14.10.2022
Kategorie: Společnost

Proti „propagandě“ bojují jen ti s černým svědomím. Demokraté lidem věří, vzkazuje Rakušanovi Ladislav Jakl

Sdílejte článek:

PL/LADISLAV JAKL

„Je přece úplně jedno, jestli se to týká debaty o vládní zdravotnické politice nebo o konfliktu v zahraničí. Příště to klidně může být zase něco jiného. Princip je ale stejný. Ocejchovat názor, který vybočuje z vládní propagandy, a umlčet ho,“ říká Ladislav Jakl, muzikant, spisovatel a bývalý poslanec. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také vyjádřil obavy o svobodu slova

Z Ministerstva vnitra unikl dokument, který získaly Seznam Zprávy a který varuje před radikalizací státních zaměstnanců. Aby k tomu nedocházelo, existují doporučení a jedním z nich je anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě a včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady. Co vy na to?

.

To je celkem očekávaný vývoj. Státní moc, pro kterou individuální svobody nejsou žádnou hodnotou, vždy velmi ráda využije každé krize k utažení šroubů. A proto i některé krize sama aktivně přiživuje.
.
Dokument také tvrdí, že radikalizace části lidí ve veřejné správě představuje „zásadní problém, který může ohrozit běžné fungování státu a jeho institucí, samospráv a dále urychlit rozpad společenské soudržnosti“. Může podle vás radikalizace ohrozit fungování státu?
.
Lidé se radikalizují, protože se právem obávají o svou budoucnost. Kdyby naše státní moc působila dojmem, že dělá vše pro to, aby se lidé budoucnosti obávat nemuseli, k žádné radikalizaci by nedocházelo. Lidé se radikalizují, protože mají pocit, že se musejí aktivně bránit a že na sobě nechtějí nechat štípat dříví.
.
Kam by v tomto ohledu podle vás měl dosahovat stát se svojí kontrolou?.

Stát se musí zastavit před hranicí, za kterou začíná soukromí a individuální svobody. Jinak to není demokratický stát, ale režim, který má nakročeno k diktatuře.

.

Častým argumentem vládních činitelů v boji proti dezinformacím je, že odlišný názor je v pořádku, ale nesmí se jednat o lež. Víme však, že co je pravda a co lež, se často ukazuje až v čase. Jako příklad můžeme uvést covidovou vlnu. Na jejím počátku se odhady, že bude existovat něco jako covid pas nebo budou nutné opakované dávky očkování, označovaly za dezinformace a lži. Nakonec se to ale stalo. Jak s tím naložit a je to vůbec možné?

.

Rád v této souvislosti uvádím jistý historický kontext. Za protektorátu bylo pod trestem smrti zakázáno poslouchat britský rozhlas. Ale nikdy jsem neslyšel, že by se ve stejnou dobu v Británii smrtí trestal poslech německého rádia. Nebo: za normalizace byly na našich hranicích rušičky signálu Svobodné Evropy, Hlasu Ameriky a Rádia Svoboda. Ale nikdy jsem neslyšel, že by západní Němci na své straně rozmísťovali rušičky, aby jejich obyvatelstvo náhodou neposlouchalo Československý rozhlas a Československou televizi.

.

Je jasné, že demokratický režim se cizí propagandy nebojí a svým lidem věří. S cizí propagandou bojují jen ty režimy, které nemají čisté svědomí, které se bojí konkurenčních myšlenek.

.

Ministerstvo vnitra také vytvořilo legislativu, jež má umožnit blokování webů jako krajní řešení. Podle ministra Víta Rakušana by k tomu mělo dojít pouze na základě doložených faktů, že nejde jen o lež, ale o strategicky nebezpečnou informaci. Potřebuje Česká republika zákon na blokování internetových stránek?

.

Tyhle nápady jsou ze stejné dílny jako návrhy rozmístit odposlechy do všech ložnic a koupelen českých domácností. A taky do hospod, aby si mohly patroly rychle přijet pro hosty, kteří by u piva vedli podvratné a kritické řeči.

.

Máte dojem, že ostrakizace odlišných názorů se od koronaviru přesunula k Rusku a Ukrajině? Horší se v tomto ohledu situace ve společnosti?

.

To je přece úplně jedno, jestli se to týká debaty o vládní zdravotnické politice nebo o konfliktu v zahraničí. Příště to klidně může být zase něco jiného. Princip je ale stejný. Ocejchovat názor, který vybočuje z vládní propagandy, a umlčet ho.

.

Jak jste vnímal vyjádření vládních politiků k demonstracím proti jejím organizátorům, případně účastníkům?

.

Jako hulvátské urážky. Desítky tisíc občanů se sjely se svou vlastní motivací. Každý měl své vlastní individuální pohnutky. Především sociální. A také obavy o svobodu slova. Strkat všechny tyhle lidi do jednoho pytle s nápisem užiteční idioti je projev nepřátelství k vlastnímu národu. Vláda, která uráží své občany, nesmí dál vládnout.

Zdroj

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...
21 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)