27.4.2022
Kategorie: Politika

Bitva o Pražský hrad … získá vládní mafie i tuto poslední baštu?

Sdílejte článek:

JAN SEDLÁČEK

V ČR nastává nebezpečná politická situace. Jediná mocenská skupina totiž získala většinu v obou komorách parlamentu a navrch i vládní křesla. Již za pár měsíců se rozhodne, zda získá i poslední baštu: prezidentskou funkci.

Tato mafie, která tu získává stále větší moc, se označuje různě. Někdo ji nazývá jako „pravdolásku“ či „pražskou kavárnu“, u konceptuálů se pro ni vžil název „podpindosníci“, já zase používám svůj oblíbený pojem „slunkomanči“, který podle mě nejlépe vystihuje jejich povahu – dělají ze sebe „sluníčkáře“, ale svým chováním se nijak neliší od potentátů minulého režimu, jen jsou v globální politice otočeni o 180 stupňů.

Každopádně – ať už je nazveme jakkoliv, poznáme je snadno podle jejich hlavního rysu. Tím je naprostá neochota hájit české národní zájmy a suverenitu. Dále u nich vidíme ostře jednostrannou zahraniční politiku, zejména podlézavost vůči Bruseli a USA. Nově se v jejich repertoáru stále více objevuje snaha o cenzuru opozičních názorů a médií.

Na rozdíl od minulého režimu není tato mafie vázaná jen na jedinou stranu. Slunkomanči jsou plně zastoupeni napříč SPOLU, STAN i Piráty, kteréžto strany se svými činy liší jen v kosmetických detailech. V menší míře se vyskytují i v ANO a ČSSD. Strukturně jsou (spíše než stranicky) sdruženi v tzv. Aspen institutu, což je americká mocenská organizace, která má za úkol školit kádry pro řídící funkce v satelitních zemích.

A právě výše popsaná mafie se v posledních letech prodrala k moci. Nejprve pozvolna ovládli Senát – zejména kvůli tomu, že pronárodní voliči k senátním volbám téměř přestali chodit. V loňských podzimních volbách se jim podařilo získat většinu i v Poslanecké sněmovně – ačkoliv získali menšinu hlasů a nijak výrazně neposílili vůči minulým volbám, tak paradoxně získali těsnou sněmovní většinu (vlivem jejich poslepování do koalic a také velkého množství propadlých hlasů). V důsledku pak získali i pozice ve vládě, čímž plně ovládli mocenské páky, které za Babiše drželi jen do určité míry.

Pražský hrad se tak stal poslední baštou, kterou ještě nedobyli. Zeman je sice u konce se silami, nedokáže aktivně vzdorovat, ale již svojí existencí (tzv. fleet in being) tvoří vládě protiváhu. Tím roste důležitost nadcházejících prezidentských voleb. Pokud totiž i tyto volby vyhraje kandidát slunkomančů, tak jediná mocenská skupina získá všechny klíčové funkce v ČR, což by bylo velmi nebezpečné.

A můžeme vzít jed na to, že slunkomanči se na tu volbu už teď důkladně připravují. Stále více je slyšet Petr korouhvička Pavel – ukázkový příklad podpindosníka, který dokonce stihl názorový veletoč a z podlézání Rusku a nenávisti k USA se stihl překabátit v přesný opak. Pro slunkomanče vskutku ideální kandidát, který by jim odkýval vše. Podle mého názoru jej však těsně před volbou odpískají (podobně jako se to stalo s Janem Fischerem v roce 2013) a v rámci taktického manévru vyzdvihnou někoho jiného, podobně použitelného, ale méně okoukaného. Z tohoto důvodu si již teď připravují „kádrovou rezervu“ – ať už je to Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Pavel Fischer apod.

My proto nesmíme zůstat pozadu a musíme vyzdvihnout z našich řad někoho, kdo se bude schopen postavit proti slunkomančům. Zatím nejvhodnější kandidátkou se jeví Alena Vitásková, která má nejen zkušenosti, ale i odvahu bojovat proti mafii. Mluví se i o kandidatuře dalších zajímavých osob, jako je europoslanec Hynek Blaško.

Naopak Andreje Babiše za vhodného kandidáta nepovažuji. Sice nepatří zcela mezi tu vládní mafii, avšak již je křtěný Aspenem a kroky jeho vlády často směřovaly proti národním zájmům. Jeho volba je možná jen jako menší zlo ve druhém kole oproti Hilšerovi a spol. Pokud tedy vůbec bude Babiš kandidovat (podle mě ne, protože má mnohem strategičtější pozici jako vůdce opozice v parlamentu).

Může se zdát, že bitva o Pražský hrad je ještě daleko, ale nenechme se tím uchlácholit. Přejdou prázdniny, pak se pozornost zaměří na obecní a senátní volby – a ty prezidentské už budou za dveřmi. Nesmíme proto podcenit přípravu. V tuto chvíli je v první řadě nutné podepisovat kandidátní petice, aby se rozumní kandidáti vůbec mohli voleb zúčastnit. Poté bude potřeba se zapojit do informačního boje a postavit se proti mediální masírce, která bude podporovat ty „správné“ kandidáty vládní mafie.

V sázce je hodně. Pokud vládní mafie vyhraje, tak zmizí poslední překážka k jejich prakticky neomezené moci, což by pohřbilo i ty poslední zbytky svobody a demokracie, které tu zatím ještě zůstaly. Pokud naopak zvítězí některý opoziční kandidát, vytvoří to „záchrannou brzdu“, která učiní náš mocenský systém vyváženější. Proto tuto volbu nepodceňujme.

Jan Sedláček

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,58 out of 5)
Loading...
22 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)