27.4.2022
Kategorie: Společnost

Kouzlo zbraní aneb Dar možnosti volby

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

Zaujaly mne argumenty týkající se dodávek zbraní na Ukrajinu, které rezonují v tuzemské veřejné diskusi. Je to zajímavý případ problému, kdy pravdu mají v podstatě obě strany a odpověď na položenou otázku (je to správné?) je třeba hledat jinde a jinak.

Tak tedy:

Argument, že dodávkami zbraní podporujeme prodlužování války, je bezesporu pravdivý. Ukrajina by se bez přísunu zbraní ze

Západu těžko udržela v boji proti Rusku tak dlouho. Pokud bychom zbraně nedodávali, válka by zřejmě brzy skončila a s ní by bylo ukončeno i zabíjení, které je její imanentní součástí.

Stejně tak musím přiznat relevanci tvrzení, které se objevuje v posledních dnech, a to, že nejde ani tak o válku Ruska proti Ukrajině, ale o válku Ruska proti NATO. Tato situace je částečně důsledkem toho, co válce předcházelo, ale do značné míry také důsledkem podpory válečného úsilí ze strany západních států po začátku války. (S tím ostře kontrastuje naše neúčast v boji – v podstatě čekáme, až to tam vybojují Ukrajinci, ale s tím se nedá nic dělat.)

Mimochodem, z těchto důvodů pokládám za správné, že jsou sbírky na podporu Ukrajiny rozděleny, aby si každý, kdo chce přispět, mohl vybrat, zda posílá peníze výhradně na charitativní účely, nebo i na vyzbrojování. Nevyčítám nic těm, kdo dodávky zbraní podporovat nechtějí.

Ale musíme se podívat také na druhou stranu mince.

Existují různé druhy porážek:

Porážka bez boje a porážka po boji.
Porážka, která zajistí dobrou vyjednávací pozici o smíru, a taková, která vede k úplné kapitulaci.
Porážka, která odradí protivníka od příštích útoků, a ta, která jej nezastaví.
Porážka se ctí a beze cti.
Ale také porážka se ztrátami a beze ztrát.

Ukončení války ukončením dodávek zbrojního materiálu ze Západu by znamenalo v podstatě vítězství Ruska. Ukrajina by se už nemohla bránit, musela by složit zbraně, resp. tyto by zřejmě brzy došly, a Rusko by nemuselo vynakládat další úsilí na získání či udržení území.

Zbraně v sobě totiž skrývají kouzlo: dávají možnost se bránit. Obránce se zbraní má možnost volby, kterou mu dodává právě zbraň.

Doplňování zbrojního arzenálu zcela jistě vede k prodlužování války, ale dává také Ukrajině na vybranou, jestli v bojích pokračovat, nebo se vzdát.

K vyzbrojení Ukrajiny nejsme zavázáni, není to naše povinnost.

Je to věc konkrétní morálky a výsostně politické rozhodnutí. Toto rozhodnutí za nás činí aktuální politická reprezentace, zvolená ve svobodných volbách.

To nic nemění na tom, že pozice, z níž rozhodnutí činíme, je velmi tristní.

Nebudeme dodávat zbraně? Vyhraje Rusko.

Budeme je dodávat? Budou umírat lidé a i tak Ukrajina zřejmě nevyhraje.

Nezáviděníhodné dilema.

PS. Přikláním se na stranu těch, kdo dodávky zbraní podporují. Ale jsem zaujatá. Mám ráda možnost volby.

 

Monika Čírtková

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 2,53 out of 5)
Loading...
23 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)