3.9.2022
Kategorie: Ekonomika

Politici EU záměrně zvyšují ceny energií, dokazuje uniklá zpráva

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Ostatně, to právě u nás vidíme nejlépe, protože máme v rámci Evropy nejdražší nejen plyn, ale i elektřinu. Politikům tučné účty za energie nikterak nevadí, oni sami mají takové příjmy, že se jich razantní zvýšení příliš nedotkne, obzvlášť, když mohou kdykoli sami sobě zvýšit platy.  Navíc se jim oddané slouhovství většinou vyplácí, neboť je může dostat na lepší posty, třeba v Bruselu.

A je to právě EU, kdo diktuje politikům. A EU zase diktují korporace, které na vysokých cenách vydělávají neskutečné sumy. Plebs to přece rád zaplatí. Přesně ten plebs, který má již brzy přijít o veškerý majetek, má jíst brouky, vše sdílet, nechat se 24 hodin denně šmírovat a ještě z toho být nadšený…

Politická rozhodnutí EU vedou ke zvýšení cen energií. Uniklá strategická zpráva velké německé společnosti ukázala, jak politika a byznys záměrně ovlivňují ceny na energetickém trhu – na úkor koncových spotřebitelů.

Zpráva například odhalila, že přidělování certifikátů CO2 dosáhlo nové úrovně, německé jaderné elektrárny nebudou znovu otevřeny, francouzské jaderné elektrárny záměrně vyrábějí méně a německé příplatky za plyn zvyšují příslušnou cenu za elektřinu. Samozřejmě, sebevražedné sankce proti Rusku také pomáhají zvyšovat ceny.

Ve zprávě se uvádí: „Ceny uhlí dosáhly nového maxima na konci minulého týdne krátce po vypuknutí války na Ukrajině. Nárůst byl stále výrazně nižší než ve zbytku energetického komplexu.“

Cenový vývoj ukázal prudký nárůst a naznačuje další růst cen. Doprovodný text také poskytl informaci, že klesající ceny jsou nyní minulostí.

„Obavy z bezprostřední recese byly také posíleny varováním MMF, které potvrdilo známky stagnace ve třech největších ekonomických oblastech (USA, Čína, eurozóna), […] “ stále chmurnější a nejistější vyhlídky“.

Interní zpráva vysvětlila stav dodávek ropy a zemního plynu. Vývoj v průběhu času je obzvláště zajímavý: Je třeba předpokládat další nárůst. „V současné době stabilní poptávka po ropě v USA má velký vliv na ceny ropy […] stejně jako možnost částečného hospodářského oživení Číny po skončení lockdownu souvisejícího s Covidem bez jakéhokoli dalšího zvýšení produkce.“

Dále uvádí: „Trh dnes opět reagoval téměř panicky oznámením o dalším úplném odstavení Nord Stream 1 na konci měsíce.“

„Dočasná údržba“ by se mohla stát „trvalým uzavřením“. Není zde ani zmínka o tom, že EU sama účinně vypnula ruský plyn prostřednictvím svých politických sankcí a jednoduše ignorovala voliče.

Analytici z Wall Street očekávali vážné škody způsobené západním ropným embargem proti Rusku, protože je třetím největším producentem ropy na světě. Ruská ekonomika je odpovídajícím způsobem silně závislá na vývozu energie a příjmy z ropného a plynárenského sektoru představovaly v roce 2021 přibližně 45 procent státního rozpočtu. Rusko však není izolované.

Západ je se svou sankční politikou do značné míry sám. Nebyl to „svět“, kdo uvalil sankce na Rusko – byly to USA, Kanada, většina zemí EU a Austrálie. K předchozím sankcím EU se připojily také Jižní Korea, Tchaj-wan a Japonsko – ale tyto země jen částečně. Ale celá Afrika, téměř celá Jižní Amerika a většina Asie se neúčastní.

Závěrem zpráva střízlivě nastiňuje negativní vývoj pro koncového spotřebitele, zatímco energetické společnosti mohou sklízet obrovské zisky, pokud dříve spravovaly své akcie s předvídavostí. Zpráva poskytla jasné důkazy o tom, že současné sebevražedné sankce EU  odstartovaly vzestupnou spirálu cen, které budou dále narůstat –  bez konce v dohledu.

Ze zprávy o energetice je jasné, že trh se „nezbláznil“, ale podléhá politickým rozhodnutím. Do očí bijící zvyšování cen je výsledkem politických rozhodnutí. A stejně snadno mohou být sankce odvolány a zrušeny. Otázkou je, proč se tak neděje?

Cena elektřiny v Německu je vždy založena na nejdražším produktu na burze elektřiny (pozn.: vzhledem k tomu, že již roky nakupujeme přes lipskou burzu, je pro nás tato informace důležitá). Nezáleží tedy na tom, jak levná je solární nebo větrná energie. Pokud se nejdražší elektřina na trhu vyrábí za 1000 eur za megawatthodinu, levně vyráběné obnovitelné energie stojí stejně. Na tom pak samozřejmě vydělávají především provozovatelé větrných a solárních elektráren.

Čínské ministerstvo zahraničí tento týden v prohlášení uvedlo, že Spojené státy, které jsou iniciátorem situace na Ukrajině, nyní sledují energetickou krizi v Evropě z druhé strany, získávají výhody a super zisky.

Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijiana dosáhl rozdíl v cenách plynu na evropském a americkém trhu rekordní úrovně, přičemž rozdíl v cenách je již více než 10krát vyšší.

Podle údajů zveřejněných Business Insider by americké společnosti mohly vydělat více než 100 milionů dolarů neočekávaných zisků z každé lodi LNG do Evropy.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
22 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)