9.10.2022
Kategorie: Politika

Za měsíc …

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Krátký odborářský úvodník:

Dost se tu řešilo, že demonstrace Česko na prvním místě svolávají dva sprostí podezřelí, kteří mají neprůhledné financování, stojí za nimi někdo úplně jiný a tak bude lepší se k tomu raději nehlásit, protože to stejně jen odvádí pozornost, určitě jsou v tom nějaké temné rejdy, aby někdo po zádech demonstrantů vyšplhal do funkcí a osobně se obohatil. Navíc taková demonstrace jen upustí páru v natlakovaném papiňáku.

Mimochodem, nikdy jsem nepochopil, co by se stalo, kdyby se pára neupouštěla a demonstrace nebyly. To jako by lidi seděli doma a jednoho dne se naštvali se tak, že by pak jako něco naráz udělali? Bez vůdců, bez svolávatelů, bez organizace? Bez kázně?

Včera na Václaváku demonstrovali odboráři… Středula si dělal prezidentskou kampaň a s ním promluvila i Klimatická mládež.

Máte pocit, že tohle bylo lepší? Že teď už to svolával ten pravý? Dokázal tam dostat pár tisíc lidí a mluvili tam úplně z cesty. Chudák Krása a jeho tělesně postižení. Těm muselo být jasné, že vládní politiku schytají první a žádný prezident Středula jim nepomůže.

Už víte, proč je lepší Vrábel a Havel? Už víte, proč je lepší to neprůhledné financování a nejasné zázemí? Tady jste viděli opak. Profesionální organizaci, ale naprosto vykastrované promluvy.

Přátelé, pochopme, že máme tyhle dva podivné týpky za kterými stojí menší politické straničky. Nic víc prostě k dispozici není. Žádný blanický rytíř nepřijede. Česko na prvním místě, tak jak jste to viděli a zažili. A pokud vám to není dost nóbl, tak vám bude muset vonět Blyštivý Péťa a jeho skvadra. Je to na vás.

Havle, Vrábele… kluci nebuďte hloupí. Pořád je to ještě vaše dílo. Pořád jste to vy, kdo dokázal naplnit Václavák. Nebo mám volat po tom, aby to za vás vzal Jindra Rajchl, jako jediný, kdo má ještě nějakou autoritu? Vy to nevidíte? Nevidíte, jak obrovskou příležitost si ničíte? Ani odboráři nejsou schopní ničeho pořádného. Dejte se dohromady, podejte si ruce, spolupracujte a připravujte budoucnost, ve které bude místo pro oba. Jestli to neuděláte, tak brzy zjistíte, že i na vás přijde jen pár tisíc lidí a mezi vámi a neschopným Středulou nebude žádný rozdíl. Nebuďte blbí.

*****

A teď už dnešní text:

Za měsíc skončí lhůta pro podávání kandidátních listin na prezidenta. Do 8. listopadu se mohou rozhodnout ještě další zájemci. Ale i kdyby se už nikdo další nepřidal, je tam figur jak na orloji. Nebudu je ani jmenovat všechny, jen krátce připomenu známější tváře: Blaško, Bašta, Nerudová, Pavel, Fischer, Středula, Zima, Vitásková, Skála, Březina, Janeček, Michálek, Turánek. Pak je tam ještě několik aktivistů, kteří se zúčastnit chtějí, ale nikdo neví, jestli dají dohromady podpisy.

Záměrně jsem vynechal Andreje Babiše, jakožto nejtěžší váhu prvního kola. Republiku má objetou, kampaň dělá už dávno, nepotřebuje sbírat podpisy, protože ho navrhnou jeho vlastní poslanci. Jen… se ještě neví, jestli do toho půjde.

Co si budeme povídat, pokud Andrejko bude kandidovat, je celkem pravděpodobné, že se dostane do druhého kola. Je těžkou váhou naší politické scény, jeho jméno zná úplně každý, k tomu má za sebou libovolně velký profesionální tým velmi kvalitních poradců. Ale, poradci mu už zřejmě řekli, že i když bude mít v prvním kole největší podporu, ve druhém to nejspíš projede, protože sice má třicet procent příznivců, ale také má čtyřicet procent bytostných odpůrců, kteří by (slovy předáka Kojaty) raději dopustili, „aby psí ocas nebo oslí hovno usedlo na svatý stolec,“ jen ne Andrej Babiš.

Poslední volby do senátu to celkem potvrdily. Andrej už nemá koho dalšího zmobilizovat.

Už jsem tu psal, že Babiš může druhé kolo vyhrát snad jedině proti Petru Pavlovi, protože to byl stejný aparátčík jako sám Andrejko a pokud by se na generála nalilo dost špíny z minulosti (a že jí je), tak by si Andrejovi odpůrci mohli říct, že je to výběr mezi ďáblem a belzebubem a zůstanou na druhé kolo raději doma. Další Babišova šance by byla, kdyby se s ním do druhého kola probojoval Skála nebo Bašta. To jsou přece henti komunisti a fašisti, to by to správný uvědomělý ojroobčan snad raději hodil Veľkému Bociánovi.

Na druhou stranu… představte si, že by Andrej nekandidoval a místo sebe dal Schillerovou nebo Havlíčka. To se nám ten peloton docela srovnává, ne? Byly by to volby bez výrazného kandidáta. Najednou by tam nebyl nikdo, kdo by od začátku přes všechny vyčníval. Jasně, průzkumy by ukázaly, že největší šanci mají Pavel a Nerudová. Ale ono ještě dojde na předvolební debaty, podle kterých se rozhoduje hodně lidí, mnohem víc by záleželo by na vhodně zvolené kampani a…. ano, milé děti, znovu to zopakuju, protože je to můj politický evrgrýn… Alternativa by mohla být jazýčkem na vahách, protože cca 15% buranů a dezinformátorů by mohlo nějakého kandidáta docela slušně postrčit kupředu. Dokonce by se v krajním případě mohlo stát, že by se tento kandidát probojoval do druhého kola.

Přidejte si k tomu očekávatelnou situaci s energiemi a nedostatkem… hele, tam by se mohly dít zajímavé věci. Obzvlášť, kdyby onen kandidát uměl tyto problémy ve své kampani artikulovat.

Jinak samozřejmě nemáme skoro šanci, protože o hlasy Alternativy se budou ucházet nejméně čtyři kandidáti a možná jich ještě přibude. To celkem spolehlivě voliče rozmělní, aby se nedostal ani jeden z nich a tím pádem se v druhém kole budeme rozhodovat mezi českou Čaputovou a českým Pichonetem. To jen tak na okraj, abyste pak zase někdo neříkali, že jsem vinen tím, že jsem ve vás vzbudil falešné naděje a díky tomu mě už nemáte rádi.

Já samozřejmě zůstanu věrný tomu, co tady už rok melduju. Je nutné se spojit, je nutné spolu taktizovat, je nutné držet pohromadě, je nutné si vybrat jednoho kandidáta a udělat všechno pro to, aby byl zvolen. Nejen na fejsbůku, ale i komunikací se sousedy. Volby rozhodnou ti, kteří vyrazí do volební místnosti a rozhodně je nerozhodnou ti, co zůstanou brblat doma. Každý kandidát má nějaký škraloup, na každého se dají vytáhnout hříchy minulosti, což se všechno během příštích tří měsíců stane.

Podle mě má alternativa problém především s tím, že se snaží zjistit, kdo je hodný a kdo je zlý, aby pak pokaždé zjistila, že všichni jsou zlí. Já říkám, že máme zjišťovat, kdo vyhraje a kdo prohraje a podle toho jít volit.

Každý kandidát má své pevné voličské jádro, každý kandidát může na poslední chvíli selhat, každý může říct v televizi nějakou blbost, kterou nepůjde vzít zpět. Vzpomeňte si, že Schwarzenbergovi prohrála volby neznalost hymny a jedna blbá věta o tom, že Beneš patří před soud do Haagu a Drahošovi zlomilo vaz, že seděl na křesle jako králíček před kobrou. Tohle všechno se v bledě modrém stane i teď.

Předpokládejme, že se naplní moje slova a Babiš na prezidenta kandidovat nebude… Neměli bychom se trochu připravit dopředu a prokydat si použitelné kandidáty? Neměli bychom se alespoň pokusit si jednoho vybrat a při trošce štěstí ho protlačit do druhého kola? Když tam pak bude říkat slova jako „drahota, bída, zima, plyn, nezaměstnanost, kretén Fiala“ a podobně, tak by třeba mohl i nenadále uspět. Volby jsou v lednu. To už bychom měli být v ojrožumpě až po krk.

Tož tímto nastoluji vidlácké hledání kandidáta. Hledáme toho, který bude schopen co nejplynněji vyslovit slova o zimě a bídě, který bude mít pochopení pro lidové protesty proti zkáze naší země, který bude schopen to říct i když mu moderátoři budou skákat do řeči… a kdyby ještě jako bonus uměl i pojmenovat příčiny, tak by to bylo super.

Znáte se osobně s některým z kandidátů? Stojíte o to, aby jeho jméno tady zaznělo? Aby dostal svoji reklamu, případně celý medailonek? Spojte nás. V tomto případě netrvám na tom, aby přijel za mnou. Klidně dojedu já za ním. Budu se ho ptát na jeho vztah k Pětidemolici, budu se ho ptát na jeho vztah k demonstracím a zeptám se ho, jak by řešil současnou energetickou krizi. Co zjistím, to vám tady přednesu a budu každopádně hodný. Pak to tady budeme celý prosinec a leden prokydávat a jedno jméno pak podpoříme. Bude to další zbytečný pokus o jednotu mezi alternativou.

Já vím, že definice šílenství je dělat stejné věci a očekávat jiné výsledky. Ale copak mohu jednat jinak? Alternativa má 15% hlasů. To je v konstelaci bez Babiše docela slušná síla. Jen… kdyby se nedrobily. Tož si dáme další pokus o sjednocení. Dnes skončím slovy generála Pattona. „Následujte mě, nebo mi jděte z cesty!“

Vidlák

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,66 out of 5)
Loading...
59 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)