23.12.2022
Kategorie: Ekonomika

Pojďme se povozit po invalidním důchodci. Vánoční příběh bez šťastného konce

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Invalidní důchodce, důchod 10 700,-. Výše záloh na elektřinu v roce 2022 ve výši 3000 korun měsíčně. Dodavatel společnost PRE. Před Vánoci proběhla mezi důchodcem a společností PRE veselá komunikace. Veselá ze strany společnosti PRE, samozřejmě. Identita oběti je celé redakci důvěrně známa, podle mého vlastního uvážení není potřeba jeho jméno větrat v tomto ohledu veřejně. Pro přehlednost si jej označíme iniciály JP.

6. prosince, snad to společnosti PRE nakukal čert, co chodí s Mikulášem, přinesl pošťák JP dopis od PRE. Jistě otevíral dopis s důvěrou, protože vláda pod vedením Petra Fialy veřejnost už dlouho ujišťuje, že zálohy stoupnou domácnostem maximálně o stokoruny. „Zdražení se u jednotlivých klientů projeví různě, u průměrných domácností jde většinou o několik stovek korun měsíčně navíc,“ zaznělo v jedné tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu. Bude JP platit 3500,-? 4000,-? Co znamená pár stovek v podání Síkelova MPO?

Po rozvinutí depeše z PRE začaly jít na JP mrákoty. Výsledná cena záloh od ledna. 17 670,-. Tedy prakticky šestinásobek původní ceny. Viz obrázek:

Po odeznění šoku JP získal podezření, že to musí být omyl. To jsou ty stovky navíc? Šestinásobek? Kde to žijeme? A protože společnost PRE nabízí i nastavení vlastní výše záloh, JP zažádal o snížení záloh na 5000,- měsíčně. S takovým zvýšením přibližně počítal. To jsou ty stovky navíc. Jenže žádosti nebylo vyhověno. Co na to PRE?

„Při zpracování Vaší webové žádost ze služby Změna záloh byly zjištěny skutečnosti, pro které nebylo možné tuto žádost v plném rozsahu zpracovat. Na základě Vaší aktuální spotřeby a zvýšení cen energií není navrhovaná výše záloh možná, výši zálohy můžeme upravit maximálně na částku 12.600,- Kč,“ odpověděli mu ze zákaznické služby. Takže výše záloh 12 600,-, výše invalidního důchodu 10 700,-. Kde na to brát? Odstěhovat se? Přestat používat elektřinu? Vždyť nás zatím nikdo nebombarduje.

Zvláštností v tomto je, že vládní zastropování skončilo na maximální částce 11 800,- měsíčně. Jak je možné, že se společnost PRE dožaduje v zálohách nejdřív 17 670,- měsíčně a po námitce 12 600,-? Zkoušejí ostražitost zákazníka a chtějí z něho vyrazit víc, než jim stanoví vládní strop? Potřebují nasypat penízky do kasičky? Kašlou na dopady své lačnosti a prostě to invalidnímu důchodci napálí?

„Vážená PRE, můžete mi vysvětlit, z čeho mám platit zálohy ve výši 12.600,-Kč, když můj důchod činí 10.600,-Kč? !!! Váš přístup k dlouholetému zákazníkovi je neuvěřitelně arogantní. Upozorňuji, že jsem nikdy neměl problém zaplatit fakturu vyúčtování a zálohy chci upravit tak, aby to vyhovovalo mým možnostem!

Částka 5.000,- je maximum, co si mohu dovolit. Zcela zbytečně vytváříte dojem neseriózní firmy, která chce bezohledně vysávat své klienty,“ napsal rozlíceně JP.

Na základě tohoto rozlíceného dopisu společnost PRE ustoupila a dovolila JP výši záloh 5000,- měsíčně. Ale s nekompromisní douškou na závěr: „Dovolujeme si upozornit, že pokud bude v příštím vyúčtování nedoplatek, nebude Vám poskytnuta možnost splátkového kalendáře.“ Jinak řečeno – nechť tě pak, drahý JP, spasí všichni svatí.

JP nepatří mezi fanoušky návštěv Úřadu práce a natahování ruky. Je to nedůstojné člověka. Své účty si platí sám, několikrát společnosti PRE zdůraznil, že nikdy nebyl v prodlení s placením, nikdy nežádal o splátkový kalendář. Ale i jeho doba dohonila. Při kontaktu s Úřadem práce mu byl vyměřený příspěvek 2400,- měsíčně. Zatím. V lednu prý dojde k přepočtu. Snažím se JP domluvit, aby šel na zálohy 12 600,- a nechal si pomoci Úřadem práce, protože nedoplatek při budoucím vyúčtování by byl ohromný.

Tady odhlédnu od samotného JP a podívám se na Úřady práce. Tady je potřeba pořádná, doslova vánoční pochvala. Lidé jsou skutečně ve velkých problémech. A Úřady práce jedou jako promazané. Přehazují si lidi i jejich žádost jako vidlemi z kraje do kraje a snaží se jim pomoci. Není tedy výjimkou, když úřednice ve zlínském kraji řeší volání o pomoc z kraje Středočeského (když jde o on-line žádost, samozřejmě). Sedřené z návalu lidí, kteří se začínají topit, úřednice se prý chovají vstřícně, ochotně, mají pochopení, nebuzerují. Což je moc dobře. Je důležité, abychom se mezi sebou chovali jako lidé. Mile a vstřícně. Báječné.

Jenže ze strany státu jsme se dostali do zamotaného kola, kdy absurdně zvedající se ceny energií zaplatí stát, na což doplatí budoucnost celé republiky. Proto už teď vláda šachuje se škrty a zaváděním nových daní. Přitom by stačilo jít po zdroji problému. Tedy po lipské burze, po emisních povolenkách, po znárodnění ČEZu, hledat krizová řešení, která nezačnou ničit lidi, ale ani státní rozpočet. Petr Fiala se rozhodl jít cestou dluhů a vrtulníkových peněz rozhazovaných skrze Úřady práce. A také zastropováním cen, přičemž rozdíly bude platit zase státní kasa, tedy v budoucnosti i s úroky my všichni. Budeme to platit ještě dlouhá, dlouhá léta.

Ale připomnělo mi to jednu nehynoucí knihu, která se začíná hodit i do naší doby. Tady je malý citát: „Ocel se zakaluje v prudkém ohni a silném chladu. Tehdy se stává pevnou a nic ji nezlomí. Tak se zakalovala i naše generace v strašlivých zkouškách a učila se nedat se srazit životem.“ Představovat ji, doufám, nemusím. Však je u mnohých ještě v živé paměti. Kalení ocele a kalení lidí.

Toliko k jedné vánoční příhodě, která v různém provedení opepřuje život čím dál více lidem. Ta absurdita toho, že zálohy na elektřinu stoupnou z 3 tisíc na téměř 18, očividně nikoho nezaráží. Přijde jim to normální. V pořádku. Ale je to až děsivě nenormální, v nepořádku. Je to cynický vzkaz, který říká – my můžeme… a vy musíte. A u toho nás nutit do pocitu, že se máme stydět, když na to nemáme. Ne, pane vašnosto, na tohle už fakt nemáme. Na tohle ne. Nutno dodat, že společnost PRE nakupuje elektřinu od ČEZu. Od koho jiného, že. 

No, k Ježíšku přeju hodně knížek, svíček a svetrů. JP vsadil při vytápění na elektřinu. Už běhá po světě a hledá kamínka, v kterých by spálil, co dům dá. Pro trochu toho tepla. Snad se vám to vyhne.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,94 out of 5)
Loading...
58 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)