2.2.2022
Kategorie: Ekonomika

Jak jsem nakupoval v Polsku

Sdílejte článek:

DAVID GRUBER

Hodně jsem se dnes rozšoupl, ale pořád utratil málo. Zde podávám svědectví o svém opulentním nákupu běžných potravin – obrazem, slovem, přepočtem. A taky jsem kupoval benzín a byl na obědě.

Nejdříve se podívejte na fotografii, co všechno jsem dnes v Polsku nakoupil. Je to nad mé zvyklosti a vidíte to zde:

A teď podrobnosti:

  • Přepočítací kurz zlotého.
  • Kde se nakupovalo.
  • Postup po jednotlivých potravinách.

Kurz koruny ku zlotému je podle devizy střed 5.35 : 1. Ve směnárnách se dá jeden zlotý směnit i za 5.40 Kč. Při přepočtech budu sice zaokrouhlovat, ale jen velmi nepatrně.

Nakupoval jsem v Lídlu, a sice nikoliv v hypermarketu (tam by to bylo ještě lacinější, než jsem pořídil já, ale kilometrově by se mi to nevyplatilo), ale v supermarketu. V běžném polském sídlišťovém Lídlu. Jak by nejspíše řekl můj význačný žák Ladik, v unterhytlermarketu.

A jedeme podle obrázku zleva doprava:

Čtyři donuty po 1.22 PLN (tedy zlotého). Krát 5.40 stojí jeden 6.60 Kč.

Čtvrt kila krásných velkých čerstvých jahod za 5.99, tedy za 32.30 Kč. To je, myslím, srovnatelné s námi.

Kilo a půl velkých čerstvých mandarinek – nejlepší, jaké tam měli. Kilo stojí 7.60, tedy 41 Kč. Ve slevě tedy nebyly.

Bonboniéru pravých mon chéri. Manželka je má ráda, asi jí nějaké nechám. Stály 15.99, tedy 86 Kč. Pravé francouzské.

Pizzu šunkovou, raději trojmo – v mrazničce vydrží dlouho, pokud nenastane blackout. Jedna je za 9.50, tedy za 51 Kč.

Výborný italský měkoučký žitný chléb, necelé kilo, za 3 PLN, tedy za 16 korun českých.

Oselkové máslo, před kterým se většina českých běžných másel může schovat, 300 gramů za 8.56, tedy za 46 Korun českých.

Jemně zauzené filety z makrely, konzervu. Jedna je za 5.70 = 31 Kč. Koupil jsem dvě – ryby jsou zdravé.

Glogowská kielbasa, šest pěkných nožek za 8 zlotých, tedy 43 Kč. Celkem. Jedna nožka tedy přijde na zhruba 7 korun. Chuťově o dvě ligy výše než český průměr. (Neberu teď v úvahu česká malá soukromá řeznictví – tam jsme dobří i my.)

Rostlinné máslo Flora ProActiv, ano, to speciální na snížení cholesterolu. Z Česka znám dvěstěgramové balení většinou za 70 Kč, zde je pět set gramů za 14.27. Tedy za 77 Kč. Ovšem dvouapůlnásobné množství. Jednotkovou cenu za 100 g si přepočítejte sami – a moc nezuřte.

Tři sta gramů originál atlantického lososa. Filet. 18.79, tedy stovka na českou měnu.

Pravý francouzský camembert v dřevěné krabičce. 6.65, tedy 36 korun.

Polskou tlačenku, které se tam říká salceson. Ovšem v mém košíku se ocitl salceson wlóski, tedy italský. Půl kila za 7 zlotých. 38 korun. To by měl Miloš Zeman radost!

Přepychový suchý salám uherákovitého typu – s vloženými vlašskými ořechy. dobře jej už znám. Šiška čtvrt kila, celkem za 11.41 = 61 korun.

Čtyři půllitrové plechovky nepasterizovaného piva Kasztelan – celkem za 11.96, tedy za 64 Kč. Pivo je obecně v Polsku dražší než u nás, ale půllitr za 16 korun stále ujde. Občas to střídám s našimi pivy, abych nepropadal jednostrannému návyku.

A konečně konzerva červených fazolí. Za 2.18, tj. za 12 kaček. Z té fazolové konzervy je vidět, že mám snahu jíst zdravě… ale často se to nějak zvrtne, že…

Přesný účet je zde:

Jak vidíte, „podsuma“ neboli součet je 170 zlotých, tedy dobrých 918 Kč. Jsem žabař, ani tisícovku jsem nedokázal utratit.

V polském Lídlu jsem navíc nepátral po momentálních slevách – to by teprve byla hitparáda! Téměř na všech cenovkách už měli pečlivě vytištěno a přidáno „zero VAT“, tj. nulová DPH. Myslím, že většinou celé to státní snížení DPH většinou okamžitě přelili do slev pro zákazníka. Konkurence je velká, pořád zde ještě je tržní kapitalismus.

Tak si to porovnejte a zamyslete se.

Jo, ještě – byl jsem také na obědě. Celý se vším všudy – polévka, maso, hranolky, bohatá zeleninová salátová příloha a nápoj ovocná šťáva za 19 zlotých = 103 Kč. Vše dohromady, samozřejmě. Polévka byl hustý boršč; u nás by jistě dvě takové polévky stály tolik co tam celý oběd. Coby maso byla čtvrtkilová flákota vepřové pečínky, salátů byly tři druhy ve třech poměrně velkých kupkách. No – nekupte to. Jo – obsluha blesková, samozřejmě.

A také jsem kupoval benzín. Ne ten obyčejný 95 oktanů za 27 Kč litr, ale náročně ten lepší, 98 oktanů. Ten stál 29 našich za litr. To jsem si dovolil dost.

A tak jsem si celkově spravil náladu, že svět je někde ještě trochu normální a že je to blízko.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 4,78 out of 5)
Loading...