3.6.2022
Kategorie: Ekonomika

Ředitel Energetické agentury: „Benzínu bude v Evropě brzy málo“

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Předražené energie, nedostatek plynu a ropy. To vše je realita, kterou aktuálně zažívá celá Evropa. Jde samozřejmě o plánovaný proces, ale především o vítanou záminku k přechodu na zelenou energii. Právě otázky odklonu od fosilních paliv se dnes řeší na klimatickém summitu. Jenže jak to udělat, aby přechod „do jeskyní“ většina občanů akceptovala? Vždyť to bude jasně znamenat blackouty a velmi vysoké ceny energií. Elektřina či voda navíc budou na příděl.

S tím vším se již dlouho počítá. A jak jinak tyto plány vnutit „plebsu,“ než mu fosilní paliva maximálně znepřístupnit, ale také zdražit? Podle prognóz se  první velká krize z nedostatku benzínu  a nafty očekává již letos v létě…

Fatih Birol, šéf Mezinárodní energetické agentury, varuje před nadcházejícími výpadky v dodávkách paliva. Váleční štváči vrhají státy EU do propasti.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) je organizace, která sídlí v Paříži, přičemž  pro svých 31 členských států spravuje zásoby ropy – celkem kolem dvou miliard barelů. Jejími řádnými členy jsou především západní země. Status přidružené země však mají i některé velké nezápadní země jako Čínská lidová republika, Indie, Indonésie nebo Brazílie.

IEA již nějakou dobu varuje před nedostatkem energetických zdrojů – scénář, který nyní zhoršila válka na Ukrajině. Tato eskalace má však v současnosti politické důvody, a proto  v žádném případě není nevyhnutelným scénářem.

Turecký předseda IEA Fatih Birol vidí velké problémy pro Evropany v následujících měsících. V rozhovoru  řekl:

„Nadcházející léto by mohlo být na ropných trzích problematické. Když v Evropě a USA začne vrcholná prázdninová sezóna, poptávka po palivech se zvýší. Pak by mohl nastat nedostatek, například u nafty, benzínu nebo petroleje, zejména v Evropě.“

Pro Evropany je obzvláště obtížné, že se také „spoléhají na dovoz ropných produktů“. Turek hodnotí současnou ropnou krizi jako mnohem větší než byla ropná krize ze 70. let. K tomuto tématu Birol poznamenal:

„Tehdy to bylo všechno o ropě. Nyní máme ropnou krizi, plynovou krizi a elektrickou krizi zároveň.“

Na dnešním klimatickém summitu se již hovořilo o tom, jak je možné provést takzvanou globální změnu klimatu a zcela ukončit těžbu a využívání uhlí a ropy. Účasten je mimo jiné i John Kerry a Bill Gates.

Právě hostující Švédsko a 8 dalších zemí se zavázalo k omezení uhlíkové stopy a uhlíkové neutralitě do roku 2045, přičemž například Švédsko již i v Parlamentu odhlasovalo okamžitý zákaz těžby ropy, uhlí a plynu na území státu.

Jsou to tedy právě tito klimatičtí šílenci, komu se nedostatek ropy a plynu hodí zdaleka nejvíc.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
10 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)