19.12.2022
Kategorie: Ekonomika, Exklusivně pro PP

Noční uhlíkové blouznění Evropské unie

Sdílejte článek:

ZDENĚK LANZ

V noci ze soboty na neděli asi již většina lidí spala nebo se nějak bavila. Ne tak protagonisté Zelené dohody pro Evropu. Ti pokračovali ve svém „uhlíkovém blouznění“ a nad ránem se předběžně dohodli na zpřísněné a rozšíření trhu s emisními povolenkami. Podrobněji o tom referuje např. ČTK v článku vydaném 18. 12. 2022 po půl třetí ráno.

„Je to zatím nevětší zákon na ochranu klimatu v Evropě, podle některých i ve světě,“ řekl novinářům nad ránem vyjednavač Evropského parlamentu Peter Liese. Dohodu musí ještě oficiálně potvrdit Evropský parlament a členské státy, což se ale považuje jen za formalitu. Aby taky ne. Vždyť naši „vlezdobruselsti“ schválí skoro každou hloupost.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck označil dohodu EU na zpřísnění pravidel pro obchodování s emisními povolenkami za velký úspěch. Pochopitelně, vždyť European Green Deal, jak se plán pro nesmyslný boj s životodárným plynem – oxidem uhličitým – jazykově korektně nazývá, je dítě vpravdě německé.

Ale nezoufejme! Dopady reformy na spotřebitele, jako je například růst nákladů na vytápění, by měl kompenzovat klimatický sociální fond, pro který se počítá s částkou 86,7 miliard eur. To budou jistě peníze „uhlíkových inženýrů“. Nebo snad naše?

Podle článku dohodu přivítal i český vicepremiér Marian Jurečka, který v současné době řídí ministerstvo životního prostředí. Poukázal například na to, že už od roku 2025 může začít fungovat sociální klimatický fond na pomoc domácnostem. Od člena naší současné probruselské vlády nic překvapivého.

A tak místo toho, aby naše vláda vzala rozum do hrsti, pochlapila se a lidem mohla oznámit, že učinila potřebné kroky pro vystoupení České republiky z obchodu s emisními povolenkami (podle mě podvodu století), se lidem, decimovaným bezprecedentním růstem cen energií v podstatě vysmívá. Je to od ní taková „malá“ předvánoční „facka poslušnosti“.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
29 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)