2.9.2022
Kategorie: Multikulturní soužití

Odkaz Georga Floyda žije …

Sdílejte článek:

PETR HOMOLA

Shawn Tillman je obyčejný vrah, který ve čtyři ráno, 20. května, na nástupišti vlaku vystřílel na neznámého cestujícího celkem šest ran ze své nelegálně držené zbraně. K události došlo v druhém nejlidnatějším městě státu Minnesota, v Saint Paul.

Nebylo by na tom toho moc k podivení, pokud by Tillman nebyl jen pár týdnů předtím propuštěn na kauci.

Se splacením kauce mu na svobodu pomohla nezisková organizace „Minnesota Freedom Fund“, které se po smrti George Floyda podařilo pro tyto účely vybrat od dárců neuvěřitelných 35 milionů dolarů (asi 840 milionů korun).

Jistě si po smrti drogového dealera Floyda vzpomínáte na násilí a rabování v minnesotském Minneapolis. Aktivisté tenkrát dobyli a vypálili tři policejní stanice. Město bylo ve válce a liberálové, média a hollywoodské celebrity jásali nad tím šíleným „rasovým probuzením“.

Pro ty co zapomněli třeba zde a zde.

Neziskovou organizaci „Minnesota Freedom Fund“ tehdy podpořila svou odvážnou výzvou i Kamala Harrisová, Bidenova viceprezidentka. Napsala na svém Twitteru, aby lidé ochránili ze řetězu utržené aktivisty před spáry rasistické policie.

Za vraha Tillmana, osmkrát odsouzeného recidivistu, o kterém byla řeč na začátku, tedy zaplatila tato nezisková organizace 29. dubna kauci, aby pak 20. května chladnokrevně zastřelil Demitriho G. Ellise-Stronga (37).

Z kamerového záznamu poznal vraha policejní důstojník, který ho v roce 2018 zatýkal pro odhalování se před dětmi (za tyto obsese byl odsouzen celkem sedmkrát). Že má policie pravého pachatele potvrdilo i DNA z respirátoru, který na místě vrah zanechal.

Soudce Tillmanovi tentokrát šanci už nedal a stanovil kauci na 2 milióny dolarů, což Minnesota Freedom Fund z neznámých důvodů nezaplatila.

Na obrázku vidíme Shawna M. Tillmana (33). Za vraždu druhého stupně mu hrozí až 40 let žaláře.

Tillmanova kvalifikace trestného činu je tedy totožná s trestným činem, za který byl odsouzen i bílý policista Derek Chauvin, když „vraždil při zatýkání“ černého recidivisty Floyda. Za to inkasoval loni trest vězení na 22,5 roku.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
2 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)