6.4.2022
Kategorie: Ze světa

Proč Orbán eurohujery tak vytáčí?

Sdílejte článek:

NESPOKOJENY

Fenomén jménem Viktor Orbán a jeho strana Fidesz v Maďarsku pokračuje. Čtvrté vítězné parlamentní volby v řadě navíc s ústavní většinou nejsou v Evropě obvyklé. Přes veškerou negativní kampaň proevropských politiků i médií má Orbán podporu vlastních lidí, o které se může většině eurohujerů jenom zdát.

Letos k obvyklé kritice papalášů EU přibylo ještě téma Ukrajiny. Viktor Orbán odmítl vojenskou podporu a sankce proti Rusku, které by Maďarsko dostaly do války. Na rozdíl od ostatních evropských lídrů tak nadřadil zájmy vlastní země nad momentálně jediné morálně uznávané a mainstreamem schválené dobro.

Bylo to obrovské vítězství. Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce a určitě je vidět z Bruselu. Toto vítězství si budeme pamatovat do konce života, protože jsme museli bojovat proti obrovskému množství odpůrců včetně maďarské levice, mezinárodní levice, byrokratům v Bruselu, všem penězům a institucím Sorosova impéria, mezinárodním mainstreamovým médiím, a také ukrajinskému prezidentovi. Nikdy jsme neměli tolik odpůrců najednou.

Snaha o to, aby Orbán neuspěl, byla obrovská. Poprvé se opozice napříč ideologickým spektrem spojila a postavila společnou kandidátku šesti stran. Demokratická koalice, pravicový Jobbik, zelená LMP, Momentum, Maďarská socialistická strana a Dialog pro Maďarsko se snažily co mohly dostát svému zadání, ale lid v Maďarsku volil opět Orbána. Zkuste přemýšlet proč.

V desetiminutovém proslovu před spolustraníky a příznivci Orbán řekl, že jde o „obrovské vítězství“ pro jeho stranu. „Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce a určitě je vidět z Bruselu,“ řekl Orbán, kterého EU často kritizuje kvůli prohřeškům vůči „demokracii“ a kvůli údajné korupci.

Trest pro Maďarsko přichází velmi rychle

Evropská komise dnes zahájila řízení o krácení dotačních titulů pro tuto zemi z důvodu porušování základních parametrů právního státu.

Bruselští soudruzi nám dali jasně najevo, jak že si to tam tu demokracii představují.
Pokud nebudeme hlasovat tak, jak chtějí, tak nám seberou peníze.

Nemohu si pomoci, ale v této souvislosti se mi hned vybavila tá známá dělnická pěst, která smete kždého, kdo stojí na druhé straně barikády.

Počítám, že Orbán jim velmi rychle odpoví tím, že přestane posílat maďarské peníze od unie.

Což bych ostatně na jeho místě udělal taky.

Pořád lepší investovat peníze do skutečně potřebných projektů (například infrastruktury), než z dotací EU stavět rozhledny a cyklostezky s tím, že se polovina té dotace rozebere na různých provizích a úplatcích.

Takže se to Maďarům v podstatě ještě vyplatí.

Česká veřejnoprávní média opět nezklamala

Včera jsem ve veřejnoprávním rozhlase poslouchal sáhodlouhou reportáž o maďarských volbách. Vystupoval v ní nějaký expert, který kritizoval Orbána. Následně zástupci opozice, kteří kritizovali Orbána.

A pak už nikdo.

Vyváženě jsem si poslechli jednu stranu a druhou raději ne, co kdyby náhodou tvrdila něco jiného, než její nepřátelé. Přitom mě by vcelku zajímalo, co by na ty velice tvrdá obvinění někdo z Fideszu říkal a jak by se bránil. Ale nic. Asi jsou to tak nebezpeční lidé, že jim nelze dávat slovo, aby nezmanipulovali i nás.

Už delší dobu se pak v tomto duchu neslo zpravodajství. Mimo jiné se neustále prezentovaly předvolební průzkumy dávající opozici naděje a neustále se opakovalo, že v Maďarsku 99% obyvatel je zblbnutých vládní propagandou (to říkal ten opoziční leader a skutečně řekl 99%).

No a teď byly volby a Fidesz nejenže vyhrál, ale vyhrál zřejmě s lepším výsledkem než posledně. Volební účast byla přes 70%.

A samozřejmě se naskýtá několik možností z informací, které nám předkládají naše média, vyplývajících:

1. V Maďarsku nemají demokratické volby a výsledek je zmanipulovaný. Jinak to není možné.
2. Dvě třetiny Maďarů jsou beznadějně zmanipulovaní zkorumpovanou neúspěšnou totalitní vládou a volí zlo.
3. Maďaři jsou se svojí vládou po 12ti letech jejího kralování spokojení, protože asi dělá něco dobře. Jenže my nevíme co, anýbrž v médiích neustále slyšíme, že všechno dělá špatně a Maďaři ji nanávidí, což neodpovídá ani vzdáleně tomu, co se v té zemi reálně děje.
4. Předvolební průzkumy byly zmanipulované.
5. Opozice a experti v reportážích veřejnoprávních médií lhali.

V každém případě, vykreslili jsme si tu ukázkového padoucha, všichni ho tu svorně nesnášíme a může za všechno špatné. Jenže padouch byl opět zvolen maďarským národem. Znamená to tedy, maďarský národ je národ zákeřných padouchů taktéž a měli bychom je nenávidět též? Ať už je to jakkoliv, Orbán se tu prezentuje jako naprosto jednorozměrná karikatura a Maďaři jako úplní blbci, když takovou karikaturu volí a to ještě tak drtivou většinou. Mám pocit, že to v reálu bude malinko složitější.

Do dění v Maďarsku naprosto nesvítím. Mimo jiné proto, že z médií mám naprosto jednostranný obraz. Je mi jasné, že mě za tenhle příspěvek zase někdo bude hystericky obviňovat z podpory „Orbánova totalitního režimu“, ale to není pravda. Já o Orbánovi takřka nic nevím, takže se ho nikterak nezastávám. Bavím se tady o způsobu a kvalitě informování o dění v Maďarsku.

O čemž svědčí i to, že tady v komentářích se vyskytují lidé přesvědčení, že Orbán ovládá 84% médií v zemi, což je absolutní blbost (nejsledovanější televize z desítek kanálů je otevřeně protivládní).

nespokojeny.cz

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,76 out of 5)
Loading...
20 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)