8.9.2022
Kategorie: Ekonomika, Exklusivně pro PP

Německo otvírá oči

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Berlínský deník Weltexpres přinesl před dvěma dny článek, jaký se v současné Evropě, a v Německu zvláště, jen tak nevidí. Jeho autoři už zcela otevřeně prohlašují, že „Hospodářská krize v Německu je výsledkem záměrné provokace USA.” a že „Američané způsobili kolaps německé ekonomiky, aby zničili konkurenta.”

Odvolávají se přitom na zprávu Rand Corporation, z 25. ledna letošního roku, tedy vydanou zhruba měsíc před vypuknutím  války na Ukrajině. Nese název “Zadržování Německa pro Spojené státy a svět” Princip „Randy” plánované operace je jednoduchý: USA vyprovokují Rusko, aby ho následně mohly prohlásit za agresora a přinutit Německo, aby na Rusy uvalilo sebevražedné sankce. Zpráva následně předpovídá dopad sankcí proti Rusku na německou ekonomiku. Jen v roce 2022 má dojít ke ztrátě 200-300 miliard eur. „Randovští” autoři dále předpovídají pokles směnného kurzu eura pod směnný kurz dolaru, a také že německý HDP bude v příštích 5-6 letech klesat o 3-4% ročně. Podle autorů Veltexpresu se většina předpovědí Randu trefila velmi přesně a Německo je nyní v hospodářské krizi, jejíž rozsah je srovnatelný se ztrátami německé ekonomiky po druhé světové válce.

Autoři článku mají v mnohém pravdu. Vykolejení německé lokomotivy, táhnoucí evropský průmysl, skutečně zabrání, aby byla EU schopna někdy konkurovat Spojeným státům. Uvrtání Německa do „energetických” sankcí proti Rusku opravdu srazí jeho hospodářství na kolena. Ale domnívat se, že USA vyprovokovaly válku Ruska s Ukrajinou jen proto, aby poškodily Německo, je poněkud sebestředné. Pojďme se na celou věc podívat šířeji.

Největším nebezpečím pro USA je spojení ruských zdrojů s německou technologií. Proto je žádoucí udeřit na obě strany kleští, svírajících Evropu. Nejen na Německo. Dokonce je potřeba na tu Ruskou stranu zaútočit o něco dříve a silněji. Kdo chce zdůvodnění, nechť se podívá na mapu. A tak se i stalo, jak jsme všichni v přímém přenosu viděli. Plány USA, co si od války na Ukrajinsko – Ruském pomezí slibuje, nám ozřejmuje další, o něco starší zpráva Rand Corporation. Ta z roku 2019, nazvaná “Nadměrné a nevyvážené Rusko“.

Zpráva vzpomíná, jak se svého času podařilo rozložit Sovětský svaz. Velikou měrou k jeho pádu tehdy přispělo uvrtání Ozbrojených sil SSSR do zdlouhavé a beznadějné afghánské války. „Randové” se proto ve svém dílku zamýšlejí, jak vmanévrovat Rusko do nějakého podobného, dlouhého, vyčerpávajícího a oslabujícího konfliktu. Navrhují vyjít z hluboce zakořeněných obav Rusů ze západního vměšování a potenciálního vojenského útoku. Tyto obavy považuje zpráva za slabinu, kterou je třeba využít. Pro začátek navrhují tato hlavní opatření: Přemístění bombardérů na dolet ke klíčovým ruským strategickým cílům, rozmístění dalších taktických jaderných zbraní na místech v Evropě a Asii, zvýšení přítomnostii amerických námořních sil v ruských operačních oblastech (Černé moře), pořádání válečných cvičení NATO na ruských hranicích a odstoupení od Smlouvy o likvidaci raket mezi jaderných zbraní (INF).

A jak Randové navrhovali, tak Bidenova Amerika konala. Korunu své provokační politice nasadili Američané v listopadu 2021, podepsáním Strategického partnerství s Ukrajinou.  V něm se, černá na bílém, ocitla i podpora vstupu Ukrajiny do NATO. Najdete ji v oddílu II, nazvaném „Bezpečnost a boj proti ruské agresi”. To už Rus nerozdýchal a (pro Američany konečně) vyrazil do Speciální vojenské operace.

Amerika tak dostala dva v jednom. Anebo spíše tři. Rusko oslabuje nákladná, opotřebovávací válka. Německo jde do kolen, odstřiženo od ruských zdrojů. S ním padá i ekonomika celé EU. A k tomu všemu teď Evropa nakupuje americké zbraně. Jako zběsilá. Třeba i na úkor životní úrovně svých obyvatel, současných i budoucích. No, být za oceánem, nekupte to.

V citovaném článku Weltexpresu o tom, že „Američané způsobili kolaps německé ekonomiky, aby zničili konkurenta.” není nic až tak překvapivého, nebo objevného. Úžas ovšem vzbuzuje samotný fakt, že něco takového mohlo vyjít v dnešním hyperkorektním Německu. To už musí být situace opravdu velice zlá, když se začínají publikovat články, blížící se, alespoň v něčem, meritu problému a pravdě.

Je proto docela aktuální otázkou, kdy také u nás dospěje situace do bodu, ve kterém už budou další, prozápadní, angažované lži neudržitelné. Jestli třeba ten čas právě teď nenadchází…

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (48 votes, average: 4,79 out of 5)
Loading...
58 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)