3.2.2022
Kategorie: Společnost

Telefonoval Petr Gazdík po Seznamu i do Respektu?

Sdílejte článek:

HANA LIPOVSKÁ

Nejčtenějším textem serveru Respekt je dnes rozhovor s ministrem vnitra a předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem. Rozhovor vyšel v neděli s názvem „Podcenili jsme to“. A pozorný čtenář brzy zjistil, že autoři – spoluzakladatel Respektu Jaroslav Spurný, mimo jiné nositel ceny Sorosovy nadace, a mladá redaktorka Andrea Procházková – situaci skutečně podcenili.

Nedělní verze textu totiž obsahovala nesmírně zajímavou pasáž. Na konstatování, že četné problémy z posledních měsíců udělaly z hnutí STAN vládního „potížistu“, vicepremiér Rakušan mimo jiné odpověděl:

„Musím začít z gruntu. Máte malý klub o šesti poslancích. A najednou se stanete klubem s 33 poslanci. To je úplná změna provozu. Znamená to nastavit struktury, nastavit kancelář, mít nové pracovníky, novou analytiku, přenastavit práci mediálního oddělení. A tady musím sebekriticky říct, že v určité fázi jako bychom tomu nestačili – a komunikace mohla být lepší. Na druhou stranu ten mediální obraz – byť tomu rozumím, jsou tu nejen věci okolo financování, které se řešily – úplně neodpovídá pracovní aktivitě.  Do toho ještě přišel i odjezd Honzy Farského, který před veřejností tajil a my mu to schvalovali, a taky problém s firmou Věslava Michalíka, zveřejněný telefonát kolegy Petra Gazdíka médiím…“

Ministr vnitra Rakušan tedy otevřeně přiznal nejen, že poslanec Farský tajil svůj plán odjet za peníze daňových poplatníků na osm měsíců do Spojených států, ale také, že mu to on a jeho kolegové schvalovali.

Kdo by čekal, že toto přiznání bude dělat titulky ve všech konkurenčních médiích, že budou kolegové Jaroslavu Spurnému a Andree Procházkové gratulovat k tomu, že velmi nekonfliktním, přátelským stylem rozhovoru činícím z Respektu takřka provládní médium, „vytáhli“ z Víta Rakušana kompromitující přiznání, mýlil by se.

Rozhovor byl totiž záhy „aktualizován“.

A dotčená půlvěta z textu nenávratně zmizela.

A my se můžeme jen dohadovat: volal do redakce Respektu opět Petr Gazdík, který má s tímto postupem evidentně své zkušenosti, nebo se ozval sám ministr vnitra? Anebo v redakci týdeníků, který se chvástá svou nezávislostí, funguje princip předběžné opatrnosti a autocenzury? To už se zjevně nedozvíme.

Více v reportáži pořadu Aby bylo jasno „Miláček Vítek“:

https://www.youtube.com/watch?v=5oLSiGoCdMA

  • Jana Bobošíková a Hana Lipovská
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...