25.10.2022
Kategorie: Ekonomika

Tak nám zakázali výkonné televize. Prý moc žerou

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Evoluce je omyl, měli bychom to obrátit a vydat se zpátky. Pazourek by měl zůstat jediným akceptovatelným výdobytkem naší civilizace. Ať si Číňani třeba létají na Měsíc, my se musíme chovat udržitelně. A tak padla další oběť. Televize s rozlišením 8K. Naprostá novinka na trhu televizí, dokonalý obraz a bůhví co ještě. Tak utrum, nic nebude, konec. Musíme myslet na lední medvědy.

V členských zemích EU bude prodej televizí s 8K rozlišením zakázaný, informují Hospodářské noviny. Její velký výkon je vykrývaný také velkou spotřebou elektřiny. A ano, velký výkon je luxus. Já když byl malý, měli jsme takovou co do šířky těhotnou černobílou televizi. Pamatuju si, jak jsme museli po každém vánku vyběhnout na zahradu, kde na tyči ve výšce několika metrů stála anténa. Tyčí jsme pak všelijak hýbali a čekali, až se z okna ozve – dobrý, už se to chytilo. To jsme lovili, podobně jako teď vláda Petra Fialy, signál. (Proč si po popisu našich mladých let připadám jako dinosaurus?)

Ale ekologie nejde jen přes přímou spotřebu v zásuvce, co máme doma. Před nedávnem jsem byl v obchodě a procházel kolem ledniček. Vyplašeně jsem zrakem obhlížel desítky druhů jogurtů, které zabíraly jednu celou obří lednici. Takových druhů. Jahodový, malinový, s otrubami, s čokoládou, s omastkem setřeným z huby zbohatlíka. Celá jedna obrovská lednice. Proč? Nestačil by jeden bílý? Jeden jediný druh? Co energie by se ušetřilo. A výrobce ostatních luxusních jogurtů? No já bych věděl. Hezky zapřáhnout na poli. Na bramborovou brigádu. Ať dělají něco užitečného. Přepych, takový oříškový jogurt. Myslel u sběru lískových oříšků vůbec někdo na veverky? Na pole, k bramborám. A okopávat. Do zblbnutí. Chátra jedna nenažraná.

A když jsme u toho. Jogurt v obchodě? Co je to za absurditu? Víte, kolik vyplýtváme energií, než se ten jogurt v ledničce vůbec objeví? To musíte mít někde krávy. Ty produkují vedle mléka a telat také metan, víme to vůbec? To je strašná zátěž ledních medvědů. Příšerná. Taková kráva, to je také výdaj. Dojení. Ne a ne a ne. To už se nedělá ručně někde se škopkem. Žádná kyprá selka, ale dojička, elektrická. A to se elektroměr z té radosti ze spotřeby roztočí jako na Matějské pouti. No hrůza. Takovým kravám se musí podstrojovat. Žrádýlko chystat. A ne, žrádýlko, to jsou také výdaje. Hrozné. Pěstovat to, hnojit (ne kejdou, dejte pokoj, hnojivem, a výroba hnojiva, to je samý zemní plyn, tady zase na Matějskou dorazí plynoměr), převážet, sušit, to jsou samé zbytečně vyplýtvané energie, které plýtváme ledním medvědům na úkor. A teď se kravám musí v zimně vytápět. A do žrádýlka přidávat antibiotika. A hormony pro větší produkci mléka.

Ne, takhle by to dlouhodobě nešlo. Dobře, začneme televizí. Zakázat. Moc žere. Ale vedle televize moc žere i taková kráva ve velkochovu. Když jsme u toho, tak taková kráva toho sežere mnohem víc než televize. A to jen proto, abychom tu přežranou krávu pak mohli sami sežrat. Tak proč přistupujeme k televizi s takovou předpojatostí? Z Gretina pohledu by daleko větší smysl dávalo, abychom zakázali krávy. Není to absurdní, v Holandsku už je pomalu zakazují. Chtějí jejich počet srazit na jednu třetinu. Zatím na jednu třetinu. Jak vyrovnají deficit v poklesu produkce? Nad tím zatím nekoumají. To přijde, až to přijde. Teď jde o přemnožené lední medvědy. Mají si kde hrát lední medvědi? A budou si mít kde hrát? Měli bychom si zakázat výkonné televize. Když si zakážeme v celé EU výkonné televize, třeba budou mít lední medvědi o pár metrů větší prostor pro svou hru. Když zakážeme krávy, zase se jim zvětší.

Dřív, když lední medvědi byli jen podivnou hříčkou pohádek a lidových vyprávění, to doma měl každý svou kravičku, sám si ji podojil, sám si udělal jogurt (a třeba i s probiotiky, když mu lžička spadla před jídlem do kejdy). Všechno si ti lidé udělali sami. Nebylo potřeba lednic v obchodech s tisícem a jedním jogurtem. Nebylo. Krásně se žilo.

Jenže. Však to známe. I krávy rozházené po jednotlivých domácnostech, i takové krávy jsou velkou překážkou v naší záchraně ledních medvědů. Metan produkují jak ve velkochovu, tak i doma. A s tím se budeme těžko smiřovat. Ale ano, měli bychom v rámci pochodu proti evoluci zavrhnout chov domácích zvířat. Je to logický krok, který zajistí prosperitu životnímu prostředí. A jak by to prospělo samotnému lidstvu, no jéje.

Hele, podívejme se na to objektivně. Těch asi osm aktivistů, kteří se přilepili v Německu k podlaze muzea automobilů. To je lidská tragédie. Jednomu z nich opuchla ruka. Byl tam také, chuděra, přilepený celých 24 hodin, informovaly Novinky.cz. No jedno oko nezůstane suché. Opuchla mu ruka, protože se nemohl večer dobře natáhnout na matračku z bio sójových bobů. Ne, opuchlá ruka, to je lidské neštěstí. A ta bolest. Však to aktivista popsal perfektně. „Jsem si jistý, že budu v pořádku, cítím bolest, ale není to nic ve srovnání s tím, jak musí trpět lidé v Africe a dalších zemích,“ vysvětlil. Ano, to je člověk do nepohody. Ten to myslí zcela vážně. Bojuje za lepší svět. Vzdal se matrace z bio sójových bobů a šel trpět na podlahu za celé lidstvo. No, kdybychom zakázali chov hospodářské zvěře, takový člověk už by netrpěl. Nemusel by se přilepit k podlaze muzea. Mohl by obdělávat pole a starat se o to, aby jeho rodina nezemřela hlady. To by byl život. Krásný. Bez lepidla. Bez oteklých rukou.

No, ale tady bych se zastavil. Obdělávat pole? Hnojivo? Plyn? Nafta? Není to moc troufalé vůči ledním medvědům? Není? Nebo je? Měl by srdnatý bojovník s lepidlem a opuchlou rukou klid na duši i na srdci? Co když každá zkypřená píď půdy sebere ledním medvědům, co jejich jest? Nepřilepí se pak srdnatý bojovník k mohutnému dubu a nebude zoufale volat k obloze, že jsme moc rozežraní? Bude. Měl by. Protože pravdu nelze popřít. Zemědělstvím bychom ovlivňovali klima. A důsledky by mohly být strašlivé. To si, doufám, uvědomujeme všichni.

Nebylo by vhodné, aby tedy dovolila Evropská unie jako konečný evoluční technologický výkřik dneška i všech krásných nových dnů jen pazourek? Společnost lovců a sběračů. Ta byla klimaticky jakž takž neutrální. Tedy až na ten oheň. To bychom si měli přiznat a prodiskutovat. Oheň, to je prokletí lidstva.

Jako počáteční krok bychom mohli vzít zákaz televize s rozlišením 8K. Je potřeba dbát na potřeby ledních medvědů. Je to přece malý ústupek. To zvládneme. Spolu to zvládneme. I ty dvě třetiny krav v Nizozemí. To je jen malý ústupek. Zvládneme sto. Spolu určitě. A u toho bychom mohli opěvovat Evropskou unii, protože jen pro Českou republiku vyčlenila 34 miliard na výstavbu nových dobíjecích stanic pro elektromobily, stejně tak na dotace na nákup nových elektromobilů. Ne, nemusí nám vůbec překážet, že roční provoz jedné nonstop zapnuté televize s rozlišením 8K by spotřeboval tolik energie, co jeden elektromobil za odhadem hodinu jízdy. To je vedlejší. Naprosto. Nemusí nás ani znervózňovat, že Evropská unie se rozhodla jít cestou striktních zákazů a omezování trhu, namísto evolučně technologických pobídek a na ně navazujících přirozených změn spotřeby společnosti. Je prostě jednoduší věc zakázat. Věc přikázat. Jednat násilně a restriktivně. Je to jednodušší. A tedy je to i naše cesta.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
14 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)