1.4.2015
Kategorie: Společnost

Regionální volby ve Francii: zdrcující porážka socialistů a vzestup NF

Sdílejte článek:

PK 01|04|2015

V minlých dnech hlasovali francouzští voliči ve dvou kolech voleb do zastupitelstev departementů. Vládní socialistická strana prezidenta Hollandeho utrpěla zdrcující porážku. Levice zůstala u moci pouze v 33 departementech ze 101, zatímco “pravicové” strany kolem exprezidenta Sarkozyho triumfovaly v 66. Národní fronta získala sice čtvrtinu hlasů, ale kvůli většinovému systému získala méně zástupců, přesto si významně polepšila.

[ad#hornisiroka]

Pro celkové směřování země tyto volby však mnoho neznamenají. Postavení departmentů ve Francii lze přirovnat k krajům u nás. Jejich výsledky jsou však důvěryhodným testem nálad voličů před blížícími se prezidentskými volbami v roce 2017.

Dvě skutečnosti jsou ale jasné: pád francouzských socialistů se nezastavil – levice ztratila většinu ve více než 30 departementech a nacionalisté nadále posilují své pozice. Před těmito volbami ve všech zastupitelstvech seděl jediný nacionalista, dnes má Národní fronta 62 zástupců v 14 departementech a podobně laděná Liga jihu získala 4. Vzrůst z 1 křesla na 66 je výrazný. Je to ovšem jen zlomek z celkového počtu křesel.

France Far-Right

Národní fronta získala v prvním kole 25,24% hlasů a ve druhém kole 22,23%. Pro francouzské národovce to však nebyl důvod k oslavě. Je to totiž méně, než předpokládaly mnohé průzkumy (až 29-33%), a hlavně kvůli většinovému volebnímu systému, v němž jsou voleni dva zástupci za každý kanton, se vysoký poměr hlasů nepřeměňuje do vysokého poměru získaných křesel.

Přestože Národní fronta v prvním kole dominovala ve více než 40 departementech, ve druhém kole se proti ní vytvořily účelové volební koalice, socialisté podporovali “konzervativce” a naopak, jen aby neuspěli nacionalisté. Pokud by měli ve Francii poměrný volební systém, výsledky by vypadaly úplně jinak. Miliony voličů tak dnes zůstali ve Francii bez zastoupení. V departmentu Aube získala Národní fronta až 39% hlasů, ale nezískala žádný mandát. A to není jediný případ.

[ad#velkadolni]

No, i tak může vypadat demokracie. Důležité je však ono poselství francouzských voličů, kteří již zcela jistě střízliví z populistické a demagogické socialistické politiky Hollandeho partaje. Doufejme, že podobné střízlivění se bude konat i jinde v Evropě. 

ZDROJ: beo.sk

 
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...