17.1.2022
Kategorie: Společnost

Titul už má dneska skoro každý student. Kde ti vzdělanci tedy jsou?

Sdílejte článek:

LEO ŠVANČARA

V České republice od roku 2011 vzrostl počet osob s vyššími stupni vzdělání. Počet vysokoškolsky vzdělaných přesáhl 1,5 milionu a oproti minulému sčítání 2011 vzrostl i počet lidí s úplným středním vzděláním zakončeným maturitou. Podíl obyvatel s vysokoškolským vzděláním byl 18,7 % (v roce 2011 to bylo 13,2 %).


Tolik nejnovější strohá data ze statistického úřadu.

Co nám z toho vyplývá?

Jak mám informace od mých dávných spolužáků například z jaderné elektrárny v Dukovanech, tak mé ročníky (1960-1965) tam tvoří dnes prakticky tu nejmladší vrstvu odborné obsluhy celé elektrárny!

Co bude, až tito odborníci odejdou buď skrze zdraví na věčnost, případně skrze věk brzy do pensí? Nahradit je, zdá se, nemá již dávno kdo – jenže plně fungující jadernou elektrárnu nelze jen tak opustit během několika měsíců a ponechat bez odborné obsluhy osudu – například jako lom, zrušený rybník, či zavřenou montovnu někde v polích.

Kde tedy jsou ti mladí vzdělanci, kterých prý s akademickým titulem tolik přibylo? A jak se to projevuje všude jinde?

Jak je možné, že tolik českých občanů přijalo bez odporu dodnes nijak nezdůvodněnou báchorku o smrtelném moru, nasadilo hadry na svá ústa, nechává si do sebe houfně píchat genetické drinky, aniž by měli sebemenší tušení, co obsahují?

A co hůř, ani na vteřinu je nenapadne po tom, co do sebe nechají ochotně dobrovolně nacpat, jakkoli pátrat! Když přitom prý otitulovaných a maturovaných lidí tolik přibylo?

Zbývá jediný závěr:

České školství patří rozmetat, zejména pak zjevně to universitní, kdy je dnes “fakulta” pomalu v každém okresním městečku a vydává tam diplomy v podstatě komukoli, protože za každého studenta má ústav peníze. 

Jenže to stejně, jako reformovat zdravotnictví, řítící se do úrovně středověku, nikdo nebude mít odvahu udělat. 

Takže se můžeme akorát u nedělní kávy zamýšlet, kam ten úpadek dojde, a v duchu se usmívat, že my už jsme sami starší. Což ale neznamená, že důsledky všeobecné hrůzovlády otitulovaných hlupců nepocítíme ještě hodně, hodně bolestně také i právě my sami. 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,77 out of 5)
Loading...