15.11.2022
Kategorie: Politika

Vít Rakušan pokračuje ve své vlajkové mánii a Putina v pytli vyměnil za odkaz Václava Havla

Sdílejte článek:

JANA MARKOVÁ

Na základě blížícího se výročí 17. listopadu nechal ministr vnitra vyměnit banner s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v pytli na mrtvoly za jakousi dětskou (nebo dětinskou) kresbu s českou vlajku, srdcem a symbolem Václava Havla se dvěma zdviženými prsty do písmene V. Instalace byla provedena ještě pod rouškou tmy, zřejmě aby se předešlo nevítaným přihlížejícím.

 

Sám Rakušan si spuštění plachty hrdě umístil na sociální sítě s patřičným komentářem: „17. listopad je výzvou, apelem a pobídkou k promýšlení naší současnosti. Nutí nás se tázat, jak jsme naložili s hodnotami, ideály a myšlenkami, k nimž se odkazuje. Zda je máme nadále na zřeteli. A co všechno můžeme učinit, aby v naší zemi přetrvaly.“

Dále mimo jiné uvedl, že „17. listopad je v neposlední řadě i osvědčením toho, že se vyplatí stát při sobě. Ledacos obětovat a vzájemně si pomoci. A brát se společně za věci veřejné. Vše v duchu našich humanistických tradic – s důrazem na spravedlnost, solidaritu a zcela obyčejnou úctu k pravdě“. S ohledem na neustálý postup cenzury a omezování svobody slova ze strany Rakušanova ministerstva, působí poslední věta obzvláště komicky. 

Zajímavé je ovšem i to, kdo dotyčný banner instaloval. Nebylo to samotné ministerstvo, ale bylo to ve spolupráci se spolkem Dekomunizace z.s., který plachtu za pomoci plošiny vyvěsil. Tento do té doby víceméně neznámý spolek byl založen 16.4.2021, kdy navázal na předchozí Dekomunizace o.s., a jako předseda je zapsán FILIP ŠTĚDRÝ, dat. nar. 10. srpna 1971 Velflíkova 1417/12, Dejvice, 160 00 Praha 6 a spolu s ním jsou zapsáni dva členové, Libor Kleček a Jakub Svěrák. Filip Štědrý je zároveň uveden jako jediný statutární orgán spolku, kdy právě jen on zastupuje spolek ve všech věcech, a tak je ten fakticky jeho majetkem. Mezi hlavní činnosti spolku dle jejich vlastního vyjádření patří například aktivní vystupování proti narůstající hrozbě populismu nebo podpora soukromé i veřejné aktivity, směřující k oživení vědomí demokratických hodnot naší společnosti a k minimalizování společenských a extremistických skupin a názorů.

Na facebookových stránkách má tento spolek od počátku roku celkem 23 příspěvků a i na webových stránkách je aktivita víceméně sporadická, a většina z toho je Vladimír Putin ve stylizaci do Hitlera v různých obdobách a antikomunistické relikvie. Sledujících má tato stránka ovšem 5000, což je vzhledem k téměř nulovému obsahu zarážející. Kdybyste se chtěli ale podívat kdo, že tuto stránku sleduje, tak se nepodíváte, protože seznam sledujících není běžně dostupný. Zajímavostí je e-shop této organizace, který nabízí různé „revoluční“ předměty od triček po kalendáře. 

Možným vodítkem k propojení Dekomunizace z.s. a Ministerstva vnitra může být i působnost pana Štědrého ve spolku Fórum Karla Schwarzenberga, o.p.s. Minulá instalace stála daňové poplatníky minimálně 50 tisíc korun a lze předpokládat, že i tato nebyla zdarma a cena bude analogická. Kromě toho ji nepřetržitě hlídaly hlídky státní policie, místo toho, aby se mohly věnovat tomu, k čemu je policie primárně určena. Pokud ministerští úředníci nabádají české občany k šetření tam, kde je to jen možné, měli by se tím především sami řídit. Částka v řádu desetitisíců by se dala jistě využít smysluplněji.

 

Jana Marková

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
55 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)