28.10.2022
Kategorie: Ze světa

Soudný den se rychle blíží

Sdílejte článek:

GILBERT DOCTOROW

Drazí čtenáři, k mé velké lítosti jsem opět povinen chodit po ulicích s nápisem “Konec světa se blíží”.

Včera jsem sledoval zpravodajský pořad Šedesát minut na smotrim.ru platformě ruské státní televize. Před předáním mikrofonu panelistům ve formátu talk show představilo prvních 30 minut pořadu videomontáž výňatků z amerických, německých, evropských, britských zpráv o obviněních ze špinavých bomb, o současném cvičení letadlové lodi George Bush Sr. ve východním Středomoří a jeho hlasité poselství panu Putinovi o schopnostech jaderného útoku, asi 2400 amerických pozemních útočných jednotek, které byly právě dodány do Rumunska a umístěny na hranici s Moldavskem, připraveny se tam přesunout a, jak lze bezpečně předpokládat, pokračovat na Ukrajinu, aby se okamžitě střetly s Rusy kolem Oděsy – Nikolajev.

No, dojem z této nadcházející eskalace byl v drtivé většině takový, že jsme na vrcholu války, abychom ukončili všechny války. USA jsou o to ve hře, ať už Biden ze svého teleprompteru mumlá cokoli. Rusové jsou ta hra. A tak jdeme na to!

Na méně dramatickou notu, ale jednu ze stejné hudební skladby, jsem se právě cítil povinen přidat dovětek k mé poslední eseji o Rushi Sunakovi, přičemž jsem poznamenal, že jsem se mýlil ohledně druhu pochodových rozkazů, které má z londýnské City: zatímco nahradil většinu ministrů Trussova kabinetu, ponechal si Bena Wallaceho v obraně. Všimněte si, že Wallace volá po velkém zvýšení výdajů na obranu na podporu britského příspěvku ukrajinským ozbrojeným silám ve stejnou dobu, kdy se Sunak chystá použít nůž na sociální služby ve jménu vyrovnaného rozpočtu a úsporných opatření v době inflace.

Premiérem Sunak nebude ani rok, za předpokladu, že máme rok před sebou, než se rozpoutá peklo. S Macronem sdílí zkušenosti s prací pro americké mezinárodní bankéře a skutečnost, že je nejmladším šéfem vlády ve své zemi za dvě století. Zjevně také sdílí status politické lehké váhy, ale na rozdíl od Macrona je jeho pozice velmi křehká kvůli britským ústavním praktikám. Říkám, že tento vývoj je v souladu s obecnou hudební skladbou, protože ukazuje, že pochodové rozkazy, které obdržel od těch, kteří ho dosadili k moci, londýnské City, jsou stejně ideologicky řízené jako noviny, které všichni denně čtou, zlomyslně protiruské Financial Times. A tak docházím k závěru, že i ve Velké Británii je kapitál stejně vzdálen skutečnému světu jako lehkovážní a nekompetentní politici, kteří nám vládnou na kontinentu.

Nechápu, jak to, že Indie, Čína a další velcí, seriózní hráči na světové scéně neberou na vědomí, že rostoucí eskalace konfrontace mezi Ruskem a NATO a příklon k jaderné výměně budou znamenat konec života na planetě, jejich životy i naše. Proč všichni mlčí? A kde je Organizace spojených národů před blížícím se Armagedonem? Když jsou hlasy Valného shromáždění diktovány jedním globálním hegemonem a jeho lokaji, význam OSN pro udržení míru je poškozen.
.
Tragédie první světové války, které bylo možno se vyhnout, je něco, co je v mých myšlenkách nejdůležitější pokaždé, když zůstanu ve svém Puškinově bytě mimo Petrohrad. Bydlíme 200 metrů od vchodu do parku Kateřinského paláce a necelý kilometr od samostatného paláce, který Mikuláš II. využíval jako rodinný dům. Pokaždé si říkám, jak mohli být tak pošetilí, že hodili evropskou civilizaci do větru, a pokud jde o carskou rodinu, zahodili své vlastní životy. Nyní vidím podobnou pošetilost denně při sledování zpráv, ať už se jedná o ruské zprávy nebo západní mainstreamové vysílání. Vidím rostoucí pravděpodobnost naší kolektivní sebevraždy v následujících měsících, možná jen týdnech.
.
*****
.
Mezi vlasteneckými Rusy se již dlouho objevuje mnoho kritiky způsobu, jakým byla vedena “zvláštní vojenská operace” na Ukrajině. Lidé říkají, že Putin byl na Ukrajince příliš měkký, že měl zničit energetickou infrastrukturu v prvních březnových dnech, aniž by čekal sedm měsíců a dovolil, aby eskalace dosáhla svého současného kritického bodu. To však znamená ignorovat politický rozměr vedení války. A znamená to ignorovat skutečnost, že veřejné mínění je velkým omezením toho, co prezident může nebo nemůže dělat, bez ohledu na ústavní ustanovení a údajné vrcholné autoritářství.
.
Ruská veřejnost nebyla připravena přijmout totální válku proti Ukrajině v únoru. Osobní, rodinné a historické vazby spojující ruský a ukrajinský národ dohromady byly prostě příliš silné. Rusové, včetně těch, kteří jsou u moci, mohli doufat, že jakmile kampaň skončí, strany se políbí a usmíří. Trvalo to celou tu dobu, trvalo po překročení všech ruských červených čar, pokud jde o útoky na ruskou vlast dělostřelectvem a raketami přes hranici s Ukrajinou, trvalo to do zničení plynovodů Nord Stream a teroristického útoku na most přes Kerčský průliv, aby byl ruský lid psychologicky připraven vraždit Ukrajince desítkami tisíc vojáků na bojišti, jako to děláte v kterémkoli jiném normální válka a způsobit velké těžkosti civilnímu obyvatelstvu.
.
Kreml však nemůže být tak snadno zproštěn svého dílu viny, protože svět balancuje směrem k jaderné válce. Považuji za neuvěřitelné, že profesionální zpravodajský analytik Vladimir Putin, kterého všichni naši životopisci popisují pouze ve vztahu k jeho kariéře v KGB, se mohl nechat tak oklamat svými vlastními zpravodajskými poradci ohledně ukrajinských schopností a záměrů, než se 24. února rozhodl jít a denacifikovat, demilitarizovat Ukrajinu. To byl chybný odhad kolosálních rozměrů, který vyústil ve vážné vojenské nezdary v úvodních týdnech války, což zase povzbudilo Spojené státy a činitele NATO s rozhodovací pravomocí, aby se rozhodli pro úder a nakonec “vyřadili” Rusko. Víc neřeknu.
.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4,17 out of 5)
Loading...
5 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)