20.1.2022
Kategorie: Politika

Farský složí mandát poslance. Okamura: Teď je na řadě Bartoš

Sdílejte článek:

COM/SPU

Krátce po půlnoci hnutí STAN zveřejnilo tiskovou zprávu, ve které oznámilo, že Jan Farský byl vyzván, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Farský později na Twitteru zveřejnil své stanovisko a uvedl, že mandát skutečně složí. Na tuto informaci následně reagoval předseda SPD Tomio Okamura slovy, že je na řadě pirátský Ivan Bartoš.


Farský ve svých šesti příspěvcích na Twitteru krátce zrekapituloval svoji kariéru, připomněl například regulaci hazardu nebo protikorupční zákon o registru smluv.

„Mám za sebou jedenáct let ve sněmovně. Mou prací byla regulace hazardu, protikorupční zákon o registru smluv, pomoc lidem v dluhové pasti, rušení nezákonných exekucí, týden dovolené navíc pro vedoucí mládeže, atd.“ píše Farský.

Politik si také nadále myslí, že je povinností politika zvyšovat svou kvalifikaci, právě proto usiloval o stáž v USA. Zároveň také připomněl, že se chtěl účastnit klíčových hlasování v Poslanecké sněmovně. „Protože jsem si myslel, a pořád jsem o tom přesvědčen, že je povinností politika zvyšovat svou kvalifikaci ke službě republice, v dobré víře jsem se rozhodl usilovat o vědomosti, nadhled, kontakty, které bych ve zbylých 3,5 letech mandátu vysoce zúročil. Stejně, jako jsem byl rozhodnut účastnit se klíčových hlasování ve sněmovně i v době této stáže,“ dodává Farský.

Své vyjádření Farský ukončil slovy, že nechce komplikovat fungování vlády a hnutí STAN. Omluvil se také všem, které svým odstoupením zklame.

„Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance. Chtěl bych se omluvit všem, které svým odstoupením zklamu, a poděkovat všem, kteří mě v mém rozhodnutí podporovali,“ dodal Farský a popřál vládě a koalici hodně štěstí.

K vyřešení celé situace došlo devět dnů poté, co Farský na sociálních sítích oznámil, že bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Poslanecký mandát si chtěl ponechat s tím, že se vzdá platu a bude se vracet na klíčová sněmovní hlasování.

Kritika následně přišla nejen od opozice, ale také prezidenta Miloše Zemana. Ani premiér Petr Fiala nebyl z odjezdu Farského nadšený.

Okamura: A teď je na řadě Ivan Bartoš

Na informace o Farském na Twitteru zareagoval předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého je nyní na řadě předseda Pirátů Ivan Bartoš, který podle Okamury také podvedl občany, protože Piráti mají v kodexu zakázáno kumulaci funkcí ministra a poslance.

„Poslanec Farský (STAN) se po dlouhém lavírování vzdá mandátu. A teď je na řadě Ivan Bartoš, který také podvedl občany, jelikož Piráti mají v kodexu zakázáno kumulaci funkcí ministra a poslance. Bartoš by měl okamžitě rezignovat na funkci poslance nebo ministra a přestat podvádět!“ napsal Okamura na Twitteru.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...