10.10.2022
Kategorie: Politika

Ukrajina se freneticky snaží zapřít Zelenského výzvu k preventivním úderům na Rusko

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Prezidentova tisková kancelář Ukrajiny obvinila ve čtvrtek globální média z šíření prohlášení provedených prezidentem Volodymyrem Zelenskym, v nichž svět žádal o „preventivní údery“ na Rusko, aby se tak zabránilo jaderné válce.

Zelensky ta prohlášení učinil ve čtvrtek během sezení otázek a odpovědí s Lowy institute, tj. s australským think-tankem, kdy tvrdil, že NATO má odpovědnost „Rusku znemožnit použití jaderných zbraní.“

„Je zapotřebí preventivních úderů, aby věděli, co je čeká, pokud použijí jaderných zbraní. Ne naopak, čekat na ruské jaderné útoky a pak říkat: ‚Jé, vy jste to provedli, tak to tu máte‘,“ řekl podle tiskové agentury Interfax Zelenskyj.

Tento komentář zapadá do toho, jak Zelenskyj v minulosti o konfliktu obecně mluvil. Ukrajinský prezident loni vyjádřil pobouření po rozhodnutí levicového prezidenta Joe Bidena zrušit sankce na projekt Severní proud 2, což značně zvýšilo ruskou schopnost prodávat Evropě zemní plyn. Zelenskyj trval na sankcích už před invazí, ne teprve až budou nutně napáchány škody.

„Se sankcemi se musí počítat jako s preventivním nástrojem, protože nemohou být uplatněny a pak zrušeny, když Rusko provede invazi, zavedli byste snad silné sankce teprve, kdybychom ztratili nějaká území?“ ptal se Zelenskyj v interview s Washington Post v lednu před invazí. „Jakmile zavedete sankce, co udělá Rusko?“

Zelenskyj činil podobná prohlášení i v červnu, když se ho ptali na opakované hrozby Číny, že vpadne do sousední země Tchaj-wan.

„Nesmíme je nechat na milost a nemilost jiné zemi, která je z finančního, územního a technického hlediska mnohem silnější,“ řekl Zelenskyj. „A tudíž, jde-li dostat se z toho diplomatickou cestou, potřebujeme použít diplomatickou cestu. Musí to ale být preventivní cesta, ne taková, jaká přijde teprve, až začne válka.“

Zelenského čtvrteční prohlášení o „preventivních úderech“ vyvolala celosvětový alarm v širším kontextu rostoucí paniky před potenciální jadernou válkou živené lidmi jako Biden, který v úterý varoval před hrozícím Armagedonem. Ruské vládě, jakožto terči těchto prohlášení, se to zvláště hnusilo, takže se o Zelenském vyjádřili jako o „monstru“.

„Všichni na planetě si musí uvědomit, že loutka napumpovaná zbraněmi Zelenskyj se přeměnila na monstrum, jehož rukama by mohla být zničena planeta,“ uvedla v reakci na tato prohlášení na sociálních médiích mluvčí ruského Ministerstva zahraničí Maria Zacharova.

Ukrajinská vláda začala řešit takovou ostrou odezvu pokusy Zelenského komentáře popírat. Tato prohlášení se neobjevila v oficiálním přepisu Zelenského komentářů k Lowy institutu, byl tam jen jeho připravený proslov, otázky a odpovědi už se neobjevily, aby to v textu vypadalo, že prezident takové nějaké výzvy k útoku nedělal. Zelenskyj se místo toho soustředil na sankce, kdy odsuzoval vlády světových mocností, že už roku 2014, kdy Rusko poprvé na Ukrajinu vpadlo, Moskvu dostatečně nepotrestaly, aby zabránily eskalaci.

„Např. v roce 2014 nepřišly na Rusko skutečně tvrdé sankce. Nebylo za tento zločin potrestáno. V té době mnozí ve světě velice silně toužili nad tou anexí zavírat oči, považovat válku za prostou ‚krizi‘ a pokračovat ve vztazích s Ruskem,“ řekl Zelenskyj, kdy mluvil v první řadě o zahraniční politice tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, který značně ovlivnil absenci reakce Evropy na invazi na Krym.

„Ale k tomu dochází vždy, když zločinec nedostane adekvátní trest za zločin, který spáchal, a vnímá to jako povolení k dalším zločinům. ‚Jsou to slaboši,‘ reaguje agresor, když necítí reakci,“ pokračoval Zelenskyj ve svých prohlášeních.

Zelenskyj rovněž zopakoval oficiální tvrzení ukrajinské vlády, že poškození plynovodů Severní proud, jimiž proudí zemní plyn z Ruska do Evropy, byla ruská „sabotáž“ za účelem útoku na evropský mír. Plynovod Severní proud v Baltickém moři začal unikat koncem září a země, přes které potrubí vede, tvrdily, že takové úniky jsou nemožné bez sabotáže, ale dosud žádné vyšetřování neidentifikovalo pachatele. Rusko, když tento plynovod nemůže používat, tak ztrácí miliony zisků ze zemního plynu.

„Ta nedávná sabotáž plynovodu v Baltickém moři byla také velice výmluvná. To jsou činy, které mohou destabilizovat život na celém kontinentu. To je skutečná energetická zbraň hromadného ničení,“ říkal k tomu Zelenskyj. „Absolutně každá země na světě závisí na podmořských kabelech a potrubích, které agresor může zničit stejně jako plynovody v Baltickém moři.“

Prezidentská kancelář se zaměřila na Zelenského výzvy k sankcím. Také oficiální státní mediální agentura Ukrinform opominula jeho komentáře o „preventivním útoku“.

Ukrinform o těchto komentářích referoval v kontextu odsouzení mezinárodních médií za reportáže o nich od Zelenského tiskového tajemníka Serhii Nykoforova. Nykoforov tvrdil, že mediální kanály celého světa publikovaly „nesprávné“ interpretace jeho tvrzení, zvláště těch, které poukazovaly, že Zelenskyj vyzýval k jadernému bombardování Ruska. „Kolegové, zatím jste toho se svou jadernou hysterií udělali málo a teď slyšíte jaderné údery, i když žádné nejsou,“ napsal Zelenského tiskový tajemník na Facebook. „Prezident mluvil o období před 24. únorem. V té době bylo nutné uplatňovat preventivní opatření, aby se Rusku zabránilo v zahájení války. Dovolte mi připomenout, že jedinými opatřeními, o kterých se v té době diskutovalo, byly preventivní sankce.“

„Jen teroristický stát Rusko si dovolilo vydírat svět výbuchy v ZNPP (Záporožské jaderné elektrárně) a zasahovat ji všemi způsoby k použití jaderných zbraní. Od Ukrajiny však takové výzvy nikdy neuslyšíte,“ psal Nykyforov.

Takže si máme myslet:

O Ukrajině není veřejně známo, že by vlastnila jaderné zbraně.

Rusko eskalovalo svoji osmiletou invazi na Ukrajinu 24. února, kdy oznámilo, že uzná území ukrajinského Donbasu, Doněck a Luhansk za suverénní státy. Ruský vůdce Vladimir Putin tyto regiony minulý týden „anektoval“ spolu s územími Chersonu a Záporoží.

Zelenskyj na rozdíl od Nykyforova diskutoval, jak v současnosti provést prevenci jaderné eskalace a nečinil v minulosti žádné náznaky, že diskutuje o použití „preventivního úderu“.

Jeden z vrcholných Zelenského poradců Mykhailo Podolyak ale zaujal odlišný postoj tvrzením, že Zelenskyj země vyzýval, aby preventivně „vyhodnotily“ potenciální důsledky a ne aby ve skutečnosti „preventivní údery“ prováděly.

„Zelenskyj světu připomínal ruské jaderné vydírání a navrhoval preventivně vyhodnotit důsledky pro Rusko a zintenzivnění úderů proti Rusku – sankcemi a zbraňovou pomocí,“ napsal Podolyak na Twitter.

 

FRANCES MARTEL

 

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,47 out of 5)
Loading...
78 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)