29.1.2022
Kategorie: Kultura a tipy

Má vaše firma vhodně zajištěné pracovnělékařské služby?

Sdílejte článek:

Pracovnělékařskými službami, které musí zaměstnavatelé povinně dle zákona zajistit, rozhodně nejsou jen lékařské prohlídky zaměstnanců. I proto je mnohdy složité najít poskytovatele této služby a praktičtí lékaři se do této oblasti příliš nehrnou. I soukromé kliniky, jež na tuto oblast cílí, často neposkytují komplex služeb v oblasti pracovnělékařských služeb. Většinou se poradenství zaměstnavatelům, včetně dohledu na pracovišti, vyhýbají. Jak najít firmu, která nám tyto služby nabídne kompletně na klíč?

PLS, jak se ve zkratce pracovnělékařské služby nazývají, jsou souborem služeb, které musí zaměstnavatel zajistit. Povinnosti definuje v první řadě zákoník práce (262/2006 Sb.), ale též zákon o specifických zdravotních službách (373/211 Sb.) a vyhláška o pracovnělékařských službách (79/2013 Sb.). Každý zaměstnavatel má povinnost pro tyto služby najít vhodné zdravotnické zařízení a poskytování služeb zajistit smluvně. Povinností je více, všechny však nemusí zajišťovat jediný dodavatel. Více dílčích dodavatelů pracovnělékařských služeb je však pro zaměstnavatele vždy méně výhodným řešením – z organizačního i finančního důvodu.

Co vše obnáší pracovělékařské služby?

V první řadě jsou to pracovnělékařské prohlídky zaměstnanců – vstupní, výstupní i následní, pravidelné i mimořádné. Důležité je vždy přesně vymezit obsah a periodicitu prohlídek podle činností, které zaměstnanec u zaměstnavatele vykonává.

Poskytovatel PLS musí vyhodnocovat rizika a zpracovávat kategorizaci prací u zaměstnavatele. Poskytuje též poradenství podle právních předpisů v oblasti BOZP a funguje jako koordinátor BOZP. Provádí pravidelný dohled u zaměstnavatele, aby byla zajištěna bezpečnost práce na pracovišti. Má též povinnost školit zaměstnance o první pomoci.

Na co nezapomenout při výběru poskytovatele PLS

Zaměstnavatel by se měl rozhodovat podle dopravní dostupnosti služby, způsobu objednávání i co nejkratších čekacích lhůt nejen na samostatnou prohlídku, ale i na termín této prohlídky. Pokud zaměstnanci vykonávají činnosti s rizikem ohrožení zdraví, musí být vybraný PLS schopen zajistit i potřebná specializovaná vyšetření. Jestliže jsou zaměstnanci cizinci, důležité je dbát i o jazykovou vybavenost. Někteří zaměstnavatelé oceňují i různé možnosti nadstandardů zdravotní péče. Tu pak dávají zaměstnancům jako zaměstnanecké benefity.

Vynikajícím koordinátorem BOZP a dodavatelem PLS je společnost PREVENT

Společnost PREVENT je osvědčeným poskytovatelem pracovnělékařských služeb. Nabízí rovněž dvě unikátní online platformy pro možnost realizace online školení zaměstnanců v oblasti BOZP (platforma INSTRUCTOR) i platformu pro sofistikované vzdělávání zaměstnanců obecně (EDUNIO). Online školení šetří firmám čas a umožňují mít vždy v pořádku i veškerou potřebnou dokumentaci. Školení jsou již hotová, případně si je může nechat zaměstnavatel upravit pro svoji potřebu. Platformy však lze využívat i pro vkládání vlastních školení a kurzů.

(Pr)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...