22.7.2022
Kategorie: Multikulturní soužití

Mainstreamoví novináři kritizují anglický a švédský ženský fotbalový tým, jsou prý příliš bílé

Sdílejte článek:
SLOVANKA

Nicméně krátce po sobě se objevila obrovská mediální kritika týmů z Anglie a Švédska. V obou případech se nad špatným rasovým složením rozčilovaly místní mainstreamové plátky, jimž vadí rasové složení týmů. Oba ženské týmy jsou prý příliš bílé a etnicky uniformní. Mainstreamoví pisálci nyní žádají obměnu týmů tak, aby v nich byla vidět větší rozmanitost.

Tak například britská BBC se ústy bílé komentátorky před časem vyjádřila k anglickému týmu, kde jsou výhradně bílé hráčky, následovně:

“ Bylo to včera večer historické osmigólové vítězství Anglie, když si Lvice zajistily místo ve čtvrtfinále, ale všech základních jedenáct hráček a pět náhradnic, které přišly na hřiště, bylo bílých a to ukazuje na nedostatek rozmanitosti v ženské hře.“

England Women's all-white XI shines light on a deep-rooted problem | Women's  football | The Guardian
Angličanky jsou prý příliš bílé

Nejinak tomu bylo i v případě švédského týmu, jehož hráčky můžete vidět na titulním obrázku. Kritika se ozvala z hlavního švédského mainstreamového plátku Expressenu, kde etnicky příliš homogenní hráčky byly opět trnem v oku bílé novinářce, která pro změnu okomentovala ženský tým následovně:

„To, jak to vypadá  nyní ve švédském národním týmu, musí být považováno za selhání. Švédský fotbal se musí zlepšit v integraci dívek se zahraničním původem, využívat a hledat nové Asllani (jediná hráčka nešvédského původu, která je původem z Kosova). Protože kdo by nechtěl takovou světovou hvězdu v týmu?“

Novinářka ještě na závěr podotkla, že se jí moc líbí francouzský ženský tým a přála by si, aby ten švédský vypadal podobně:

francouzský multikulturní tým

A níže se můžete podívat, jak vypadá na začátku zmíněný nigerijský a čínský tým. Jistě se nikdo nebude pohoršovat nad jejich etnickým složením, které ale vůbec není „rozmanité.“ Zajímavé je, že podobná rasová uniformita vadí jen u bílých týmů. Já osobně si myslím, že je podobná uniformita zcela v pořádku. Jde o podobně typický znak týmu, jako třeba národní barvy či znaky na jejich dresech. Jenže Evropané mají být vyměněni, proto v jejich případě rasově jednotné týmy tak moc vadí…

Nigerian official says lesbians are ruining his country's soccer team -  Outsports
nigerijský tým
China women's national football team appoints new head coach in six months  - CGTN
čínský tým
Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
19 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)