27.4.2022
Kategorie: Ze světa

Asi jsme se dočkali

Sdílejte článek:

APOŠTOL

Tak prý Rusové zastavili plyn do Polska. Zpráva je čerstvá, ale než tento článek vyjde, budou k dispozici lepší informace. Podle předběžných dohadů Poláci odmítli zaplatit za plyn způsobem, který Putin požadoval. Pšonci se zatím cítí neohroženě, neb mají prý zásobníky plné z osmdesáti procent a do podzimu vydrží.

K tomu prý hoří ropovod Družba, bo ukrajinské drony teď létají nad Rusko a dělají tam paseku.

Tož je to tu. Útok Ruska na EU právě začal a ano, přesně takhle se to dalo čekat. Rusové nezastaví všechno všem. Jen něco některým. Není třeba na Brusel posílat rakety, stačí je jen postavit před řádně těžkou zkoušku spočívající v tom, že Němci plyn mít budou a Poláci ne. Holanďani ropu mít budou a Češi ne. Jedni budou moci vozit, vyrábět, stavět, prostě držet ekonomiku a druzí budou v prdeli.

Jeden precedens už tu byl – když chyběly roušky. To rázem EU skončila a několik týdnů si každý stát jel na vlastní pěst. Jestlipak to teď bude podobné? Jo, skutečná nefalšovaná solidarita, to je asi nejslabší evropská hodnota. Pokud někudy na EU zaútočit, tak tohle je nejlepší cesta. Ať jedni mají a druzí nemají. Všechno ostatní se pak už stane samo.

Doteď bylo pro Poláky snadné zásobovat Ukrajinu vším potřebným pro válku. Jakpak jim to půjde v podmínkách energetického nedostatku? Jsou na to připravení? Ze všech států EU byli nejbojovnější, nejvíc si to s Rusem chtěli rozdat. Postavili si terminály na LNG, staví plynovod z Norska. Zakázali ruské uhlí… Jejich prohlášení znějí zhruba stejně, jako když v roce 1938 deklarovali, že svůj osud spojí s Německem… jo, mysleli si, že jim proti Sovětskému svazu pomohou.

Můj apoštolský smysl pro apokalypsu mi říká, že jen u toho nezůstane. Že se zase v EU řádně rozhořčíme, dáme průchod emocím, necháme prchlivost cloumat našimi majestáty a to by bylo, aby naše demokratické vlády nevymyslely nějakou další blbost. Koneckonců jsme ve válce, ne? Pro porážku Putina není žádná oběť dost velká. To by bylo, abychom to ještě více nezhoršili. Fiala je v tomto ohledu stále ještě nedoceněný. Pokud bude existovat způsob, jak nás poškodit, on ho najde a ještě zdokonalí.

Něco mi říká, že nějaká ruská ofenzíva na Donbasu bude za pár dní náš nejmenší problém. Už to totiž všechno zašlo příliš daleko. Zřejmě jsme teď svědky něčeho, co nebude snadné vzít zpátky a bude to mít dalekosáhlé důsledky. Být Lipavským, už bych se z USA domů nevracel. Tady mu brzy někdo připomene jeho dárek – jak se krásně bez ruského plynu obejdeme.

Já už bych se vlastně divil, kdyby se ta ropná a plynová zbraň nepoužila ještě víc. Koneckonců se všechny vlády rouhaly. Všichni se bili v prsa, jak tím Rusko potrestáme. Čest výjimkám. Vidíte, nakonec se nebude od Ruska odstřihávat my, ale Rusko se odstřihne od nás.

K tomu musím říci, že se mi strašně líbí, jak si náš soudruh premiér nevidí do huby. Kolik týdnů už mluví o tom, že se musíme zbavit závislosti na Rusku. A když to Putin pro Polsko opravdu udělá, tak Rusko vyhrocuje situaci a porušuje smlouvy. Dobře nám Fialu ti anglosasové proškolili. Když to děláme my, je to demokracie. Když to dělají ti druzí, je to zločin. Tož si to zkusíme naostro.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (48 votes, average: 4,81 out of 5)
Loading...
93 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)