1.4.2022
Kategorie: Humor

Prezidentkou České republiky bude Zuzana Čaputová

Sdílejte článek:

KVERULANT

Včera pozdě večer skončilo dlouho plánované společné zasedání vlád České a Slovenské republiky. V tajné části jednání byl dohodnut společný postup obou vlád s cílem vytvořit z obou států prezidentskou personální unii, v jejímž čele má už příští rok na jaře stanout stávající slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Podle dobře informovaného zdroje blízkého vládě má proběhnout změna české ústavy. Tato úprava by měla zrušit přímou volbu prezidenta. Prezidenta by měla napříště volit na společném zasedání Poslanecká sněmovna a Senát. O tom, že zvolena bude Zuzana Čaputová, panuje všeobecná shoda. Česká a Slovenská republika tak budou mít společného prezidenta. Ostatní orgány státní správy, jako jsou národní vlády a parlamenty, zůstanou beze změny.

Vláda si nechala na téma prezidentské volby vypracovat průzkum veřejného mínění. Provedly ho agentury STEM/MARK a proběhl na konci února. Novinkou je, že Češi jsou nakloněni tomu, aby se na Pražský hrad dostala žena. Zřejmě je inspirovala slovenská prezidentka. Téměř třem čtvrtinám české populace totiž Zuzana Čaputová imponuje. Podle průzkumu si prezidentku dokáží představit čtyři pětiny Čechů. Ženu by v úřadě vyloženě chtělo 65 procent lidí.

Ženu jako prezidentku odmítají nejčastěji lidé starší 60 let, bývalí voliči současného prezidenta a příznivci SPD a ANO. A právě zde je podle námi osloveného komentátora Jaroslava Zasvěceného hlavní motivace, proč pětikoalice usiluje o to, aby Zuzana Čaputová usedla vedle Bratislavského i na Pražský hrad: „Nejde ani tak o to, že by si pětikoalice na Hradě přála nezávislou respektovanou osobnost. Především tam nechtějí Andreje Babiše. Jistě, mohli by jen zrušit přímou prezidentskou volbu a dosadit na Hrad někoho, kdo jim půjde na ruku, ale to už je opravdu hodně drsné a hodně za hranou. Oproti tomu volbu Čaputové by asi ochotně akceptovala velká část veřejnosti a také by to velmi vyšlo vstříc všem československým nostalgiím. Přiznávám, že i já osobně bych z takové volby radost měl.“

Zuzana Čaputová je od června 2019 prezidentkou Slovenské republiky. Úřadu se ujala jako první žena a ve 45 letech také jako nejmladší osoba v nejvyšší ústavní funkci. Před zvolením do funkce prezidentky působila jako právnička, advokátka a občanská aktivistka. Je spoluzakladatelkou a bývalou místopředsedkyní mimoparlamentního liberálního hnutí Progresívne Slovensko. Dlouhodobě působila v neziskovém sektoru jako spolupracovnice občanského sdružení VIA IURIS, které se věnuje posílení právního státu a prosazování spravedlnosti ve vybraných oblastech práva. Dne 6. května 2019 získala v Bruselu ocenění Evropská osobnost roku. Tato cena se uděluje evropským lídrům za mimořádné úspěchy v oblasti politiky, obchodu a inovací a týká se mužů a žen, „kteří formují Evropu“.

Apríl

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,08 out of 5)
Loading...
34 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)