21.5.2022
Kategorie: Ze světa

Blížící se generální bitva

Sdílejte článek:

APOŠTOL

Dnes zlehka navážu na včerejší text o komoditním burziánství. Téma je velmi složité, burzovní vlivy jsou komplikované a i kdybych napsal deset textů na toto téma, stejně by to nebyl kompletní obrázek. Včera jsem víceméně teoretizoval a poukazoval na největší hráče a cestu peněz. Dneska budeme myslet politicky, Halík! Politicky.

Shrneme si fakta:

Na Ukrajině uvízlo v této chvíli cca 25 milionů tun obilovin, které v tuto dobu měly být už v Africe a Arábii. I když se OSN, EU a vlastně celý Západ budou snažit, tak do žní nevyvezou víc jak pět milionů tun a to ještě po velmi komplikované, dlouhé a tím pádem i drahé trase. Zároveň se to obilí zřejmě vůbec nedostane k chudým zemím, protože v EU letos asi moc velká úroda nebude a tak ledacos z toho obilí skončí zde. A co neskončí zde, to skončí u bohatých ropných monarchií, které si mohou dovolit platit i dnešní velmi vysoké ceny.

Země Sahelu prostě nemají šanci. Sice se tu pořád mluví o solidaritě, ale byznys je byznys. Levně jim to obilí nikdo nedá a ceny zatím nijak významně neklesají. Zároveň nikdo nemá moc zájem cenu snižovat. Když nějaký globální obchodník draze nakoupil, tak chce i draze prodat. Nestojí o to, aby se probudil a zjistil, že na snížení ceny komodit prodělal miliardy peněz.

Proto na jedné straně vidíme dojemnou starost, aby nevypukl hladomor, ale na druhé straně, nikdo nedá ze svého drahou pšenici, aby nakrmil nějaké prašivé černochy v Súdánu. Saúdská arábie je dost bohatá, aby nakrmila všechny, ale ona zásobí především sebe. O ostatní ať se postará Alláh. Dotované potravinové programy OSN jsou teď jako plivnutí v moři.

Teď právě sledujeme hru o ukrajinské přístavy. Ty jsou dílem v ruských rukou a dílem zablokované. Mají infrastrukturu pro nakládání s obilím a dokonce tam jsou i lodě. Jenže tu máme sankce. Navíc nám Rusko vystupuje ze světové obchodní organizace. Kdyby Putin chtěl, mohlo by se zítra nakládat a za týden by první lodě vykládaly obilí v Egyptě a Tripolisu. Jenže sankce. Ruské lodě vezoucí ukrajinskou úrodu by mohl někdo na volném moři zastavit, zabavit je a tak podobně. Proto Putin mluví o tom, že by se měly zrušit protiruské sankce a v té chvíli je možné okamžitě z Ukrajiny vyvážet.

To samozřejmě Západ nemůže udělat, protože by tím de facto Putinovi odkýval vítězství. Zároveň ale Západ není schopen Rusko a Ukrajinu nahradit. Není schopen prostě někde vyhrabat levnou pšenici a dodat jí do Afriky. Museli by si zase nabrat další úvěry, draze koupit a levně prodat.

Myslím si, že právě proto Putin říká, že ruská úroda bude rekordní. On vlastně říká celé Africe, že má dost pšenice, aby je všechny nakrmil. Dokonce ji má i za přiměřenou cenu. Ale ten zlý Západ mu nedovolí tu úrodu vyvézt, protože sankce a sám jinou úrodu vyvézt neumí. A Afričani to chápou. Začínají telefonovat Macronovi i Scholzovi, dokonce nejspíš telefonují i Bidenovi a všechny upozorňují na to, co se brzy stane.

Všimněte si prosím, že naši západní lídři stále ještě „dodávají těžké zbraně“ na Ukrajinu, ale dodávají hubou. Ty slavné nizozemské houfnice ještě neodjely a Zelenský o tom začíná stále víc mluvit. Realita je taková, že se dodává míň a míň. Veřejné mínění sice ještě křičí, aby se EU odstřihla od ruských surovin, ale všichni velcí hráči už dávno platí v rublech. A ti, co to nepochopili, ti dostanou příležitost si vyzkoušet, jaké to je, být doopravdy odstřižen.

Jakpak se asi změní veřejné mínění, až bude Středozemní moře zase plné člunů? Bude v té chvíli Ukrajina ještě někoho zajímat? Bude někoho zajímat, komu patří lodě a pšenice, které vypluly z Ruskem okupovaných přístavů?

Čím déle se dívám na válku na Ukrajině, tím více mám pocit, že ta válka je jen a jen záminka. Je tu od toho, aby ukázala na licoměrnost a neschopnost Západu něco doopravdy řešit. Je tu od toho, aby ukázala, že Západ je schopen dodávat zbraně a miliardy dolarů, když jde o jeho zájmy, ale na problémy bývalých kolonií sere pes.

Targus nás tady pravidelně upozorňuje, že i podle západních zdrojů má Putin na Ukrajině zhruba osmdesát tisíc vojáků. Tedy možná čtvrtinu toho, co mají k dispozici Ukrajinci. Smyslem není válku ukončit, právě naopak. Smyslem je válku živit. Smyslem je ukázat, že Západ problémy vytváří, ale neřeší, že západní pravidla jsou dobrá jen pro Západ, ale pro nikoho jiného.

Západ teď ukazuje, že ty univerzální hodnoty a lidská práva zase tak univerzální nejsou. Jenže, pokud by Západ dodržoval svá vlastní pravidla, tak už dávno není tím největším a nejsilnějším. Západ umí dodávat (drahé) zbraně na Ukrajinu, ale neumí dodat levné obilí do Egypta. Takhle to teď vidí tři čtvrtiny populace planety.

Ukrajina je den ode dne méně důležitým bojištěm. Největší bitvy se neodehrály u Kyjeva a v Mariupolu. Mnohem větší střetnutí byla bitva o rubl, která je zase jen malou šarvátkou proti bitvě o žrádlo pro černochy. Válka o plyn a ropu už také vypadá rozhodnutě. Všichni si pěkně zřizují účty u Gazprombank, Finsko bude odstřiženo, Rusko bude dodávat zase méně plynu a zase za něj dostane víc peněz.

Pomalu se blížíme k té skutečně největší bitvě – o dolar. Zatímco všichni západní lídři o překot dodávali zbraně a uvalovali bezprecedentní sankce, tak si v tom ajfru vůbec nevšimli, že dobrovolně odstřihli dolar od obchodu s Ruskem. Nevšimli si, že se světový obchod se surovinami v podstatě rozdělil na ty, co dostávají slevu a zároveň dostávají jakékoliv požadované množství a ty, co dostávají přirážku a ještě dostávají málo.

A válka? To už je jen záminka. Ukrajinská krev promazává soukolí tohoto zápasu. Ukrajina je pěšák v boji za dominaci Západu a dominaci dolaru. Pěšák, který je obětováván svými i protivníky. Pěšák, který prohraje, ať to všechno dopadne jakkoliv. Nějaký postup či ústup od jedné Zlámané Lhoty ke druhé, to nic neznamená. Ty hlavní bitvy se dějí jinde. Bitvu o rubl už Putin vyhrál, stejně tak v podstatě vyhrál bitvu o plyn a ropu do Evropy. Teď se začíná hrát bitva o protiruské sankce a hlavním bojištěm budou touhy hladových černochů. V běhu je bitva o hnojiva.

A pak… pak se bude bojovat o dolar. Generální bitva se blíží.

 

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 4,44 out of 5)
Loading...
31 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)