Holky z BLM si koupily domek

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Že jste už dlouho neslyšeli o americkém BLM? A dalo by se s úspěchem předpokládat, že vám to ani nechybí…  Ale v USA se dostává tohle hnutí za sociální spravedlnost, boj proti systémovému rasismu a za utlačované, opět na první stránky novin. Ovšem úplně z jiného důvodu, než dříve.

Začalo to nevinně. Loni v červnu se „holky zakladatelky” BLM, Patrisse Cullorsová, Alicia Garzaová a Melina Abdullahová, sešly před jedním domem, aby u příležitosti prvního výročí smrti G. Floyda zavzpomínaly na úspěchy hnutí. Natočily o tom video a umístily je na síť. Samy netušily, co z toho bude. Nějaké šťouravé a nepřející reportéry z Washington Examiner totiž zaujal ten domek za nimi. Trošičku popátrali a 4 dubna letošního roku odpálili bombu.

Ten dům v pozadí, v ceně zhruba 6 milionů dolarů, před kterým černé bojovnice za utlačované posedávaly, se jmenuje Areál Studio City a vlastní ho BLM, které si jej, podle Washington Examineru,  v roce 2020 pořídilo za peníze dárců! Jedná se o zámeček z roku 1930 s přilehlým areálem, který se může pochlubit sedmi ložnicemi a sedmi koupelnami.  Je “působivě zrekonstruovaný do původního stavu z roku 1930 ale se všemi moderními vymoženostmi!” uvedl zdroj. Elegantní provedení schodišť z tepaného železa, koupelny obložené mramorem, tři krby – včetně jednoho dovezeného z Itálie – zapuštěná svítidla, digitální ovládání, stejně jako soukromý bazén a kurt…

Novináře však více než přepych zaujal způsob, jakým si jej aktivistky za práva marginalizovaných pořídily. Nemovitost zakoupil muž jménem Dyane Pascall. Člověk, který je shodou okolností  také finanční ředitelem společnosti Janaya a Patrisse Consulting – LLC. Tu vlastní (podle New York Magazine) jedna ze zakladatelek BLM, Patrisse Cullorsová,  a její „manžel”. Což je taky černá aktivistka, jménem Janaya Khanem. No a tenhle Pascal koupil zmíněný „domek” za 3,1 milionu dolarů, aby jej o šest dní později prodal BLM za 5,8 milionu dolarů.

Americkým pozorovatelům případu nejde ani tolik o tu „malou domů” v hodnotě více než dva miliony dolarů pro firmu, úzce spojenou s (tehdejší) šéfkou BLM. Spíše zdůrazňují, že z transakce – převodu na společnost s ručením omezeným Delaware, zastupující BLM-  nebyla zaplacena daň, protože LLC zastupovala neziskovou organizaci, která je v USA od daně osvobozena. Ke všemu navíc měl převod peněz proběhnout v hotovosti. Všem je jasné, že tu něco dost nelibě páchne. Americká média spekulují o „hodně volném” nakládání s finančními dary v BLM, o podivuhodném účetnictví a o stejně neobvyklé laxnosti příslušných úřadů, které se zjevně musely velice usilovně dívat jinam.

Potrefené aktivistky zareagovaly, jako obvykle. Spoluzakladatelka Black Lives Matter, Patrisse Cullorsová, smetla zprávu New York Magazine se stolu rázně – prohlásila že „..že příběh je rasistickým a sexistickým útokem na hnutí.” Spřátelená média jsou pobouřena a popisují, jak je chudinka Cullorsová zaskočená a rozrušená. Což se dá docela pochopit. Protože někteří, zřejmě ještě ne dost woke novináři, vyrukovali s dalšími zajímavostmi. Aktivistka, která sama sebe označuje za „přesvědčenou marxistku” prý podle nich nakoupila během posledních pěti let sama 4 domy. Za pozornost z nich zřejmě nejvíce stojí hacienda u Los Angeles, asi 15 minut jízdy od známých pláží Malibu. Dům, v ceně 1,4 milionu dolarů,  mít tři ložnice a tři koupelny, je zasazen do kaňonu Topanga a má na pozemku další, samostatný penzion.

Ale nebojte se, rozruch jistě brzy pomine. Holky z BLM jsou ideově pevné. Takže ty ošklivé pomluvy brzy utichnou, články nepřejících novinářů budou zasypány balastem a pozornost veřejnosti se brzy přesune k jiným tématům. A nějaké vyšetřování? Berňák a tak? Nenechte se vysmát. V atmosféře dnešních USA by se do podobného podniku pustil jen profesní sebevrah. Který má nad sebou, pro jistotu někoho, kdo takovým sebevrahem není…

K čemu je potom dobré, tuhle zámořskou lapálii rozmazávat? Třeba k tomu, že v krystalicky čisté podobě ukazuje mechanismy vládnutí „nevolených”. V USA i jinde. Lidí, kteří si s „vhodným kandidátem”, ať už do neziskovky, parlamentu či vlády otcovsky pohovoří a nabídnou takový deal – Pomůžem ti v kampani, zafinancujem, poradce dodáme…  A pak? Pak si můžeš nahrabat. Příležitost přihrajeme, poradíme jak, dohodíme sponzory, eurodotace a tak. Úřady přimějeme, aby koukaly jinam. Pomůžeš sobě i rodině! Jo, a že máš ty, však víš, tajné choutky? Ale v pohodě! Klidně si buď třeba pedofil, nebo sadista! Zařídíme, dodáme. Jenom… jenom o tom všem budeme mít záznam. Se všemi podrobnostmi, pro případný soud. To kdybys zkusil mít svůj názor. Odlišný od toho, co ti doporučíme.

A právě v tom, že na okamžik ukazuje mechanismy fungování moci a politiky, má tato aférka obecnou platnost. Pro USA, stejně jako pro Českou republiku.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
5 komentářů