29.7.2022
Kategorie: Ze světa

Švédsko: Ani 12 dní po zřícení větrné turbíny není možné do oblasti vstoupit

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Jak si jistě pravidelní čtenáři všimli, tak tématu neekologičnosti větrných elektráren se zde věnuji dlouhodobě. Špatné zkušenosti mají zejména ve Švédsku, kde se tento zdroj energie využívá asi nejvíc. Právě tam skuteční ochránci přírody a ornitologové bojují proti výstavbě dalších větrných monster.

Například populace vzácného druhu orla byla v místě, kde je větrná elektrárna, po staletí udržována ve zhruba stejném počtu, ovšem větrníky dokázaly orly v místě téměř zcela vyhubit a půjde-li vše stejným směrem, za pár let tam již nezůstane ani jeden zástupce tohoto druhu.

Nicméně podle jiných informací škodí větrníky také vodním živočichům a v některých místech se pro změnu kvůli větrným turbínám kácí celé lesy. Nemluvě o neekologické výrobě, dopravě i likvidaci větrníků.

Nedávno jste si zde mohli přečíst o katastrofě jednoho takového větrníku ve Švédsku. Je možné, že právě ta konečně otevře oči Švédům, totálně zmanipulovaným vládní i mediální propagandou a uvědomí si, že větrníky jsou mnohem víc neekologické, než se tvrdí. Místo, kde se tato rozpadlá turbína nachází, je totiž i 12 dní po incidentu nepřístupné, neboť je příliš nebezpečné do oblasti vcházet.

Na rozsah ekologické katastrofy je tedy možné se dívat pouze prostřednictvím snímků a videí pořízených drony…

Tisíce litrů oleje unikly do přírody od doby, kdy se u Härnösandu zřítila nově postavená větrná turbína. To je uvedeno v dokumentech okresní správní rady Västernorrland. Oblast kolem zříceného větrného mlýna je považována za nebezpečnou, a proto dosud nebyly provedeny žádné sanační práce.

V sobotu 16. července v poledne se náhle zhroutila jedna z větrných turbín v nově postavené větrné farmě v Hästkullenu ve Viksjö u Härnösandu. 145 metrů vysoká elektrárna je popraskaná na dvou místech, kde dvě části stále stojí jako jakási dvojitá věž, zatímco horní část se samotnou větrnou turbínou je uvolněná a leží na zemi (viz titulní obrázek).

Není jasné, co způsobilo havárii. Podle měřicí stanice SMHI u Härnösandu foukal vítr během dopoledne silně a poryvy dosahovaly více než 18m za sekundu. I když je to vyšší síla větru než průměr, je daleko od extrémních úrovní. Pro srovnání, v březnu letošního roku Härnösand zažil poryvy o délce přes 25m za sekundu.

Teprve večer, o několik hodin později, byla správní rada okresu a poté i policie informována, že selhala větrná turbína. Existují pak obavy, že ropa a další chemikálie unikly do životního prostředí. Strojovna větrné turbíny obsahuje mimo jiné 2 200 litrů transformátorového oleje, 700 litrů minerálního oleje, 300 litrů chladicí kapaliny a 150 litrů syntetického oleje. Celkem asi 3,5 metrů krychlových oleje a dalších chemikálií.

Kvůli potenciálnímu nebezpečí se žádný personál neodváží ke zřícené větrné turbíně přiblížit, ale snímky z dronů ukazují velké stromy, které jsou v okolí turbíny pokácené. A obrázky také ukazují 2 kroužky, skvrny od oleje, uvedla v inspekční zprávě okresní správní rada.

„Je naléhavě nutné posoudit rozsah havárie, kolik oleje vyteklo a kolik půdy se očekává, že bude sanováno. Posouzení toho, jak rychle by mohly být kontaminovány podzemní vody, může vyžadovat hydrogeologické posouzení,“ uvádí se ve zprávě.

Včera byla na policii nahlášena společnost Nysäter wind, která spolu s dceřinou společností německého energetického gigantu RWE stojí za větrnou farmou.

Žaloba na policii byla podána okresní správní radou Västernorrland a klasifikace trestných činů se vztahuje na závažné trestné činy proti životnímu prostředí. Pozadím oznámení je rozsáhlé vypouštění ropy a dalších chemikálií.

Od zřícení větrné turbíny uplynulo již více než jedenáct dní, ale sanační práce zatím nemohly začít. Důvodem je bezpečnostní riziko, které existuje.

Německá RWE se obrátila na společnost Heavy Lifting s žádostí o pomoc při demolici zbytků zřícené věže větrné turbíny.

Generální ředitel společnosti Heavy Lifting Dennis Andersson říká, že místo havárie je uzavřeno, a odkazuje všechny otázky týkající se úklidových prací na zákazníka.

„Pokud vím, škody se nyní vyšetřují,“ říká.

Andersson nechtěl komentovat skutečnost, že práce na demolici věží ještě nezačaly. Podle dozorčí zprávy okresní správní rady se Společnost Tunga lyft vrátí k zákazníkovi s plánem, jak hodlá tyto dva „pilíře“ odstranit.

Dokud tato práce není dokončena, úklidové práce nemohou začít. A mezitím se olej z větrné turbíny a další chemikálie nadále šíří v přírodě.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
21 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)