23.2.2022
Kategorie: Ekonomika

Je na řadě evropská ekonomická krize?

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

KULHAVÝUznání Luhanské a Doněcké republiky Ruskem vyvolalo jakousi diplomatickou bouři. Vyhrožování sankcemi Rusku se teď změní v realitu, na kterou však doplatíme především my prostí občané. Vladimírovi Putinovi, jak se zdá, došla trpělivost. Po měsících neustálého politického i ekonomického tlaku na Ruskou federaci, po letech ozbrojených operací proti obyvatelům výše uvedených oblastí ukrajinskou armádou, s přihlédnutím k vyzbrojování Ukrajiny Západem, který způsobil i Majdan, tedy převrat v Kyjevě, při uvědomění si rizika v podobě dalšího rozšiřování NATO k ruským hranicím a plánovaným umísťováním amerických jednotek v blízkosti území Ruska uznal samostatnost obou republik. Udělal to samé, v čem ho předběhl svět při konfliktu v Srbsku a při odtržení Kosova, jen doposud nikoho na rozdíl od USA nebombardoval.

Představitelé Luhanska a Doněcka dokončili proces, o který se pokoušeli i Baskové ve Španělsku, případně napodobili odloučení české a slovenské částí z bývalého Československa či snad rozpad Jugoslávie. Nejde tedy o něco, co by se v nedávné době nestalo, byť pokaždé to bylo za různých okolností. Přinejmenším v Srbsku při americké agresi došlo k mnohonásobnému porušení mezinárodního práva, které však Západ naprosto ignoroval. Náš tehdejší prezident, a právě tím Západem do nebes záměrně vynášený Havel dokonce bombardování civilních i vojenských cílů nazval jako humanitární. To je rétorika podobná nacistické, kterou hlásali Němci při transportech Židů. Rusové už dlouho varovali Ukrajinu před genocidou občanů ruské národnosti. V uvedených dvou republikách i na Krymu je počet obyvatel neukrajinského původu blížící se 90ti % všech zde žijících. Je tedy vcelku logické, že za dané situace došlo k takovémuto posunu, byť právě ten umožní ve větší míře uplatnit již dlouho dopředu připravené sankce. Nejaktivnější jsou USA, Velká Británie a státy Evropské unie. Pro Američany se otvírá možnost jisté ekonomické injekce, z čehož vyplývá, že to budou evropští spotřebitelé některých komodit nakupovaných místo z Ruska mnohem dráž v USA, kteří možná oddálí krach Spojených států. Takže i my, každý z nás, budeme platit za americké dluhy.

Rozumní evropští politici (těch je minimum) však varují před vyhlašováním sankcí, protože si uvědomují, že Rusko EU potřebuje minimálně, ovšem Evropa bez Ruska bude mít obrovské problémy. Především energetika a výroba tepla dostanou zásadní ránu do vazu. A také ekologie, tedy když už jsme u toho. Předražený americký plyn dovážený v obrovských tankerech je vším, jen ne výhodným nákupem. Navíc ho bude potřeba dost, protože optimismus Němců spojený s momentálním výkonem jindy často stojících větrných elektráren je skutečně ukázkou naivity. Větrné počasí záhy zkončí, vrátíme s k meteorologickému normálu a opět bude hrozit nedostatek elektřiny. Stejně naivní jsou řeči předsedy naší vlády Petra Fialy, když hovoří o energetické samostatnosti České republiky pomocí solárních panelů na každé střeše.

Vůbec neví, o čem mluví. Je to filozof, ne fyzik, a pokud mu někdo tušící skvělý byznys našeptává, že jde o geniální řešení, tak mu lže. Dále v rámci získání nezávislosti na importu elektřiny preferuje dostavbu bloků jaderných elektráren, což je dobře, to bychom však nesměli všechnu elektřinu překupovat přes burzu v Německu. Dokud se nezmění způsob obchodu s elektrickou energií, je nesmysl, abychom z našich daní platili výstavbu jaderných bloků a elektřinu z nich draze nakupovali v Německu. Mimochodem stavbou atomových elektráren se zabývají taktéž Rusové a mají nejvýhodnější nabídku, ovšem z tendru byli nesmyslně vyřazeni už Babišovo vládou. Navíc tu máme kontrolní otázku. Jaderné palivo nakupujeme kde? Ano, kdo řekl v Rusku, má pravdu. Takže i tady přijde změna a nebude levná. Sankce proti Rusku tak vytváří situaci, kdy de facto trestáme v zájmu falešné solidarity sami sebe.

Komediálnosti celého protiruského tažení napomáhá i chování našich politiků. Hysterická vládní koalice by nejradši navléknula modrožluté uniformy, přičemž modré trenýrky s hvězdami už nosí déle a doplňuje je ponožkami s americkou symbolikou. K tomu občas mává tibetskou vlajkou. Bohužel se opět štěpí naše společnost. Chvilkaři už se stihli sejít na demonstraci podporovatelů Ukrajiny, média zapomněla na covid a pustila se na válečnou stezku, s nimi i řada těch, kteří ještě nedávno nadávali na lhaní o vakcínách. To je prostě jen těžko pochopitelné. Pusťte si televizi, začtěte se do Seznamu a stanete se svědky neskutečné manipulace na téměř jakékoliv téma. Takže se ptáme. Nevěřili jste úplně v Evropskou unii, v přírodní vznik covidu, Gates a Soros jsou pro Vás zrůdy, ale myslíte si, že Green Deal je fajn a Putin je šílený agresor? Nebo máte jinou kombinaci, ve které si v něčem s oficiálně prosazovaným proudem protiřečíte a v jiného jeho části jste s ním zajedno? A nepřijde Vám to schizofrenní? Dovolujeme si tvrdit, že manipulace médií s myšlením občanů dosáhla takové úrovně, že věřit jim lze pouze jejich název a výsledky sportovních klání. U všeho ostatního je třeba být ve střehu. Dnešní doba je plná absurdit a šílenství pseudoelit povýšilo na normální stav. Jen nad tím vším zůstává selský rozum stát.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...