1.2.2022
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Historické reminiscence

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilPředsedové obou komor našeho Parlamenu, Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), odcestovali včera do Bruselu. Mají v úmyslu se tam zdržet až do středy, aby se postupně setkali s vedením Evropského parlamentu, Evropské komise, NATO, Evropské rady… a pohovořili s nimi vaším jménem. Protože vás právě demokraticky zastupují.

První výsledky jejich mise se už dostavily. Markéta Pekarová Adamová se na Twitteru pochlubila snímkem s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, do jejichž rukou právě složila něco jako přísahu věrnosti. I za nás. Komentovala to slovy: Naše vláda si uvědomuje, že Evropská unie jsme my, a že z členství kromě výhod plynou i povinnosti. Těch se zhostíme zodpovědně.”

Nejednomu znalci historie při těch slovech naskočí do mysli výrok jiného slavného, českého ctitele „sjednocené Evropy”. Té z roku 1941. Jistého Emanuela Moravce. Který na obdobné téma prohlásil: „Musí ti být jasné, vlastně ještě jasnější než dosud, že budoucnost českého národa těsně souvisí s osudem Velkoněmecké říše, že její rány jsou ranami našimi a její nepřítel nepřítelem tvým. Zápas je tuhý, nepřítel lstivý a útočný..”

Pekarové Adamové souputník, předseda Senátu Vystrčil, aby tam nestál zbytečně, ujistil von der Leyenovou, že nová česká politická reprezentace je připravena, v zájmu celé EU, ještě méně myslet na úzké české zájmy: „Pokud dneska chceme čelit těm obrovským výzvám, které má Evropa před sebou, ať je to Green Deal, ať jsou to bezpečnostní rizika, anebo další věci, tak to můžeme zvládnout jenom jako Evropa, jako celek.”

Oba naši představitelé tak svorně demonstrovali, že pro nás, pro Čechy, chtějí jenom to nejlepší. Dost podobným způsobem, jako ten jejich předchůdce před osmdesáti lety.  Který, v rámci Slibu věrnosti k Říši, onoho času prohlásil: „..Vždy, když jsme šli věrně s Říší, byli jsme silným a slavným národem. Postavili-li jsme se však proti Říši, české země upadaly a měnily se ve válečnou poušť. Dbejme už jednou toho, co učí české dějiny. Slyšte, co Vám radí Váš moudrý státní president a věřte nám, své vládě, která může hrdě prohlásit, že zachránila v uplynulých smutných týdnech národu více, než si můžete pomyslit a než Vám smíme prozradit.”

U setkání s předsedkyní Evropské komise však nezůstalo. Den byl nabitý. Ihned po povinném pukrle před nejvyšším vedením, sestoupili naši demokraticky zvolení představitelé o patro níž, mezi řadové eurokomisaře. A jako první zaskočili za „českou” eurokomisařkou Jourovou. Markéta Pekarová Adamová se s ní opět vyfotila a pak prozradila, o čem se holky bavily: „Dezinformace rozhodují volby a podlamují důvěru lidí v demokracii. Musíme se jim proto naučit bránit dřív, než bude pozdě. Společně s eurokomisařkou Věrou Jourovou se na vážnosti situace shodujeme. A je jedině dobře, že se Evropská komise skrze ni tak zásadnímu problému věnuje,” sdělila nám, skrze Twitter, předsedkyně naší Sněmovny.

Je zajímavé, že velice podobně jako obě dámy, viděl už před osmdesáti léty situaci v Čechách i E. Moravec. Jen se tehdy, na našem území, nebojovalo s rejdy agentů ruských, nýbrž anglických: „Jako jeden z vás, který má osud národa na srdci, vyzívám všechny ty, kteří kryjí dnes britské agenty buď ze soucitu, nebo ze strachu, aby udělali příslušné udání, a když už někdo chybil, aby se přiznal a svou rodinu zachránil. Jde o více, než si snad myslíte. V těchto hodinách řeší se osud českého národa na dlouhou dobu, ne-li pro vždy.”

Tolik tedy k prvním dnu oficiálních jednání našich zástupců v Bruselu. Zbývají ještě dva další dny a naše dvojice reprezentantů tak bude mít ještě mnoho příležitostí, jak vám předvést vervu, se kterou bojuje za vaše zájmy.

Není asi lepšího způsobu, jak zakončit zprávu o jejich působení v Bruselu, než dalším citátem Emanuela Moravce: „V Berlinu uznávají kvality českého národa, jeho velikou inteligenci a pracovitost, nikdo tam však není na pochybách, co bude třeba učinit, když by se český národ ukázal nespolehlivým a věrolomným.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,76 out of 5)
Loading...