelenskému a předstírá se jednota, ale nic takového už neexistuje. Orbán se klidně postaví doprostřed a když jde Zelenský kolem, tak si utře nos. Scholz se postaví za Rumuna… Fialu strčili do kouta, protože užitečný idiot patří přesně tam.

Jako kdyby henta EU byla vybudována přesně pro tohle a všichni to věděli. Projekt na jednu velkou válku… aby to vypadalo jako pro lidi, ale nakonec to bude pro kanóny, tanky a rakety. Plná spíž určená k vydrancování a pak odhození.

Američané nám vyslali jasný signál – žádné trubky už nebudete potřebovat. Nemáte žádnou budoucnost. Jste tu od toho, abyste ještě chvíli drželi předpolí, abyste zaplatili tuhle válku a pak už to bude jedno. Už jsme jim dobří jen pro krátkodobé cíle. Krátkodobě se napakují na plynu, co nám prodají a pak… jako kdyby věděli, že už stejně žádnou dlouhodobou budoucnost nemáme.

Dobrý paradox, co? Furt se tu mlelo o míru. EU dokonce dostala i nobelovku. Jsme tu prý ti hodní. Ti, kteří pracují na dobrých vztazích, kteří mají odpovědnost za svět… A na konci toho všeho je válečné štváčství a zjištění, že kolem EU už jsou jen nepřátelské entity. I ty, které ještě nedávno byly spojenecké.

Ale hlavně, že zachraňujeme klima pomocí emisních povolenek.

 

 Vidlák

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (49 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...
80 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)