18.3.2022
Kategorie: Exklusivně pro PP, Ze světa

Známe ruskou kulturu a společnost, jejich myšlení?

Sdílejte článek:

MARTIN KAVKA

Myslel jsem si, že celkem dobře znám ruskou kulturu a společnost, jejich myšlení. Neznám.


Nejde o to, že by to nebyli lidé, kteří nechtějí žít v míru. Naopak, je to národ, který touží po míru a bezpečí. A to je i důvod, proč Rusové tak podporují současnou invazi na Ukrajinu.

Vím, vypadá to jako protimluv, ale není, je to stejné jako ruská duše, rozvrácená běsy.

Už dvacet let tvrdím a stojím si za tím, že Rus vás může mít rád, bude s vámi popíjet, ale pak vás klidně zabije, když se mu bude zdát, že jste proti němu, aby pak klečel nad vaší mrtvolou a brečel, co to udělal.

Rusové skutečně vnímají, ne Ukrajinu, ale určité jevy na Ukrajině jako ohrožení své bezpečnosti. A domnívají se, že aby mohli žít v míru, tak je třeba to nebezpečí zlikvidovat.

O Západu věří, že je proti nim, protože, přestože Rusko osm let apelovalo na Západ, ohledně toho, co provádí nacionalistické ukrajinské jednotky na Donbase, tak se jim nedostalo sluchu.

Ono nejde o to, že by byli zpracováni propagandou, ale Rusové citlivě vnímají vše, co jim připadá jako křivda. A těžce nesli a nesou, když se po roce 2014 začaly ulice přejmenovávat po Banderovi, když zvěrstva praporu Azov, polovojenských skupin jako Tornádo vyšuměly do prázdna. Ostatně prapor Azov byl v USA zařazen mezi teroristické organizace a o polovojenské skupině Tornádo se psalo i u nás, že vraždili i nemluvňata, ale veškeré soudní procesy proti nim nebyly na Ukrajině dotaženy do konce.

Navíc tyto skupiny nezřídka používají runy a znaky spojené s nacistickým Německem. Což je pro Rusy další trauma.

Trochu odbočím, na YouTube je dokument české televize o Banderovcích. Prostor je poskytnut všem stranám.

Zatímco Ukrajinci na Banderovce vzpomínají jako na bojovníky za svobodu Ukrajiny, tak volyňští Češi tam vzpomínají na Ukrajince jako na vrahy, ale nejen oni i obyvatelé slovenských dědin, přes které prošly ukrajinské jednotky, nejhorší byla jednotka Burlaka.

Tam vyvraždili celou rodinu,onde postříleli Židy, kteří se vrátili z koncentračního tábora. Ne moc hezké vzpomínky. Doporučuji zhlédnout.

Tohle jsou věci, které se staly v minulosti, ale nikdy se nepodařilo těm lidem se s tím vypořádat.

Problém je v samotném komunismu. Zatímco Ukrajinci vidí NKVD (na Ukrajině NKVD provedla opravdu hrozné věci) jako ruskou záležitost, tak Rusové svou bolševickou minulost a komunismus berou jako něco, co je součást jejich historie, ale bylo jim to vnuceno. Ostatně historie jim dává za pravdu, většina Rusů odporovala nástupu bolševiků a podporovala Bílé gardy.

A bolševici ze začátku prohrávali, dokud to nevzal do ruky Trockij, který začal vytvářet jednotky s velením bývalých carských důstojníků a za pomoci nově ustavených rudých komisařů, začal terorizovat ruský venkov, začal provádět násilné odvody a vesnice, které nechtěly dát brance a bránily se, vypálil a vyvraždil.

U nás se často píše, že Rusové obdivují Stalina, obdivují a neobdivují. Je zde totiž Stalin do roku 1941 a po roce 1941 a Stalin po roce 1956 (tedy po svém smrti, kdy byl demytizován)

Pokud je zde obdiv ke Stalinovi, tak je to období 1941 až 1945, ale není v tom nostalgie. Je to takový pragmatický obdiv. Tohle je období, kdy pro Rusy neexistuje bolševismus, ale boj o přežití a zároveň v současné době si uvědomují, že Ukrajinci vítali nacisty s květinami a nabízeli jim svoji pomoc a ukrajinské jednotky pomáhaly nacistům s vyvražďováním Židů, Poláků.

Tady bych se chtěl zastavit, že Ukrajinci jsou vlastně takoví Rusové, stejně jako oni jsou citliví na křivdy, ať domnělé, či skutečné, a tak si vzpomínají, že Poláci vystěhovali jejich vesnice, zastřelili desítky tisíc Ukrajinců, odsoudili k trestu smrti Banderu, trest nebyl vykonán a po napadení Polska, se Bandera dostal z vězení. Ale už rádi zapomínají, že všechny akce Poláků následovaly až po jejich teroristických akcích.

Vrátím se zpět k tomu, co jsem chtěl říci na začátku, že jsem myslel, že znám ruskou kulturu a společnost. Neznám.

Myslel jsem si, že současné chování Rusů ovlivňuje jejich minulost, na kterou jsou vázáni. Rusové posuzují současnost a budoucnost svou minulostí. Nejde to oddělit. Co mě však děsí je to, že v poslední době jsou v ruské společnosti nálady na denacifikaci Polska, Moldávie, Lotyška. A není to důsledek propagandy, anebo štvaní ruských médií. Rusové tak reagují na proslovy polských a jiných představitelů. Nechápou, že jiní se mohou cítit ohroženi jimi.

Možná mi to budete mít za zlé, ale Rusové se chovají podobně jako Židé, kritika Rusa, útok na Rusa berou jako projev nepřátelství proti Rusku. V Rusku také, na rozdíl od našich médii není kritika Izraele, když Izrael zaútočil na iránské cíle v Sýrii, nebo na palestinské teroristy v Gaze.

Ukrajinci oproti tomu berou svoji věc jako něco, co musí brát za svoji věc celý svět. Ostatně ukrajinské jednotky, které se od roku 1945 do roku 1947 snažily dostat na Západ, měly jen jediný úkol. Říct Západu, že na Ukrajině se bojuje proti bolševismu a aby tam Západ poslal proti SSSR ( v jejich pojetí Rusku) vojenské jednotky. Nemluví o těch zavražděných Češích, Polácích, Židech, Rusech. Mluví jen o svých obětích a jak trpí a kdo jim nevyjadřuje podporu, tak je proti nim.

U nás se hodně píše o ruské propagandě. Nevím o jaké, v ruském tisku se válka na Ukrajině moc neprobírá. Mimo to, že probírají, že invaze nejde, jak by měla jít, kritika, že tam byly poslány jednotky, které nemají zkušenost a používají staré zbraně. Jinak v ruské tisku je vše o sankcích, jak to dopadá na Rusy a co mohou očekávat a v čem se budou muset omezit. Dále, že ukrajinský armáda využívá civilisty jako živé štíty, čemuž jsem ochoten i věřit. Zvlášť, když i našich médiích se objevily fotky, kdy ukrajinská vojenská technika je ukrytá v ulicích měst. Ale chápu, válečná propaganda jede naplno. Nikoho nezajímá skutečnost, ale je třeba ukázat oběť v tom nejlepším světle a agresora v tom nejhorším.

Méně už se u nás píše o tom, že to Zelenský řekne směrem k Rusku, směrem k Západu se sice objeví v našich médiích, ale nikoliv v těch ukrajinských. Na druhou stranu mnohé věci, které se objevují v ukrajinských médiích jsou u nás zamlčovány.

Propaganda jede naplno, kde je pravda?

Zatímco u nás jsou ukazovány mrtvé ukrajinské děti, Rusové ukazují mrtvé ruské děti po zásahu ukrajinských raket. Zatímco u nás se ukazuje, co řekli zajatí ruští vojáci (a neřekne se, co se píše v ukrajinských novinách, že mluví, jak mají mluvit v zajetí) a bere se to jako pravda, tak když mluví zajatý ukrajinský voják, tak se to bere jako ruská propaganda.

Možná nás čeká ještě hořká budoucnost. Putin už skoro není v ruských novinách, jen Peskov a odkazy co Putin podepsal. Nicméně, to je jedno. Tahle válka mezi Ruskem a Ukrajinou nezačala dneska.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...
3 komentářů