3.5.2022
Kategorie: Ze světa

Kdo velí nejvlivnějšímu státu Evropské unie?

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Až tak se člověk musí ptát, když poslouchá neuvěřitelné požadavky a pošklebování ukrajinského velvyslance v Německu. Tam totiž mají takové specifikum – ukrajinského protektora pro Německo východní i západní. Jmenuje se Andrij Melnyk a je to velký ctitel ukrajinského národního hrdiny Bandery. V normálních a civilizovaných dobách by velvyslanec, který se posmívá prezidentovi hostitelské země, kárá spolkového kancléře a zjevně velí ministryni zahraničí, musel být vyhoštěn. Ale my nejsme v normálních dobách, jsme přece ve válce s Ruskem. Stačí citovat:

 


„Melnyk směrem k Německu: Chceme 88 tanků Leopard – a třetí světová válka už probíhá!“

„Bojíte se třetí světové války? Nesmysl, říká ukrajinský diplomat Andrij Melnyk. Ta probíhá už dlouho a Německo už je pro Rusko válečnou stranou. Abychom se mohli postavit ruské armádě, potřebujeme nejmodernější německé zbraně.“

V pátek se tak vyjádřil tento čestný host plesu Spolkového tisku v hotelu Adlon v Berlíně, ukrajinský velvyslanec v Německu. Jasně požadoval, aby spolková vláda dodala jeho zemi nejmodernější německé zbraně. „Diplomat“ řekl pro Springer-Blatt Bild am Sonntag (BamS):

“Rádi bychom viděli urychlený export 88 tanků Leopard, 100 tanků Marder, samohybných houfnic a mnoho dalšího. Ale zásadní je přehodnocení v myslích lidí. Zažíváme největší válku v Evropě za posledních 80 let. Nevyhrajeme, když budeme mít o 30 nebo 100 tanků navíc. Potřebujeme německý zákon o půjčce a pronájmu (Lend-Lease) jako v USA a dlouhodobé spojenectví proti Rusku.“
Melnyk označil avizované dodání 30 tanků Gepard za krok správným směrem, ale to prý nestačí. Chybí munice a „tanky Gepard jsou staré 40 let – k poražení Ruska potřebujeme nejmodernější německé zbraně“.

Nediplomatický diplomat také znovu obvinil německého kancléře Olafa Scholze ze zbabělosti:

“To ukazuje setrvačnost německé politiky. Olaf Scholz to pravděpodobně dělá jako Angela Merkelová: počkáme a uvidíme a rozhodneme se později, nebo také ne. Co chybí, je představivost a odvaha. Mnoho Němců by si přálo energického kancléře. Politika klidné ruky je historie.”

Obavy rozšířené v německé společnosti, že dodávka těžkých zbraní přeroste konflikt ve třetí světovou válku a Německo se stane stranou války, velvyslanec rozptýlil s poznámkou, že světová válka již začala a že Německo už je pro ruského prezidenta dávno stranou války:

“Třetí světová válka již začala. Putinův útok na Ukrajinu se týká všech, včetně Němců, i když vojensky zatím ne. (…) Strach stát se válečnou stranou dodáním zbraní je naprostý nesmysl. Pro Putina je Německo už dlouho stranou války. Každý, kdo chce zabránit v eskalaci jejich války, nám musí nyní pomoci vykázat Putina do patřičných mezí.“

Melnyk také v rozhovoru bagatelizoval mnohamiliardovou podporu Německa pro Ukrajinu:

“Jedna miliarda eur pomoci pro Ukrajinu zní jako hodně. Ale rád bych poukázal na to, že spolková vláda nedávno schválila pomocný balíček pro Němce ve výši 15 miliard eur.”

Na otázku velmi chápavých novinářů Bildu diplomat vysvětlil, že očekává, že německá sociální demokracie – SPD vyloučí bývalého kancléře Gerharda Schrödera kvůli jeho napojení na Rusko:

“Schröder je cizí těleso v německé společnosti a doufejme, že brzy i v SPD. Nemohu pochopit, že tato strana má tolik trpělivosti s někým, kdo tak masivně poškozuje image a pověst SPD a Spolkové republiky. Schröder je ztělesnění politické ješitnosti. Nikdo nemůže očekávat, že přijde k rozumu nebo dobrovolně odejde z SPD. Jedna věc je jasná: dokud je Schröder členem SPD, nemůže tato strana jednat důvěryhodně proti Putinovu Rusku.”

Čestný host Melnyk na pátečním plese pro tisk, který pořádala Spolková tisková konference (BPK) v hotelu, vřele poděkoval německému tisku – a ještě jednou ostrými slovy zkritizoval spolkovou vládu. V sobotním tweetu velvyslanec napsal:

“Vážení němečtí novináři, mnohokrát vám děkuji za vaši neúnavnou práci! Ukrajina může tuto válku vyhrát pouze s vaší pomocí a podporou.”

Andrij Melnyk v podstatě nežádá, ale poroučí. Chová se jako protektor, nikoli jako diplomat. Ale jak je známo – na to musí být dvě strany – jedna, která poroučí a druhá, která poslouchá. Německo ještě zcela neposlouchá, kancléř Scholz se snaží nevrhnout zemi do války, ale zhysterizovaný německý tisk mu nedá chvíli oddychu. Vše pro Ukrajinu! Pro psychickou pohodu Andrije Melnyka by bylo lepší, kdyby byl velvyslancem v Česku. Zdejší vláda by rozhodně nedala na své vlastní občany 15x více peněz než na Ukrajince.

A zbraně pošleme jakékoli a kdykoli, peníze také. Ale naše „hujerská“ vláda je na formát osobnosti typu Melnyk příliš bezvýznamná. On se musí snažit zlomit tu německou. Za aktivního přispění Zelených a Svobodných (FDP) se mu to pravděpodobně povede. A když ne, pořád je tu varianta vyslovení nedůvěry kancléři Scholzovi a vytvoření nové koalice s CDU a CSU, které se na masivní dodávky zbraní pro Ukrajinu přímo třesou. Jak Fridrich Merz (CDU), tak Markus Söder (CSU). “Regime change” v režii Ukrajiny a NATO. Válka s Ruskem je v Německu u téměř všech novinářů a většiny politiků „in“. Jejich cílem je zmasírovat německou veřejnost, tak, jak chce Melnyk. Aby lidé přestali řešit zdražování a začali volat: „Ať žije válka!“ Žádný mír nepotřebujeme, ten je pro slabochy a zbabělce! Na západní frontě rozhodně klid není.

 

Ivan David

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...
15 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)