23.1.2022
Kategorie: Kultura a tipy

S příchodem omikronu mají zaměstnavatelé opět povinnost zajistit testování. Antigenní testy musel nakoupit i stát

Sdílejte článek:

Pandemie koronaviru navzdory narůstajícím počtům očkovaných i poměrně vysokému promoření obyvatel České republiky opět nabrala na síle. Po mutaci delta tu je omikron. Vysoce nakažlivá varianta covidu-19 se objevila koncem loňského roku v Africe. V současnosti se již rozšířila do velké části světa. Jednotlivé země proto opět zpřísňují pravidla a zavádějí opatření, která mají epidemii zpomalit. Nová vláda k velké úlevě občanů prozatím nevsadila na drastické utlumení života v republice. V hlavní roli se v této vlně ocitají antigenní testy.

Antigenní testy budou v příštích týdnech pro většinu obyvatel povinné. Kdo se jim nevyhne?

Pro vstup do restaurací a možnost využívání velké části služeb je stále potřeba dokončené očkování nebo prodělání nemoci v posledních 180 dnech, platnost vakcinace navíc těm, kteří nemají aplikovanou posilovací dávku, zkrátila na 9 měsíců. Antigenní ani PCR testy momentálně akceptovány nejsou. Samotestování ale neodzvonilo, právě naopak. Opět se dostává do popředí zájmu. Po zveřejnění nových opatření souvisejících s mutací omikron je zřejmé, že se prodejci antigenních testů mohou těšit na zisky. Žáky čeká ve školách testování každé pondělí, zaměstnanci se budou muset otestovat dokonce dvakrát týdně. Nařízení se týká všech firem i státních úřadů, testovat se jsou povinni i samostatní živnostníci, kteří přicházejí do kontaktu se zákazníky. Zda je dotyčný očkovaný, nebo covid-19 prodělal, nehraje roli, výjimku nemají ani lidé s třetí dávkou vakcíny.

Stát nakupuje antigenní testy za nejvýhodnější cenu. Firmy si mohou nechat náklady na antigenní testy proplatit

Správa státních hmotných rezerv oslovila při nákupu antigenních testů pro státní sektor 45 firem, pravděpodobně vzhledem k požadavku na dodání v horizontu několika málo dnů obdržela pouhé dvě nabídky. Vybrána byla firma Masanta, která kromě ceny 17 korun za jeden antigenní test nabídla také dodání testů na jednotlivé úřady. Soukromí podnikatelé a korporace antigenní testy za tak výhodnou cenu neseženou, nemusejí se však bát horentních výdajů. Při odběru paletových balení lze koupit antigenní testy i pod 30 korun za kus, jednotlivá balení pak lze pořídit za dvojnásobek. Antigenní testy navíc bude stát firmám zpětně proplácet, nezbytné ovšem je o kompenzaci předepsaným způsobem požádat.

Pozitivní antigenní test automaticky znamená karanténu

Pokud je test vyhodnocen jako pozitivní, zaměstnanec by měl tuto skutečnost okamžitě nahlásit zaměstnavateli a nastoupit pětidenní karanténu. Tu může předčasně ukončit pouze v případě, že podstoupí PCR test s negativním výsledkem. Mezi povinnosti zaměstnavatele patří vedení evidence testů, navíc informuje hygienickou stanici o zjištěných pozitivitách a nahlašuje jí pracovníky, kteří se odmítli nechat otestovat.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...