6.12.2022
Kategorie: Ze světa

Maďarské souvislosti

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

V sousedním Maďarsku se právě rozhořívá skandál desetiletí, ale naše média hledí zarputile kamsi jinam. Není divu. Maďaři právě probírají odtajněné informace o financování Orbánovy opozice, před letošními parlamentními volbami. O financování zahraničním, nedovoleném a proto tajném.

Jak si určitě vzpomenete, v Maďarsku se letos konaly parlamentní volby. Přesvědčivě v nich (opět) zvítězila strana Fidez Viktora Orbána. Opozicí bylo tak zvané Maďarské hnutí všech, vytvořené podle mustru SPOLU a vedené Péterem Márki-Zayem. No a právě na tohle hnutí teď prasklo, že před volbami obdrželo téměř 2 miliardy forintů z USA. A to je malér. Maďarské zákony totiž financování politických stran ze zahraničí přísně zakazují. Každá z kandidujících stran dostává zákonný příspěvek na kampaň z maďarského státního rozpočtu. K tomu si může ještě nasbírat dary od svých domácích příznivců. Ovšem každý z těchto darů, nad stanovenou částku, musí být zveřejněn i se jménem dárce.

Jak to tedy ti šikulové z Maďarského hnutí všech a jejich američtí sponzoři udělali? Jednoduše. Peníze prohnali neziskovkami a různými dalšími „hnutími”, na které se maďarské zákony nevztahují. Například hnutí s názvem MMM, opozičního vůdce Pétera Márki-Zay, obdrželo od neziskovky Akce pro demokracii, různými cestami, asi 1,86 miliardy forintů. Brigádní generál Zoltán András Kovács, generální ředitel Národního informačního centra, který tyto informace odtajnil, k tomu poznamenal, že zahraniční podpora v takovéto výši se už dotýká národní bezpečnosti Maďarska.

U neziskovky Akce pro demokracii se ale na chvíli zastavme. Jde o organizaci, která sama o sobě prohlašuje: Jsme globální síť znepokojených občanů, kteří chtějí posílit ty, kteří bojují za svobodu a demokracii. Ušlechtilé. Ale kde tihle znepokojení občané berou (veliké) peníze na svůj boj, to nám bude hned jasné, podíváme-li se na schéma spolku. Je tu vidět vazba na jinou zvláštní organizaci – NED. Celým názvem National Endowment for Democracy. Jde o známého, bílého koně, skrze kterého tajné služby USA financují projekty, se kterými by vláda nechtěla být veřejně spojována.

Ale zpět k Akci pro demokracii. Prohlédneme-li si jejich dokumenty, neubráníme se úžasu, jak skvěle je neziskovka informována o tom, kde právě globalistu nejvíce bota tlačí. V sekci “Kde pomáháme” na jejich webových stránkách najdeme pět “klíčových bojišť”. Tedy míst, kde se svádí lítý zápas o tu pravou demokracii se silami temnoty. Z Evropských zemí je tam, kromě Maďarska, taky Polsko a Itálie. Samé země s vlasteneckými vládami…

A jakým způsobem maďarská opozice tyhle peníze použila?  Část přihráli vídeňské společnosti Datadat GmbH na organizaci komunikačních kampaní, dále na poradenství v oblasti komunikace, budování databází a organizaci kampaní na sociálních médiích. Jak říká jeden z členů volebního týmu Pétera Márki-Zaye:”Obrátili jsme se na ně, když jsme potřebovali video nebo kampaň na Facebooku, a oni to vzali, vyrobili a dodali.” Pro zajímavost – většinový podíl v Datadat GmbH patří fondu Higher Ground Labs Fund III LP, který je spojen s americkou Demokratickou stranou. Svého času úzce spolupracovali s bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou v kampaních před prezidentskými volbami v letech 2008 a 2012.

Něco ukáplo i Facebookové skupině nazvané “Zesilovač” (Erősítő). Ta před volbami usilovně inzerovala články kritické vládě do tak zvaných nezávislých novin a opozičních propagandistických webů, za což utratila pěkných 271 milionů forintů. Jejich webová stránka neobsahuje absolutně žádné reklamy a nevykazuje ani jiný zdroj příjmu…

Podobně si vedlo i sdružení Devadesát devět (Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület), které propagovalo politiku opozičníka Gergelyho Karácsonyho: například inzerovalo na Facebooku za více než 100 milionů forintů. Podle poslední zprávy organizace obdržela za loňský rok podporu více než 260 milionů forintů (a to byla založena teprve v létě, v půlce roku). Na otázku maďarského tisku, kde takové peníze vzala, odpověděla organizace, že většina z 260 milionů forintů pocházela z darů shromážděných na jejich akcích – což by podle maďarských novinářů v praxi znamenalo, že během několika měsíců kampaně byli schopni shromáždit dvakrát více darů než Fidesz za celý rok.

V kampani maďarské opozice se pak také angažovalo mnoho amerických profesionálů. Jistě zadarmo a ve volném čase, protože žádné údaje o platbách za služby nejsou k dispozici. Mezi nejslavnější jména, které maďarský tisk uvádí, patří Ari Rabin-Havt. Těžká váha v oboru, patřící k levému křídlu Demokratické strany. Pracoval například jako zástupce manažera kampaně pro Bernieho Sanderse.

Proč by nás tyhle maďarské záležitosti měly zajímat? Inu, máme taky před volbami. A možná právě proto se naše média tak usilovně točí k Maďarsku zády. A mlčí. Aby snad někoho nenapadly nějaké hloupé asociace, nebo, nedebože, otázky. Třeba o kampani Čapuše Nerudové…

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (61 votes, average: 4,95 out of 5)
Loading...
62 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)